безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Заморозки в Бразилії - основна причина подорожчання арабіки

Бразилія займає перше місце в світі по виробництву арабіки, тому, заморозки, які наступили в цьому році в цій країні дуже негативно позначаються на вартості кавових зерен. За заявами фермерів, вже постраждало близько 11% кавових дерев, а метеорологи вже пророкують наступну хвилю похолодання.

У період карантину українські трейдери продавали каву чи не за собівартістю - через закриття закладів попит на нього сильно впав. І після цього вони змушені купувати його у постачальників як мінімум на 30% дорожче, ніж до цього.

"Кава належить до категорії біржових товарів, тому ще до того, як утворився реальний дефіцит, який і буде пов'язаний з заморозками в Бразилії, на біржі товар почав зростати. Це закономірно, оскільки слідом за бразильським кави подорожчають й інші сорти арабіки. В останній раз таке різке зростання спостерігався хіба що сім років тому: зараз ціна стрибнула відразу з 150 до 200 поінтів, тобто майже на чверть. ", - коментує керівник компанії-постачальника Coffeeton Юлії Скоп.

Крім власне заморозків, є ще один фактор, через якого продавці були змушені стримувати ціни - не тільки в Україні, але і по всьому світу. Це, звичайно ж, пандемія, яка змушувала продавців стримувати ціни, причому істотно. Зниження купівельного попиту спостерігалося протягом останніх двох років і дійсно істотно впливало на ціни.

Так, якщо кава коштує 3-4 долари за кілограм, його готові були віддавати і по 1,5 $, оскільки необхідно було звільнити склади. Зараз світ поступово виходить з карантинних обмежень і ринок надолужує збитки, підвищуючи ціни.

"Зараз же ми переглядаємо ціни і готуємо всіх до їх зміни. Але ситуація в більшій мірі вплине на великого клієнта. Тому що виробництво не так багато заробляє, як ті, хто працюють для кінцевого споживача. Наприклад, на чашці кави націнка може бути 100% і більше. А в B2B такого немає ", - говорить керівник напряму обсмаження One Love coffee Юрій Сірош.

Самі відвідувачі кав'ярень подорожчання навряд чи помітять - воно навряд чи досягне позначки в 10%. Але власники малого та середнього бізнесу можуть звернути увагу на зерна з іншої країни, що й зрозуміло: якщо до цього ціна найдешевшого бразильського кави становила 4$ за кілограм, то тепер вона очікується на рівні 6$. А це означає підвищення в півтора рази.

Заморозки вдарили в врожаю кави в Бразилії

На даний момент велика частина кави в роздробі - це Бразилія, оскільки в цій країні збір кавових зерен давно став машинним. Але незабаром ситуація зміниться - йому на зміну прийде якісний і при цьому не настільки дорогий продукт з Африки. Наприклад, це може бути Уганда або Ємен. Поки що це зерно прирівнюється до спешл-категорії і тому менш доступно в мас-маркеті.

Що стосується робусти (а вона в Україні теж популярна), то і її ціна не стоїть на місці, хоча і зростає не такими темпами: середня вартість кілограма такого зерна, яка становила 2,8 долара, зросла до 3,6. Пояснюється це тим, що зросла вартість перевезень з країни, яка є лідером з вирощування робусти - В'єтнаму. Ковід і криза додали чинників подорожчання, так що і робуста стала демонструвати зростання вартості.

При цьому експерти вважають, що якісь конкретні прогнози по закупівельній вартості зерна робити поки рано - до кінця року навряд чи можна буде зробити якийсь точний прогноз. По суті, все буде залежати від того, яка погода очікується в подальшому, а кліматичні дані на такий тривалий період не прогнозуються.

Таким чином, можна говорити про те, що найменше подорожчання помітять відвідувачі кав'ярень, оскільки бізнес навряд чи підніме вартість чашки вище, ніж на 10%.

Читайте також

Після заморозків в Бразилії розпочалося астрономічне зростання цін на каву

Індустрія

Після заморозків в Бразилії розпочалося астрономічне зростання цін на каву

Бразилія - ​​найбільший постачальник кави в багато країн світу. Частка виробленої в цій країні кави ...

26/07/2021 · 3 хв. для читання