безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Як вплине глобальна зміна клімату на вирощування арабіки?

Більш тісне співробітництво вчених та фермерів допоможе арабіці зростати і в майбутньому – у нових місцях.

Виходячи з наявних кліматичних даних, середньорічна температура піднімається по всьому світові. Це також стосується регіонів, у яких росте кава. Так, у період 1960-2006 в Ефіопії середньорічна температура піднялася на 1,3 °С, у Гондурасі, Гватемалі та Мексиці за той же період – на 1,0 °С. А в країні, найбільш урожайній на каву сьогодні, Бразилії, за період з 1900 по 2020, підвищення становило 1,01 °С. Разом з тим, з 1980 р. до сьогодні кількість опадів у зазначених країнах зменшилась на п’ятнадцять відсотків.

У зазначених кліматичних змінах арабіка більше не може ефективно плодоносити, даючи ті ж обсяги й таку ж якість – у зв’язку з чим фермери б’ють на сполох. Однак не варто «ховати» кавові плантації завчасно – вчені всього світу вже працюють над пошуком рішень!

Вплив клімату на зростання арабіки

Арабіка – сорт кави, що потребує певних умов вирощування. До них відносять відповідну середньорічну температуру (близько 20 °С) та рівень опадів на рік 1200 мм та більше. Нетривалі сухі періоди з опадами, що не перевищують 40 мм, лише сприяють правильному цвітінню, підвищуючи врожайність. Середня плантація цього сорту кави у зазначених умовах може ефективно плодоносити 20-50 років.

Однак, якщо умови клімату відхиляються від оптимальних, кавовим деревам завдається непоправна шкода. Посуха, що триває 3 та більше місяця, знижує врожайність, а вищі температури не дають деревам та ягодам рости та дозрівати. Зважаючи на це, повільно, але послідовно, глобальні зміни клімату ведуть до того, що звичні регіони вирощування кави стають непридатними для подальшої культивації.

Вчені прогнозують, що до 2050 року близько 50% сучасних кавових площ стануть непридатними для зростання кави. Бразилія ж, яка дає світові найбільшу кількість кави сьогодні (44,2 млн. 60-кг мішків чи 2,65 млн. тон на рік), до 2100 року втратить 95% сучасних кавових площ.

Напрошується висновок: якщо людство бажає продовжувати насолоджуватися кавою, необхідно вести пошуки нових місць її вирощування. Вчені вже багато років зайняті цим завданням.

Пошук відповідних місць для зростання кави в майбутньому

Вчені проаналізували поточні зони, придатні для зростання кави, та розділили їх на 5. Для цього були взяті географічні та кліматичні дані світових плантацій та застосовано метод агроекологічного зонування:

  1. Гарячі та вологі зони (на малюнку нижче відображені зеленою заливкою). Їхня характеристика: висока температура в найтепліший місяць року + високий рівень опадів.
  2. Постійні зони (на малюнку нижче відображені фіолетовою заливкою). Відсутні високі температурні коливання протягом року. Рівень опадів такий самий, як й у попередніх зонах.
  3. Сухі та гарячі (на малюнку нижче відображені помаранчевою заливкою). Характеризуються максимальною серед усіх зон середньорічною температурою та відсутністю надто холодних місяців. Тут також немає високого рівня опадів, а посушливі періоди можуть тривати досить довго.
  4. Холодні та змінні (на малюнку нижче відображені жовтою заливкою). Характерні сильні коливання температури, а рівень опадів нижче середнього.
  5. Прохолодні та сухі (на малюнку нижче відображені блакитною заливкою). Найнижча середньорічна температура, найменша кількість опадів, тривалий сухий сезон. 

Пошук відповідних місць для зростання кави в майбутньому

Крім зазначених вище зон, на малюнку також наведене штрихування «в горошок» – це місця вирощування арабіки, які рекомендуються для використання. Білим показані зони, які нині не придатні для культивування кави.

Оптимальними для кавових плантацій є зелені зони. Проте такими вони є лише станом на сьогодні, на 2021 рік. З поступовим підняттям температури та зменшенням опадів за рік вони повільно ставатимуть непридатними – повністю чи частково.

На даний момент Бразильський північний штат Мінас-Жерайс належить до зеленої зони – саме там збирається понад 50% усього кавового врожаю цієї країни. У майбутньому плантації буде необхідно змістити північніше, де клімат стане теплішим, а тому більш придатним для кави.

У Нікарагуа поточні зелені зони повинні переміститися до таких регіонів:

  • Департамент Хінотега (висоти над рівнем моря – від 1032 м до 1369 м);
  • Департамент Естелі (1164 м);
  • Департамент Мадріс (1131 м);
  • Департамент Нуева-Сеговія (висоти від 1290 до 1370 м).

Аналогічні відомості місцеві фермери інших країн можуть отримати у локальних вчених та урядових органів, створених для захисту посівів кави та людей, які їх обробляють. У багатьох країнах сьогодні створюються окремі інформаційні Інтернет-ресурси, включаючи мобільні програми (і ведеться робота над створенням загальносвітової бази даних, до якої зможуть отримати доступ всі фермери). Використовуючи їх на комп’ютері чи мобільному телефоні з доступом до Світової Мережі, фермери зможуть побачити, в яких агроекологічних зонах зростає їхня кава зараз та в які зони рекомендовано перенести вирощування для оптимізації кавового виробництва.

Безумовно, буде потрібна серйозна робота та підтримка всередині кожної держави, щоб дати фермерам ефективно змінювати місця вирощування кави, включаючи сприяння у земельних питаннях (адже землі перебувають у користуванні різних власників). Але, при наявності достатнього бажання, це питання вирішуване. Важливо, щоб співробітництво вчених, фермерів та держав тривало, відбуваючись на рівні, що не допускає втрати кавових врожаїв, захищаючи економічні інтереси всіх учасників ринку.

Що буде з арабікою у майбутньому?

За належного рівня співпраці всіх згаданих сторін (як й зусиллями всього людства), арабіка продовжуватиме зростати й після того, як багато сучасних територій стануть непридатними для кави. Не варто забувати, що, якщо нічого не робити, то до 2100 року майже вся кава в світі зникне!

Головне – вчасно облаштовувати нові плантації та доопрацьовувати поточний метод агроекологічного зонування, який є корисним інструментом для оцінки оптимальності розташування кавових плантацій.

Читайте також

Заморозки в Бразилії - основна причина подорожчання арабіки

Вирощування

Заморозки в Бразилії - основна причина подорожчання арабіки

Бразилія займає перше місце в світі по виробництву арабіки, тому, заморозки, які наступили в цьому р...

05/08/2021 · 4 хв. для читання
Вчені знайшли вид кави, який стійкий до глобального потепління

Класифікація

Вчені знайшли вид кави, який стійкий до глобального потепління

Над якісною кавою в майбутньому висить загроза - глобальне потепління. Це загрожує деревам Арабіки і...

24/07/2021 · 7 хв. для читання