Як доглядати за кавовим обладнанням
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Як доглядати за кавовим обладнанням

Коли в останній раз ви чистили своє кавове устаткування? Чи знаєте ви, як багато гидоти може приховувати ваш улюблений посуд? Сьогодні ми подивимося на різні кавові аксесуари і з'ясуємо, як зберегти кожен з них кришталево чистим.

Коли в останній раз ви чистили своє кавове устаткування?

Чи знаєте ви, як багато гидоти може приховувати ваша улюблена посуд?

Навіть якщо вас це не лякає - пити каву з чистого кофейника набагато приємніше, ніж з брудного. Чи згодні?

Сьогодні ми подивимося на різні кавові аксесуари і з'ясуємо, як зберегти кожен з них кришталево чистим. Давайте будемо впевнені, що кожна чашка вашого улюбленого напою буде гладкою, чистою і смачною!

Типи кавових девайсів

Існує багато способів зробити каву. І, звичайно, багато способів почистити пристрій для його приготування - вони будуть залежати від типу пристрою. Найбільш типові:

Мока - кавоварка для плити, що складається з нижнього відділу - для кип'ятіння води, воронки - для меленої кави і верхнього відділу - для готового напою.

Френч-прес - кавоварка для ручного заварювання. Складається з колби, в яку засипається кава, і поршня з фільтром, який не дозволяє змолоти каву потрапити в чашку.

Кавоварка - цей девайс дуже простий у використанні. Потрібно тільки наповнити кавоварку меленою кавою, налити води в резервуар і натиснути на кнопку - машина автоматично зробить все інше.

Еспресо-машина - вже складніше! Вона включає в себе систему тиску, яка проштовхує воду через мелені зерна, щоб в результаті вийшов багатий і насичений еспрессо. У деяких еспресо-машинах є вбудований спінювач молока, який дозволяє готувати капучино і латте.

Капсульні кавоварки - працюють зі спеціальними капсулами, дуже прості у використанні, а дизайн їх може бути різноманітним.

Сифон - ще одна кавоварка для плити, що поєднує в собі цікавий дизайн з процесом заварювання. У неї є нижній резервуар для води і верхній резервуар - зазвичай скляний контейнер для меленої кави. В середині - фільтр і трубка, через яку гаряча вода потрапляє до кави.

Пуровер (кемекс) - зазвичай зроблений зі скла і складається з двох відділів: верхній - конічний, де розташований фільтр з змолоти зернами. Ви Ллється зверху гарячу воду, яка просочує кави і спускається в нижній резервуар.

Використовуючи кавоварку регулярно, один раз ви помітите, що вашому кави потрібно більше часу, щоб заваритися. Ви також, можливо, відчуєте дивні присмаки в ваших напоях. Це знак, що кавоварку потрібно почистити. Згодом мінерали, що містяться у воді, і хімічні компоненти накопичуються на стінках вашої кавоварки. Як тільки ви від них позбудетеся, кава знову стане відмінним на смак.

Мока

Що вам знадобиться:

  • тепла вода;
  • м'яка тканина;
  • м'яка губка.

Процес чищення Моки одночасно простий і складний. Звучить суперечливо, так? Він простий, тому що не вимагає безлічі знарядь для чищення. Однак процес вимагає старанності, що трохи ускладнює завдання.

Приблизний час чищення: 10-15 хвилин.

Покрокова інструкція:

  • Витрусіть змелений кави (звичайно, коли мока охолоне).
  • Розберіть Моку на частини.
  • Промийте кожну частину теплою водою. Використовуйте пальці або м'яку губку, щоб позбутися від усього сміття і кавових частинок.
  • Протріть частини насухо м'якою тканиною.
  • Зберіть Моку. Її знову можна використовувати.

Коли настає час чистити кавове устаткування, уникайте будь-яких жорстких засобів, особливо відбілюючих. Навіть якщо ви все супертщательно промиєте, якісь залишки кошти можуть зіпсувати смак напою, або навіть бути небезпечні для здоров'я. До того ж засоби для чищення можуть зіпсувати матеріал Моки.

Цікаво, що нову Моку потрібно «забруднити» перед використанням. Поясню: якщо ви заваріть в ній кави пару раз (але не будете його пити), ви «прикриє» метал кавоварки і надалі уникнете неприємного металевого смаку.

Френч-прес

Що вам знадобиться:

  • тепла вода;
  • м'яке миючий засіб (для миття посуду);
  • сода;
  • м'яка тканина;
  • м'яка губка;
  • довга щітка.

Приблизний час чищення: 15-20 хвилин.

