Ібрик, джезва і таємниці міді, або Що ви знаєте про кавовий посуд
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Ібрик, джезва і таємниці міді, або Що ви знаєте про кавовий посуд

…Найприємніші ранкові моменти пов'язані з кавовим ароматом: він повільно заповнює кімнату, поки над джезвою здіймається пінна шапочка, а десь там на горизонті сновидінь, іще шумить море, біліють вітрила і сонце ковзає по верхівках розпатланих пальм.

Найприємніші ранкові моменти пов'язані з кавовим ароматом: він повільно заповнює кімнату, поки над джезвою здіймається пінна шапочка, а десь там на горизонті сновидінь, іще шумить море, біліють вітрила і сонце ковзає по верхівках розпатланих пальм.


Кава як мрія  у кожного своя. Хтось варить як у давнину, з ризиком помріяти і проґавити момент, коли довгоочікуваний напій вихлюпнеться вогненною лавою на плиту. А хтось просто натискає кнопку кавоварки. Треба сказати, що зараз роздолля для любителів кави: хочеш ― чаклуй над пуровером, експериментуй з аеропресом або френч-пресом, а не хочеш ― просто тисни кнопку кавомашини або збігай у кав'ярню по сусідству.


Хоча прихильникам кави з джезви не так і складно уявити, як виглядав процес приготування напою у тих же кочівників: так, не електроплита, а багаття, але алгоритм той самий. То з чого все починалося?..


Від каструль і глечиків до кавових автоматів


Відразу обмовлюся: назви посуду та приладів для приготування кави придумані в Африці та на Сході, до того ж до Європи вони потрапляли різними шляхами, дорогою трансформуючись і переплітаючись.


Першою кавоваркою була звичайна мідна каструля з кришкою. Гаразд, хай навіть не зовсім звичайна ― з різьбленням або спеціально обтяженим дном, але найбільше це було схоже саме на каструлю. У неї насипали стиглі кавові ягоди або каву в зернах, заливали водою та кип'ятили. Так, невигадливо. Але потім зерна стали товкти, подрібнювати, і для приготування напою придумали спеціальну посудину.



  • Ібрик. (Від перського abriz або арабського ibriq, перекладається як "наливати воду"). Це металевий глечик з вузьким шийкою, кулястим низом і довгим вигнутим носиком. Витончені ібрики робили з міді, їх прикрашали різьбленням та натирали до сяйва. Коли бедуїни тисячоліття тому навчилися у африканських племен варити каву, вони дуже швидко зрозуміли, що в ібрику напій виходить смачнішим, у вузькій шийці накопичується піна і не дає випаруватися аромату, а наливати через носик у чашку набагато зручніше. Тому кожен кочівник незабаром мав свій ібрик обсягом всього 150-200 мл, який носили за поясом або прив'язували до сідла.


  • Джебена. Jebena, яку я вже згадувала в одній зі своїх нотаток про Ефіопію ― близька родичка ібрика. Це невеликий присадкуватий глечик, носик якого коротший, ніж у ібрика, зате в його основі міститься своєрідний фільтр з кінського волосу, щоб затримати гущу. Каву розливають у маленькі чашки ― металеві або керамічні, які називають фінджанами. Щоправда, трохи співзвучно з нашими філіжанками?
  • Дала. Це кавник пізнішого періоду, вигаданий на Близькому Сході. Він формою нагадує ібрик, відрізняючись, по суті, лише конструкцією носика ― у вигляді пташиного дзьоба. Дала досі активно використовується на Сході, посуд роблять із срібла та золота, як декор застосовують слонову кістку. Але мова про багатіїв, ясно що. Середньостатистичне населення використовує традиційний мідний посуд.



Чому мідь? Тому що у східних регіонах глибокі поклади мідної руди. Це перше. Друге: адже мова про кочівників, для яких головне в посуді ― здатність витримувати відкритий вогонь і не іржавіти, а мідь, як відомо, корозії не піддається і до чорних плям на вогні не підгорає, на відміну від тієї ж нержавіючої сталі.


А що ж джезва, запитаєте ви?.. Її не можна назвати спадкоємицею ібрика чи дали. Це, швидше, відгалуження, відокремлення посуду, в якому зручно варити порційну каву. Авторство по черзі приміряють собі араби, турки та ефіопи. Сezve ― ергономічний ковшик з довгою ручкою, широкою основою та вузькою шийкою. Що, по суті, та сама первісна каструлька, тільки для одного. У XVII столітті, коли кава в зернах подолала океани і стала завойовувати любов Європи, назва посуду прийшла разом з ним.


А тепер про те, чому джезва не турка. Пам'ятаєте, я говорила якось, що при нагоді розповім?.. Так от. Туркою джезву називають лише у Росії. І з однієї простої причини ― пов'язавши посуд з народом, який привіз до Росії перші кавові традиції. І це спрощення неправильне, і тому що джезву (або правильно – джезве) самі турки називають саме джезвою, як і у всьому світі, і тому що посуд арабського, а не турецького походження.


 


Але є й нюанси, як без них.


  • У Німеччині, де джезви не в честі ― більшість німців віддають перевагу кавоваркам, джезву називають кавовим глечиком: kaffeekännchen.
  • На Кіпрі, крім сezve, існує ще назва «брики» (μπρίκι), що мимоволі повертає все до того ж ібрику.
  • У Великій Британії та Штатах називають джезву  ібриком і навіть у англійському словнику це слова-синоніми. Що нелогічно і незрозуміло, але як є. Тому на міжнародних кавових фестивалях та чемпіонатах бариста пишуть та оголошують джезва/ібрик, щоб англійцям та американцям було зрозуміліше.


Походження назв і самого посуду ― це завжди цікаво, хоча часом і заплутано. Але факт залишається фактом: незважаючи на загальну автоматизацію, каву на бігу, паперові стакани, тисячоліття тому вигадані ібрик, дала та джебена використовуються досі. Не кажучи вже про джезву, яка є у кожній четвертій українській родині, якщо вірити статистиці.



До речі…



Трохи актуальної кавової статистики наостанок


  • За даними 2021 року, 35% споживаної за рік кави випили в Євросоюзі, на другому місці США, на третьому ― Бразилія.
  • ТОП-5 популярних напоїв: капучино, еспресо, латте, ірландська кава (хто б міг подумати!) та flat white.
  • Найдорожча чашка кави в Копенгагені та Дубаї ― близько 6 доларів, а найдешевша у Лагосі (Нігерія) ― 60 центів.
  • Каву на бігу («з собою») найчастіше купують у Японії, США та Канаді ― більше 45% любителів кави, а ось іспанці та італійці вважають за краще посидіти в кав'ярні, і на вулиці зі стаканчиком можна побачити не більше 3%.
  • Жінки витрачають на каву на 15% більше, ніж чоловіки. Хоча погодьтеся, це дивно, адже саме їх запрошують на каву найчастіше.
  • Серед представників професій, які п'ють каву на робочому місці, найбільше вчених, менеджерів, піарників, письменників та лікарів. Цікаво, на якому місці програмісти, яких важко уявити без чималої чашки кави біля системника? Але, може, ця пандемія зробила свої корективи.


Як би там не було, світ не стоїть на місці, дані 2022 можуть бути іншими. А от кавовий посуд залишиться тим самим. І мене це справді захоплює: війни, виверження вулканів, екологічні катастрофи та технічні революції змінюють одна одну, а джезва залишається. Проста кавова магія…


Варіть собі каву з любов’ю. У світі не так багато радості, як здається на перший погляд, любов та кава – одні з небагатьох.