безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Газовий або електричний ростер: основні відмінності

Як нескладно здогадатися, немає однозначної відповіді на питання, який ростер краще: газовий або електричний.

Основні відмінності

Основна відмінність електричного ростера від газового - нагрівальний елемент. Електричний ростер працює безпосередньо від мережі, газовий аналог працює на газовому паливі. На відміну від газового, електричний ростер не виділяє шкідливих газів.

В економічному плані газовий ростер безсумнівно вигідніше, так як газ дешевше електрики. Термін служби газового пальника - 30 років, а електричного тена - 5-8 років. На газовому ростері час обсмажування на 3-5 хвилин менше, таким чином продуктивність на 20% вище. При цьому якість обсмажування на газовому і електричному буде однаковим.

Плюси і мінуси газового ростера

Газовий ростер для обжарювання кави

В цілому його назва говорить сама за себе: газовий ростер не можна поставити де завгодно. Буде потрібно провести газ точно так же, як при установці плити, а це значить, що потрібно врізатися в трубу, а це, в свою чергу, передбачає дозвільні документи і деяку кількість бюрократії. Чи потрібно і згадувати, що така затія — штука фундаментальна і, отже, дорога, оскільки до вентиляції теж будуть особливі вимоги.

Тому що плюс його, як це часто буває, в тому ж, в чому і мінус. Сам по собі газ істотно дешевше електрики, а це означає, що питома вартість обсмажування одного кілограма кави буде набагато нижче, причому тим нижче, чим більше зерен буде обсмажуватися за один раз. Тому, якщо обсмажувальник налаштований серйозно і у нього досить великі обсяги кави, можливо, варто придивитися до газових ростерів.

Плюси і мінуси електричного ростера

Електричний ростер для обжарювання кави

Однак це не означає, що електричний ростер - щось, що вибирають за залишковим принципом. Найголовніше і очевидне його гідність - для роботи приладу потрібна тільки електромережа. Крім того, так як при цьому не спалюється газ, в вентиляцію буде йти тільки запахи і повітря.

Втім, є і складні технологічні моменти. З одного боку, електричний ростер забезпечує досить точний контроль процесу, з іншого — щоб "розігнатися" або охолонути, його нагрівального елементу потрібен час, це не той же самий миттєвий контроль, що у газового ростера. Якщо обсмажувальник знає, що робить, це не доставить особливих проблем, проте процес обсмажування, особливо якщо людина звикла до газу, повинен буде стати більш продуманою і спланованою процедурою.

Тому, якщо хочеться отримати сучасний, простий в установці і екологічний агрегат, і при цьому немає потреби смажити каву в промислових масштабах, варто задуматися про електричний ростер. До того ж, тільки на електричному ростері можна задати максимально точну температуру обсмажування. Тонка настройка температури - одна з основних причин вибрати електричний ростер.

Читайте також

Як доглядати за кавовим обладнанням

Обладнання

Як доглядати за кавовим обладнанням

Коли в останній раз ви чистили своє кавове устаткування?Чи знаєте ви, як багато гидоти може приховув...

14/07/2021 · 16 хв. для читання
Ручне і автоматизоване обсмажування - чи є різниця?

Обсмажування

Ручне і автоматизоване обсмажування - чи є різниця?

Купити обсмажені з душею зерна або довіритися апарату? Чим відрізняються способи і який краще для сп...

21/07/2021 · 2 хв. для читання