Покрокова інструкція:

  • Після того як ви випили кави і френч охолов, спустошите його і викиньте змолоти зерна.
  • Налийте в колбу трохи засобу для посуду і теплої води.
  • Вставте поршень і переміщайте його вгору-вниз, поки мильна суміш не стане пінитися.
  • Ретельно вимийте колбу. Всі залишки і шматочки приберіть за допомогою м'якої губки.
  • Для більш глибокого очищення використовуйте соду. Змішайте її з водою до пастоподібного стану, нанесіть на частини френч-преса і почистіть довгою м'якою щіткою.
  • Знову добре промийте всі частини.
  • Витріть все насухо м'якою тканиною і зберіть френч-прес назад.

Поради від Лоли Петерсон:

Метод чищення содою підходить для жорсткого осаду. Це досить робити раз на тиждень. На кожен день підійде просте миття мильною водою.

Не поспішайте викидати змолоти зерна. Можна використовувати їх як скраб для тіла, нейтралізатор неприємних запахів або навіть як добриво для садових рослин.

крапельна кавоварка

Що вам знадобиться:

  • волога тканина;
  • чиста тепла вода;
  • оцет (тут і далі мова йде про білому оцті);
  • м'яка щітка для посуду.

Приблизний час чищення: 20 хвилин

Покрокова інструкція:

  • Спустошите колбу, якщо там залишився кави
  • Змішайте чисту воду з оцтом в співвідношеніі 1:1. Залийте суміш в резервуар для води, заповнивши її до максимального обсягу.
  • Запустіть пару циклів заварювання (поки резервуар для води не спустошиться). Засипати кави в фільтр, звичайно, не треба. Просто пропустіть оцтову воду через систему пару раз, щоб позбутися від нальоту.
  • Спустошите колбу і ретельно промийте її.
  • Заповніть резервуар чистою водою і виженете пару циклів, щоб вимити оцет.
  • Протріть пристрій зовні вологою тканиною і дайте йому висохнути.

Використання автоматичної кавомашини часто обмежує шанси на експерименти з різним співвідношенням кави і води (якщо у вашої машини немає просунутих налаштувань). Тому багато людей вважають за краще френч-прес і Моку як повсякденних способів заварювання. У той же час автоматична машина простіше і швидше, і всі ми цінуємо її зручність.

Поради від Лоли Петерсон:

Якщо в колбі зібралася бруд, ви можете почистити її, використовуючи теплу воду і рис. Просто помістіть суміш в колбу і добре розмішайте. Це допоможе вивільнити всю гидоту, яку можна прибрати губкою (звичайно, коли ви виллє суміш води і рису).

Якщо машина працює з багаторазовим фільтром, його теж потрібно почистити. Просто замочіть його в суміші чистої води і м'якого засоби для посуду на 20 хвилин. Потім ретельно промийте і знову використовуйте.

При очищенні кавового пристрою не забудьте позбутися від усіх скупчень в резервуарі для води. Щоб це зробити, змішайте чисту воду з оцтом (1: 1) і залиште в резервуарі для води на 20-30 хвилин. Потім ретельно промийте його - і насолоджуйтеся напоєм.

Якщо на підставці вашої кавоварки залишилися старі розводи, їх потрібно увібрати. Для цього покладіть на підставку мокру ганчірку або вологе паперовий рушник (спочатку дочекайтеся, поки підставка охолоне!). Залиште приблизно на 20 хвилин, потім протріть підставку.

Краплинні кавоварки хороші для тих, хто готує каву в великих обсягах.

Еспресо-машина

Що вам знадобиться:

  • чиста вода;
  • засіб для посуду;
  • м'яка губка;
  • маленька щіточка;
  • підходяще засіб для еспресо-машини;
  • м'яка тканина.

Приблизний час чищення: 20-25 хвилин.

Покрокова інструкція:

  • Запустіть цикл без кави. Для цього помістіть сліпий фільтр (він повинен бути в комплекті вашої кавомашини) в портафільтр і запустіть процес, як ви зазвичай робите, коли готуєте еспрессо.
  • Промийте портафільтр під проточною водою. Ви можете використовувати трохи миючого засобу для посуду, щоб позбутися від неподатливих залишків.
  • Насипте трохи миючого засобу для кавомашини в портафільтр і запустіть ще один цикл.
  • Промийте знову.

Використовуйте маленьку щіточку, щоб акуратно почистити групу.

Якщо у кавомашини є Стімер, його теж потрібно почистити. Просто помістіть його в порожню кружку або контейнер і запустіть пар на хвилинку, потім протріть паровик м'якою тканиною. Ви також можете почистити його зсередини, використовуючи маленьку тонку щіточку.

