безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Ароматизована кава: особливості та переваги

Часом навіть найвідданіший фанат класичної кави хоче внести різноманітність і спробувати щось нове, унікальне і незвичайне, щоб пом'якшити гіркуватий смак. У цьому випадку варто спробувати ароматизовану каву. Що це за альтернатива класиці? Де і за якою ціною його можна замовити? А чи дійсно він хороший в готовому вигляді, як звичайний напій?

Як виготовляють ароматизовану каву

Сучасні технології та їх розвиток дозволяють зробити багато незвичайних речей, навіть змінити і надати новий аромат натуральним зернам кавової продукції. Ароматизація - це процес, при якому обробляють і надають кавовим зернам різні ароматні композиції. Кава після такої обробки вважається ароматизованою. Любителів таких напоїв дуже багато, так як вони незвичайні і досить смачні.

Фахівці використовують три основні методи роботи:

  1. Обробка пакувального виробу. Даний процес проходить методом розпилення необхідного екстракту на внутрішню частину упаковки. Слідом засипають зерна і щільно запечатують для досягнення потрібного ефекту. Це абсолютно безпечно, так як розчин – водний, а ароматизатори пройшли необхідні перевірки і відповідають всім вимогам якості та безпеки.
  2. Обробка зерняток. На самі зерна також методом розпилення наносять необхідний екстракт і після їх упаковують у вакуумну упаковку. Даний спосіб має відмінності від першого, так як тут не тільки змінюється аромат, але і перетворюється смак. У готовому напої відчуваються незвичайні смакові нотки.
  3. Обробка готового кавового порошку. Мелений кавовий порошок проходить через гарячу воду, в яку були додані ароматизатори, або його обробляють ароматизованим паром, який виходить від киплячої ароматизованої води. Після готовий порошок також розфасовують.

Останній метод є найдоступнішим з усіх наявних, тому його спокійно можуть застосовувати в різних закладах, просто обробляючи мелену каву перед його приготуванням і подачею. Це безпечно і доступно.

Однак є ще один метод обробки. При самому обсмажуванні зерен додають спеціальні спеції. Але різноманітність смаків не така велика, та й натуральні спеції мають високу вартість. З цієї причини даний метод рідко застосовують і не використовують в промислових масштабах. Таку ароматизовану каву можна замовити безпосередньо у самих обсмажувальників, які займаються приватним продажем.

Обсмажування ароматизованої кави

Ароматизатори для кави: які переваги кавоманів

Для додання традиційному кавовому букету незвичайного смаку і аромату застосовуються різні ароматизовані екстракти, отримані в результаті обробки фруктів або рослин. З урахуванням економічних факторів штучно виготовлені ароматичні добавки використовуються набагато частіше, оскільки їх вартість значно нижче, ніж у природних ароматизаторів, але, а якість залишається колишнім. Даний факт ніяк не впливає на вихідну якість продукту.

Які аромати найпопулярніші

  • Фрукти і горіхи. Наприклад, найбільш бажані: гавайський горіх і сицилійський апельсин. На них завжди підвищений попит.
  • Смаколики. Різні нотки шоколадних смаків - фаворити серед любителів солодкого. Плюс ще особливою любов'ю користується карамель.
  • Спеції і приправи. Гурмани обожнюють незвичайні нотки, а саме ваніль або корицю. Особливо в холодні часи попит на них збільшується.
  • Незвичайні десерти. Так, так ви не помилилися, саме десерти. Наприклад, кава з ароматом і смаком суниці з вершками або всіма улюблений тірамісу. Це дуже незвично, такий смак точно зможе здивувати навіть справжнього гурмана.
  • Міцний алкоголь. Це фаворит серед тих, хто любить напої міцніше, але в силу обставин їм не можна їх вживати. Має великий ряд відданих шанувальників.

Ароматизована кава

Часом виробники експериментують зі смаками і роблять мікси, додаючи квіткові або ягідні нотки. Так і виходять незвичайні новинки.

Наскільки сильно змінюється смак у такої кави

Ароматизація надає більшою мірою саме незвичайний аромат напою, але не так істотно змінює смак, якщо тільки пом'якшує відчуття гіркоти або різкості, додаючи в підбадьорливий напій новий аромат і злегка змінюючи смакові нотки. При цьому смак кардинально не змінюється, він майже як класичний. Тому Кава зі смаком шоколаду не замінить гарячий шоколад.

