безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Як позначиться зростання цін на кавовій біржі в 2021 році на вартості кави для кав'ярень?

Загальна індустрія кави в світі оцінюється в 2021 році на рівні більш ніж 200 млрд. дол. США. В силу своєї природи, ринок кави піддається сильним коливанням. Їх причинами є сезонність врожайності, кліматичні чинники (спека або заморозки), хвороби і шкідники кавових кущів, які часом можуть знищувати цілі плантації, і логістичні чинники.

У 2020-2021 році відразу кілька сильних чинників впливали на зростання біржових цін на каву. Нижче ми розглянемо, як це може вплинути на ціни для кав'ярень в 2021-2022 роках.

Огляд причин зростання цін на каву в 2020-2021

Станом на дату написання даного огляду, ф'ючерси на каву встановилися на наступних позначках: ICE - 186,5 центів за 1 фунт кави, NYMEX - 185,45. Загальна тенденція в 2021 році - стійке підвищення цін напередодні сильного просідання рівня світового виробництва кави, в порівнянні з 2020 р.

Так, весь минулий рік ціна 1 фунта на біржах світу коливалася в діапазоні 96-130 центів. Ціни двох попередніх років були навколо відміток 93-112 центів за фунт. На думку учасників ринку, такі ціни не дозволяють виробникам робити досить інвестицій в розвиток бізнесу, тому вони тільки ледве-ледве зводять кінці з кінцями. В результаті, кавовий бізнес в більшій частині світу був майже збитковий, змушуючи нові покоління фермерів переорієнтовуватися за вирощування інших культур. Тепер же, з підняттям закупівельних цін, індустрія виробництва повинна ожити і повернути фермерам необхідну рентабельність для створення фінансової подушки для подальшого розвитку.


Дані з бірж говорять про поступове зростання цін на каву, починаючи з листопада 2020 (з 124 центів за фунт). У лютому 2021 ціна становила 139 центів, в травні - 162, а в липні вже піднімалася до 207 (через 5 днів після безпрецедентних заморозків в Бразилії 21 липня, знищили до 70% кущів кави). У серпні ціни відскакували до 173 ц. з підвищенням до 200 ц. 30 серпня. А після стабілізації паніки протягом 2 останніх тижнів, у вересні 2021 намітилася невелике коректування. Очікується, що до кінця року +2021 ціни будуть змінюватися в діапазоні 160-190 центів за 1 фунт, якщо не додасться нових сильних чинників зміни зростання.

Причинами зростання цін є:

  1. Липневі заморозки в Бразилії - це дозволило цінам липня-вересня виходити на піки. В результаті морозів фермери повідомляють про втрати до 70% всіх кущів на плантаціях, які буде необхідно вирубувати і садити заново. Збір врожаю 2021 року, проте, на момент заморозків був завершений на 70%. Все це призведе до того, що виробництво кави в Бразилії у 2022 очікується на рівні всього 56,3 млн. Мішків, тоді як в 2020 було 60,5 млн., а в 2021 - 69,9 млн. Це також веде до значного зниження рівня виробництва елітних сортів кави.
  2. Локдауни по всьому світу - це знизило закупівельні ціни і потреби багатьох країн в 2020 р. Однак виходи з локдаунів, що почалися повсюдно в середині 2021, рухають ціни вгору - населення знову переходить в режим пиття кави поза домом, на противагу тенденції вживання напоїв будинку. Все ж, багатьом споживачам необхідна соціалізація, що отримується ними за чашкою кави в компанії колег і друзів. Це створило відкладений попит споживачів з 2020 на 2021 р.
  3. Проблеми з логістикою доставки кави. По-перше, інцидент з блокуванням Суецького Каналу судном Ever Given. По-друге, порушення логістики контейнерів по всьому світу - вони виходили з портів країн виробників в порти найбільших покупців кави, але назад не поверталися в тих же кількостях, створюючи нестачу контейнерів на місцях. Це перешкоджає подальшим навантаженням і відправленням.
  4. Зростання вартості фрахту контейнерних суден в 2020 р. через пандемію, коли звичайні ціни з 2000-2500 дол. / контейнер злітали до 9-10 000 дол. І тепер багато цін не впали до докризового рівня. 
  5. Політичні страйки в Колумбії - одного з найбільших кавових виробників. Відвантаження фермерської кави з країни фактично заблокована на місяць і більше.
  6. Зростання курсу Бразильського Реала приблизно на 15% за останній рік. Тепер на закупівлю кави доведеться витрачати настільки ж більше доларів або євро. Втім, зважаючи на ситуацію з заморозками, Реал повинен піддатися коригуванню на зниження.
  7. Проблеми зі збором кави у виробників через пандемію, зважаючи на відсутність сезонних працівників. Результат - зниження якості зібраної кави, так як зменшеним числом працівників фермери збирають все зерна - і зелені, і стиглі. Хоч це повинно вплинути на деяке зниження закупівельних цін у 2022 році, швидше за все, воно буде незначним.

