безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Як і для чого визначається щільність кави

Раніше виробники кави на території Центральної Америки в оцінці якості зерна звертали увагу не на його смакові якості, а на висоту плантації. Чим вище росте дерево, тим щільнішими дозрівають зерна і тим яскравіше вони на смак, тому вони більше цінуються на ринку і коштують дорожче.

Раніше виробники кави на території Центральної Америки в оцінці якості зерна звертали увагу не на його смакові якості, а на висоту плантації. Чим вище росте дерево, тим щільнішими дозрівають зерна і тим яскравіше вони на смак, тому вони більше цінуються на ринку і коштують дорожче.

Від густини зерна дійсно залежить смак майбутнього напою. Але з кавою з високою густиною необов'язково є якісним продуктом.

Щільність (пористість) – важливий показник, який за правильної оцінки допоможе визначити особливості даного виду кави. Його необхідно враховувати при обсмажуванні зерен та приготуванні напою.


Щільність кавових зерен

Оцінюючи якості та особливостей зерна фахівці орієнтуються кілька головних показників, наприклад, на щільність. Вона визначається як відношення маси продукту до одиниці його обсягу.

Ступінь щільності вимірюється за класичною шкалою від "дуже м'яка" (SSB) до "дуже тверда" (SHB) (прийнята у Центральній Америці). Але в кожному регіоні можуть бути особливості вимірювальних шкал. Тверде зерно – це кава, вирощена на висоті від 1.3 км та вище.

Структура та пористість зерен залежить від різних факторів:

  • висоти плантації;
  • особливостей регіону;
  • сорти;
  • температури повітря та її перепадів;
  • кліматичних особливостей;
  • часу дозрівання.

На високогір'ї у зернах уповільнюються процеси метаболізму. З огляду на цього посилено виробляються органічні речовини. Зерна ущільнюються, пухкість зменшується.

Кава, що вирощується на невисокій місцевості, швидко зріє під дією тепла та сонця. Структура зерна набуває підвищеної пористості і не встигає затвердіти.

Як визначити ступінь щільності

Щоб визначити, наскільки кава щільна, використовується 2 способи:

  1. Оцінювання ширини центральної лінії зерна. Чим більше воно відкрите, тим м'якіша у нього консистенція. Чим щільніше воно закрите, тим щільніша в нього структура. Цей спосіб зазвичай використовується разом із іншими, т.к. він надійний не так на 100%.
  2. Зважування зерна у ємності з відомим обсягом. За вагою в грамах можна дізнатися щільність кави. Процедуру краще проводити кілька разів, щоб вирахувати середнє арифметичне.

У домашніх умовах висновки можна зробити за інформацією про походження цього продукту.


Вплив щільності

Щільність кави визначає смак звареного напою. Чим менш пориста структура зерен, тим багатший і складніший їх смак. Напій виходить із невеликою кислинкою. Цьому сприяє низький рівень метаболізму, різкі температурні перепади вночі та вдень, знижений обсяг кисню. Під впливом цих чинників у зернах посилено утворюються органічні речовини.

Залежно від щільності кави, визначаються особливості її обсмажування: температура та тривалість.

Вплив щільності на процес обсмажування

Залежно від часу та температурного режиму при обсмажуванні зерен, кавовий напій виходить різним до смаку. Коли вибирають ступінь обсмажування, враховують багато факторів, наприклад, щільність.

Чим менш пориста структура, тим повільніше поширюється жар усередині зерна у процесі обсмажування. Така кава витримує різкі температурні стрибки та сильне нагрівання. Тому його довго смажать на сильному вогні.

У зернах низької щільності нагрівання відбувається швидко, тепло легко поширюється всередині них. Якщо таку каву смажити при високій температурі, її зовнішні шари руйнуються, а внутрішні - погано прогріються. Тому високопористе зерно обсмажується менше за середньої температури.

У процесі обсмажування тривалість процедури суворо контролюється. Працюючи з малопористими зернами час збільшується, температурний режим підвищується. Тоді розподіл тепла всередині буде рівномірним у всіх шарах. Працюючи з пухкими зернами тривалість обсмажування зменшується, ніж перегріву.

Обжарювачі кави обов'язково враховують, яка щільність продукту, перш ніж приступити до роботи. Це дозволяє правильно розрахувати температуру та час.

Ключові моменти

Щільність – важливий показник якості кави.

Чим більш високу щільність мають зерна, тим багатший і складніший їх смак із яскраво вираженою кислотністю. Це забезпечується уповільненим метаболізмом та великою кількістю органічних речовин. Така кава більше цінується на ринку і коштує дорожче.

Висока щільність не означає, що кава – високої якості. Наприклад, бразильські сорти зазвичай мають знижену щільність, в порівнянні з ефіопськими, але це ніяк не впливає на смакові характеристики напою.

При оцінці якості кави варто звертати увагу не тільки на густину зерен, хоч цей показник дуже важливий. Необхідно дотримуватися комплексного підходу та враховувати усі характеристики.

Читайте також

Обсмаження кави: на будь-який колір та спосіб приготування

Обсмажування

Обсмаження кави: на будь-який колір та спосіб приготування

Різноманітність видів кави давно не обмежується світлою або темною обжаркой кавового зерна. Оптималь...

06/01/2022 · 7 хв. для читання
Ступені обсмаження кавових зерен

Обсмажування

Ступені обсмаження кавових зерен

Смак кави залежить від багатьох особливостей: сорти, країни походження та умов вирощування, догляду ...

12/08/2021 · 8 хв. для читання