Для блискучого фінішу протріть машинку зовні тканиною.

Коли ви чистите кавоварку або обладнання, не забувайте про змелений кави. Його потрібно викинути прямо в сміттєву корзину, не в раковину. Навіть дрібно змелений кави може забити труби, особливо якщо ви викидаєте його у великій кількості.

Важливо мити все, що можна розібрати, після кожного використання. Навіть просте споліскування чистою водою буде ефективно. Таким чином ви приберете змолоти зерна і залишки масел, і кожна наступна чашка буде гладкою і смачною.

Краща вода для чищення кавових девайсів - дистильована. Вона не залишить водних плям, які часто впливають на зовнішній вигляд кавових пристроїв

Капсульна кавоварка

Що вам знадобиться:

  • чиста вода;
  • м'яке миючий засіб;
  • м'яка губка.

Приблизний час чищення: 10-15 хвилин.

Покрокова інструкція:

  • Вимкніть кавоварку.
  • Розберіть її і вимийте забираються частини. Використовуйте м'яке миючий засіб або засіб для миття посуду, якщо є якісь не піддаються плями.
  • Висушіть всі частини і зберіть машину.
  • Для більш ретельного чищення заповніть резервуар для води водою з оцтом (в пропорції 1: 1).
  • Запустіть цикл без капсули. Повторюйте, поки бак з водою не спорожніє.
  • Заповніть резервуар чистою водою і виженете пару раз, щоб все змити.
  • Дайте кавомашині висохнути.

Капсульні кавомашини неймовірно зручні і прості у використанні. Однак у них є один недолік: вони занадто легко засмічуються. Оскільки ми часто ними користуємося, мінеральні скупчення з'являються всередині них швидше.

Ось проста порада, який допоможе вам тримати капсульну кавоварку в чистоті. Коли ви її не використовуєте, тримайте кришку для резервуара з водою і кришку для держателя капсул відкритими. Тоді внутрішня частина вашої кавомашини залишиться сухою. До того ж менше шансів, що бактерії або цвіль розмножаться всередині вашої кавоварки.

Якщо ви ненавидите запах оцту - можна знайти спеціальні засоби для чищення для капсульних кавоварок.

Щоб позбутися від більшого сміття, ви можете продути повітря через лінію води, використовуючи соломинку.

Сифон

Що вам знадобиться:

  • засіб для посуду;
  • чиста вода;
  • м'яка щіточка (краще нейлонові);
  • суха тканина.

Приблизний час чищення: 10 хвилин.

Покрокова інструкція:

  • Коли пристрій охолоне, викиньте змолоти зерна.
  • Розберіть пристрій. Промийте всі частини під проточною водою.
  • Використовуйте м'який миючий засіб і нейлонову щітку, щоб очистити нутрощі обох камер і жолобок.
  • Промийте все ще раз.
  • Витріть залишки води сухою тканиною.

Навіть не думайте надсилати будь-яку частину сифона в посудомийку. Цей спосіб чистки виглядає найпростішим і найшвидшим, але посудомийка може пошкодити ваш пристрій.

Якщо у вас металевий сифон, його можна чистити содою, щоб позбутися від плям, які «липнуть» до металу.

Кемекс

Що потрібно:

  • чиста вода;
  • довга щітка;
  • засіб для посуду.

Приблизний час чищення: 5-10 хвилин.

Покрокова інструкція:

  • Коли пристрій охолоне, витрусити змелений кави.
  • Приберіть дерев'яний тримач (якщо у вашій моделі він є).
  • Акуратно почистіть внутрішню і зовнішню поверхні пристрою м'якої довгою щіткою з невеликою кількістю засобу для посуду.
  • Ретельно промийте і залиште висихати.

Смак і аромат вашої кави підкажуть, коли потрібно чистити пристрій для заварювання - залишки кавових масел вплинуть на смак вашого напою: кава може стати прогірклим.

Якщо якісь залишки не оттираются щіткою, спробуйте замочити девайс в суміші води і оцту.

Ще один спосіб розібратися з серйозними забрудненнями - помістити всередину колотий лід, сіль (пару столових ложок) і трохи лимонного соку, потім все збовтати. Лід і сіль спрацюють як скраб, а лимон зруйнує залишки. Потім витрусити все і ретельно промийте девайс.

Типові помилки, яких потрібно уникати

Отже, ви хочете регулярно чистити свій пристрій для заварювання. Але чи знаєте ви, що насправді при чищенні ви можете його пошкодити? Насправді багато хто робить ці помилки зі списку нижче. Пам'ятайте про це і постарайтеся їх уникати: