безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Кава з шоколадом: суть і рецепти поєднань смаків

Якщо ви цікавитеся кавою з шоколадом, то, перш за все, повинні розуміти дві базові речі: буває кава з вираженим смаком шоколаду, а буває кава, зроблена в умовах будинку, кафе або ресторану, в який додали шоколад або поклали шоколад разом з напоєм, щоб їсти його вприкуску. 

У першому випадку смак шоколаду проявляється у сильно обсмажених зерен кави з шоколадом (за п'ятибальною шкалою від 1 до 5, це зазвичай обсмажування рівнів 4 і 5). Зерна деяких сортів (наприклад, Арабіка Мока) найкращим чином розкриваються саме з таким смаком, і саме за це їх цінують, оскільки в них природним чином за час росту зібралися речовини, відповідальні за формування шоколадного відтінку смаку. Іншим же зернам це в принципі не дано, і не суть важливо, скільки ви їх будете обсмажувати – хоч спаліть геть. 

"Шоколадні" зерна можуть виводитися фермерами спеціально в результаті тривалої цілеспрямованої або випадкової селекції або вони можуть просто висаджувати кавові дерева поруч з рослинами какао. Відомо, що кава, що росте в безпосередній близькості з яким-небудь сильно пахне рослиною, насичується його ароматом. Так виходить кава з шоколадом природної ароматизації, яка коштує дорожче звичайної або штучно просоченої добавкою. Десятки рослин можуть органічно віддавати частку свого запаху - "солодкі" кориця, лаванда, м'ята або «м'ясні» фенхель, кардамон і іже з ними. Обмін ароматичними речовинами у кави з шоколадом з іншими рослинами проходить по кореневій системі, по повітрю, і в тому числі, через вологу дощів, краплями бризкає між рослинами при зливах. До речі напевно ці рослини-донори і в свою чергу отримують частинку запаху кави-цікаво, якими вони виходять після збору врожаю і обробки? 

Крім того, виробники та обсмажувачі можуть спеціально додавати штучний смак шоколаду в продукт, який вони випускають на ринок. Природно очікувати, що ступінь обсмаження в такій каві з шоколадом тут не буде ключовим фактором – така кава може бути обсмаженою хоч до рівня 2 за згаданою шкалою. Але за рахунок того, що її рясно «присмачили», вона буде мати шоколадний смак і запах. 

Кава з шоколадом має деяку схожість з "горілим" смаком, тому навіть ті зерна, що мають слабку природною шоколадну ароматизацію, готові в тій чи іншій мірі відтворювати цей аромат і смак, будучи пересмаженими. Втім, ви, звичайно ж, розумієте, що інші органолептичні ноти просто пропадають або засуваються на дальній задній план при пересмажуванні. Тому в цілому завжди рекомендується підходити відповідально до обсмажування кави з шоколадом, не важливо, вона домашня або професійна.

Сорти і марки кави, що мають природний або штучний шоколадний смак, які ви можете знайти і купити на ринку (не тільки саме в нашому магазині, а взагалі), це:

  • Door Country Coffee (Mocha Mint)
  • Folger’s Simply Gourmet
  • Jim’s Organic Coffee
  • Lavazza Qualita Rossa
  • Amado
  • Musetti Chocolate Coffee
  • Gutenberg Roasters
  • Induban Cafe Monte Real
  • Lucaffe Lucaffeteria
  • BlaserCafe Opera
  • Buondi Prestige
  • d’Oro.

У нашому онлайн-магазині Coffee-Story, це Кава в зернах з ароматом Альпійського шоколаду. Заварювати даний продукт можна будь-якими способами.

Говорячи про каву з шоколадом в плані напою, що п'ється з шоколадом окремо, то тут важливо вибирати не слабо обсмажений варіант, а зерна обсмаження ступеня 4 або 5. Вони мають досить глибоким і вираженим самостійним смаком, здатним максимально розкритися при спільному вживанні з шоколадом, будь він молочним, з горіхами або гірким. Але якщо вам не подобається багато гіркоти у вашій трапезі, то вибирайте не саму темну обжарку і не самий гіркий шоколад.


Пам'ятайте, однак, що кава з шоколадом не дозволить вам відчути все багатство аромату і смаку, якщо ви оберете шоколад з «зайвими» добавками: родзинки, фрукти, насіння рослин (наприклад, Чіа), з перцем, сіллю, морськими водоростями, або зовсім віддасте перевагу шоколаду без цукру. "Безцукрові" варіанти шоколаду, безперечно, мають право на довге і ґрунтовне життя, і у них є численна армія шанувальників. Але вони виробляються на основі кероб/стевії/меду і мають занадто високу маслянистістю. У них слабо або занадто гостро виражений смак, який, скоріше, переб'є смак у основної комбінації кави з шоколадом, залишивши вам наостанок тільки смак розчарування.

Рецепти кави з шоколадом, якими ви сповна зможете насолодитися в кафе, вдома або в ресторані, включають:

  • Гарячий шоколад. Розтопіть 50 г темного або молочного шоколаду і змішайте його з 50-100 мл кави, приготованого за вашим улюбленим рецептом – з молоком або без. Цукор і інші добавки краще не додавати;
  • Шоколадний шербет, кекс, тістечко, круасан або інша випічка, що їде з кавою;
  • Кава з какао. В Інтернеті присутня безліч рецептів, як їх поєднувати. Класичний напій виходить при з'єднанні 50/50, з добавкою невеликої кількості цукру і-за бажанням-збитих вершків.

Читайте також

Кава з шоколадом: мокко чи мокачино?

Приготування

Кава з шоколадом: мокко чи мокачино?

...

25/10/2021 · 0 хв. для читання
Кава з алкоголем — відмінний дует або небезпечна суміш?

Приготування

Кава з алкоголем — відмінний дует або небезпечна суміш?

Кава та алкоголь — добре знайомі всім напої. Більшість дорослих людей хоча б раз у житті випивали ча...

30/09/2021 · 18 хв. для читання