Структура ціни 1 чашки кави


Варто визнати, що закупівельні ціни на каву у фермерів - це лише мала частина вартості чашки кави кінцевого споживача. 

Так, згідно з дослідженнями visualcapitalist.com на основі даних Асоціації Спешелті Кава, Міжнародний Организаціі Кави і звітів Chatham House, цінова структура кожної чашки кави така (в перерахунку на 1 чашку кави роздрібною ціною в 35 грн.):


Стаття витрат

Вартість, грн.

Вирощування

0,88

Експорт

2,01

Обжарювання

4,39

Логістика всередині країни

0,50

Роздрібна націнка

27,22

Підсумкова ціна 1 чашки кави

35 грн.


Так як у кожної кави своя цінова політика і нас цікавить тільки вплив підвищення фермерських цін на оптові ціни обсмаженого зерна для власників кав'ярень, то ми скорегуємо дану таблицю, представивши 1 чашку кави в процентному співвідношенні без роздрібної націнки:

Стаття витрат

%

Вырощування

11,3%

Експорт

25,8%

Обжарювання

56,5%

Логістика всередині країни

6,5%

Разом:

100%



Оцінка впливу причин зростання ціни на вартість кави для кав'ярень

Давайте тепер математично оцінимо прямий вплив збільшення вартості на те, за якою ціною кав'ярні будуть купувати зерно.

  1. Збільшення біржової вартості. Візьмемо середню ціну в 2020 році і поточну ціну в 185 центів за 1 фунт. Виходить, подорожчання на 163,7%.
  2. Далі, збільшення вартості експорту. Для коректної оцінки, візьмемо дані джерела, які стверджують, що у всій вартості експорту приблизно 89,3% - це націнка експортера, і лише 10,6% припадає на реальну вартість доставки вантажу в розрізі складської логістики, ввізних мит, вартості доставки усіма видами транспорту між портами і націнки імпортера. Навіть якщо ми приймемо для розрахунків, що вся складова в 10,6% збільшилася аналогічно збільшенню вартість фрахту контейнерів з 2000-2500 дол. / контейнер до 9-10 000 дол. / контейнер, отримаємо середнє збільшення вартості доставки в загальній структурі ціни експорту на 422%.
  3. Приймемо, що обсмажування і транспортна логістика всередині країни залишаться на колишніх рівнях. І тоді таблиця 2 буде скорегована таким чином:

Стаття витрат

%

Вырощування

18,5%

Експорт

34,6%

Обжарювання

56,5%

Логістика всередині країни

6,5%

Разом:

116,1%



Виходячи з повідомлень учасників ринку, ми бачимо деякі сигнали підвищення цін для обжарювальників і оптових закупівельників в різних країнах. Повідомлення містять дані про підняття цін на 10% -70%, проте їх більша частина відноситься до ф'ючерсів на купівлю кави тривалістю 6-9 місяців. Більшість великих обжарювальників і великих кавових мереж у багатьох країнах мають контракти на поставки з гарантією фіксації цін на півроку-рік, тому для них до кінця 2021 року ціни залишаться на колишньому рівні.

Для середніх і дрібних магазинів свіжообсмаженої кави і звичайних кав'ярень сигнали про підвищення вже почали надходити з вересня 2021 року, з максимальною їх активізацією протягом 3-6 прийдешніх місяців (листопад 2021-березень 2022). Незважаючи на те, що частина експортерів і обжарювальників за краще зменшать свою маржу націнки, щоб зберегти минулі ціни поставок для клієнтів далі в ланцюжку, підвищення в цілому неминуче. Як бачимо з розрахунків, для власників кав'ярень підвищення варто очікувати на середньому рівні 16%. Але можна очікувати широкого розкиду цінових пропозицій ринку в діапазоні від 0% до 30% збільшення ціни, тому деяким оптовим покупцям доведеться змінити постачальника на того, хто пропонуватиме найкращі ціни.

Висновки

Для власників середніх і малих кав'ярень підняття цін на свіжообсмажену каву на рівні 15% -30% найбільш активно варто очікувати між листопадом 2021 і березнем 2022 - у терміни оплати кавових ф'ючерсів. Тим часом, великі мережі цілком можуть спробувати забезпечити собі кращі контракти на поставки, аж до нульового підняття закупівельних цін, особливо якщо у них є обсмажування в їх бізнес-циклі. Для кінцевих споживачів кавових напоїв до кінця 2021 роздрібні ціни можуть піднятися на 7% -20%, а до кінця весни 2022 - ще на 10% -25%.

Читайте також

Заморозки в Бразилії - основна причина подорожчання арабіки

Вирощування

Заморозки в Бразилії - основна причина подорожчання арабіки

Бразилія займає перше місце в світі по виробництву арабіки, тому, заморозки, які наступили в цьому р...

05/08/2021 · 4 хв. для читання
Індійська кава: особливості, цікаві факти

Індустрія

Індійська кава: особливості, цікаві факти

Важко уявити собі ранок без чашечки ароматної кави, який заряджає енергією на весь день. Але що ми з...

29/08/2021 · 10 хв. для читання