Які сорти піддаються ароматизації

Для повного розуміння, варто заглибитися в історію даного процесу.

Ароматизувати каву почали задовго до наших днів, приблизно 500 років тому. В якості ароматних екстрактів застосовували: гвоздику, корицю, ваніль і т.д. однак такий метод використовувався не для того, щоб «порадувати улюблених покупців незвичайними напоями», а для того, щоб продати зерна з затхлим ароматом, які пролежали пристойний період часу. А значить, ароматизація-маскування неприємного запаху.

Однак тенденції змінилися і сьогодні навряд чи комусь прийде в голову думка про те, що сучасні виробники намагаються приховати затхлість кави, а використовують екстракти для різноманітності продукції. При цьому на пачках елітних моносортів не можна зустріти напис про те, що вони піддавалися обробці, наприклад, на упаковці ароматизованої кави завжди написано – 100% арабіка. Але варто враховувати, що і вона буває різною і не завжди якісною.

Тому варто зробити висновок, що під ароматизацію потрапляють різноманітні зерна, які, часом, не дуже-то вражають смаковими якостями. У будь-якому зборі врожаю таких предостатньо. Ось їх і піддають обробці для подальшого вдалого продажу.

Яка ціна і де можна придбати

Основні місця покупки:

  • Великі супермаркети. Тут можна знайти тільки найпопулярніші смаки. Однак асортимент не такий вражаючий.
  • Спеціалізовані магазини. Їх переваги - великий асортимент. Тут можна знайти і самі незвичайні смаки.
  • Інтернет-магазини. Великий асортимент, найрідкісніші і брендові смаки.

Кому варто спробувати і урізноманітнити свої підбадьорливі напої

Безсумнівно, складно вгадати смакові переваги, адже кожна людина унікальна, а також смакові звички можуть змінюватися. Але, як показує досвід, незвичайне завжди приваблює і тому така кава користується попитом серед:

  • Людей творчого складу життя, які цінують вишуканість і оригінальність. Дуже часто їх фаворитами стають незвичайні мікси смаків.
  • Тих, хто не дуже любить гіркуватість класичної кави. Їм більше до душі м'які і смачні десерти, які представляють альтернативу традиційному смаку.
  • Тих, хто любить солодке, все смачненьке, але стежить за фігурою або має проблеми зі здоров'ям, при яких солодке заборонено.
  • Справжніх гурманів, цінителів смаку, аромату. Але тут є невеликий нюанси, справжні фанати класичної кави не дуже-то люблять таку альтернативу. Адже їм важлива якість напою і його властивості, а не різноманітність.

На думку цінителів кави, ароматизований варіант не має нічого спільного з благородним напоєм.

У висновку хотілося б підвести підсумки

Такий незвичайний напій з різноманітністю ароматів ідеально підходить:

  • Для того щоб здивувати гостей або порадувати домочадців;
  • Різноманітності підбадьорливих напоїв, особливо якщо ви не любитель гіркуватих ноток в традиційному варіанті;
  • Оригінального подарунка;
  • Радості ласунів.

Купувати ароматизовану каву найкраще в магазинах з хорошою репутації і відгуками, щоб бути впевненим в якості кави.

Якщо ви фанат кави з великим стажем і не уявляєте своє життя без неї, тоді вам точно варто урізноманітнити свою колекцію. Але потрібно пам'ятати про всі нюанси і не чекати яскравих ефектів. Адже ароматизована кава - це поєднання не найкращих зерен, це своєрідний мікс хорошої якості і не дуже, проте цей напій все-таки зможе порадувати ваші смакові рецептори. Тому для одного разу можна спробувати щось нове і отримати приємне враження. Погодьтеся, кава зі смаком шоколадного апельсина – це щось з ряду фантастики.

Читайте також

Чому не варто пити зелену каву

Класифікація

Чому не варто пити зелену каву

2014 став роком буму на зелену каву. Споживачі почали змітати її з прилавків магазинів, коли в одном...

20/08/2021 · 8 хв. для читання
Кава арабіка і робуста: в чому різниця

Класифікація

Кава арабіка і робуста: в чому різниця

Всього існує більше 80 видів кави. Але в промислових масштабах вирощують тільки 2 сорти: арабіку і р...

29/07/2021 · 7 хв. для читання