безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Робуста (Coffea canephora) ― згусток енергії

Коли про каву кажуть: гірка як правда, то напій був не просто міцним, а із значним вмістом робусти. Тієї самої, що завдяки високому рівню кофеїну може захмарений ранок зробити яскравим і допоможе швидше прокинутися навіть після непростої ночі. 

Коли про каву кажуть: гірка як правда, то напій був не просто міцним, а із значним вмістом робусти. Тієї самої, що завдяки високому рівню кофеїну може захмарений ранок зробити яскравим і допоможе швидше прокинутися навіть після непростої ночі. Так уже історично склалося, що до кінця XIX століття в Європі та Азії пили лише арабіку: саме її привозили з Ефіопії та Кенії, не підозрюючи про інші кавові сорти, та й про плантації теж. Але в 1860 році дослідники виявили зарості кавового дерева в Конго та Уганді, і ця рослина відрізнялася від відомої вже арабіки: вона була невибаглива і стійка до хвороб. Завдяки цим особливостям з'явилися відразу дві назви: кава робуста (з англ. «сильна») і конголезька кава ― за місцем зростання.


Так, смак напою з чистої робусти вважається грубим, в ньому немає кислинки і маслянистості, властивих арабіці, зате є гіркота через високий рівень хлорогенової кислоти. Але у робусти є інші переваги, які дозволяють вважати її незамінною на кавовому ринку. Саме їх використовують фахівці, коли радять додавати до арабіки 10% робусти при приготуванні еспресо і до 20% ― для кави з молоком. У джезві та френч-пресі краще заварювати чисту арабіку, а для кавомашин ідеальні суміші з робустою.


Особливості вирощування



Кавове дерево Coffea canephora, на відміну від Coffеa arаbica, невибагливе, чудово почувається в долинах, не боїться спеки, комах та паразитів. Єдине, що погано переносить робуста ― це зниження температури повітря до 10°C на кілька днів, але в умовах африканських та індонезійських плантацій це практично неможливо.


Плоди Coffea canephora дозрівають на 1-2 місяці довше, ніж плоди арабіки, але врожай завжди вищий: кава в зернах робуста ― до півтора кілограми, у той час як урожай арабіки ― до одного кілограма. Зерна робусти більш круглі, з мінімальним кавовим ароматом навіть після обсмажування ― ефірних олій у них удвічі менше, ніж в арабіці. Зате кофеїну до 4% (арабіка до 1,5%), і цей факт має вирішальне значення і гарантує затребуваність робусти.


Історичні нюанси


Вперше на світовому ринку робуста з'явилася наприкінці XIX століття, коли багато плантацій арабіки постраждали від листової іржі. Фермери просто змушені були посадити Coffea canephora на спорожнілих плантаціях у Бразилії, Індонезії та на Мадагаскарі. Але розпещені смаком арабіки європейці відмовлялися сприймати заміну ―  кава робуста дратувала гірким смаком і надмірною дозою кофеїну, від якого підіймався тиск і серце починало стукати вдвічі швидше. Але... вартість робусти підкуповувала. І вона на довгі роки стала вибором нужденних: допомагала підбадьоритися після напруженої роботи і не руйнувала сімейний бюджет.


Низька собівартість не могла не спокусити європейських бізнесменів, які намагалися знайти застосування робусті. Першими спроби додати робусту до арабіки зробили італійці. Їм і належить відкриття: завдяки робусті в купажі еспресо набуває високої стійкої пінки, недоступної чистій арабіці. До того ж, напій стає справжнім ковтком бадьорості завдяки збільшенню дози кофеїну.


А потім прогриміла Друга світова війна, якість кави відійшла на другий план, хоча відмовитися від улюбленого напою люди не могли. У різних країнах виходили із ситуації по-своєму:

  • німці воліли купити каву в зернах робуста, ніж мелену арабіку з домішкою цикорію або смаженого ячменю;
  • італійці продовжували експерименти з добавками, збільшуючи відсоток робусти;
  • французи, які володіли колоніями в Західній Африці з плантаціями робусти, майже повністю перейшли на дешевшу каву.


А коли в 1954 році бразильська арабіка постраждала від заморозків ― було знищено 2/3 плантацій, більшість великих кавових компаній почали випускати суміші арабіки з робустою.

 

Де вирощують робусту сьогодні

   


Найбільший виробник робусти ― В'єтнам, який збільшив площі плантацій у десятки разів наприкінці минулого століття. В'єтнам вирощує і арабіку, але вона становить лише 10% від загального обсягу.


Серед крупних країн-виробників ― Еквадор, Танзанія, Індія, Індонезія та Кот-д’Івуар. І продажі продовжують зростати, багато в чому завдяки тому, що саме з робусти роблять розчинну каву, але і багато компаній додають її і в суміші. Попит на неї не падає, хоча в тому ж Еквадорі на початку цього століття викорчували частину плантацій, замінивши кавові дерева на какао. Цей безпрецедентний випадок був пов'язаний із перенасиченням кавового ринку у 2001 році.


Серед найпопулярніших сортів робусти:

  • бразильський та еквадорський Конільйон (або Куїлоу з Кот-д'Івуару та Конго);
  • індонезійська Ява Інеак;
  • Нана із Центральної Африки.


Інтернет-магазин Coffeе Story, або Де придбати каву робуста в Україні


Зазвичай, якщо хочуть купити каву в зернах робуста, це означає, що арабіка вже є і потрібен компонент, який підкреслює красу смаку та аромату і робить напій ще більш енергомістким. Але випадки можуть бути різні і про це добре знають у Coffe Story. Кожен, хто заглянув в інтернет-магазин coffeestory.in.ua, може розраховувати на:

  • докладну консультацію та повну інформацію щодо представлених сортів;
  • допомогу у виборі та оформленні замовлення;
  • оперативну доставку у будь-який куточок України.


Достатньо одного дзвінка, щоб здійснилася мрія про ідеальну каву з ранку.


Телефонуйте, тут чекають на ваш дзвінок.