Coffee Story: кавові історії і не тільки
Не знаю, як ви, а я дуже люблю продукти з історією. І неважливо ― мова про фірмовий хліб, круті навушники або національну спідницю з воланами. Якщо продукт має історію, він цікавий і цінний не тільки практичністю застосування, але й аналогіями, подорожами в минуле і майбутнє, порівняннями, пошуком відповідностей. Цей дослідний шлейф дарує часом не менше задоволення, ніж раціональне використання. Ось і елітні сорти кави мають свою історію. І дуже важливо, щоб продавець і бариста цю історію знали і могли подати свіжообсмажену каву з вуаллю з міфів, цікавих фактів та кумедних випадків. Це ж зовсім інший напій виходить!
Ось заходите ви до кав'ярні, а бариста пропонує:
- не просто еспресо, а напій авторства Luiggi Bezzera ― 8 грамів кави та 30 мл води, жагучий ковток бадьорості швидкого приготування родом із 1901 року;
- капучино, що точно відповідає одягу ченців-капуцинів ― контрастний темно-коричневий з білим, ім'ям яких і названий напій;
- лате, кава з молоком, яку вигадали італійки, щоб прищеплювати дітям любов до кави;
- з апельсиновим лікером, який так любила додавати до кави австрійська імператриця Марія-Терезія;
- або подвійне еспресо з ромом, легесенькою шапочкою з вершків та коктейльною вишенькою зверху ― ром у каву першими стали додавати британські візники, щоб зігрітися лондонськими зимовими вечорами, тому і рецепт називається «фіакр».
І якщо ви обидва знаєте історію та передісторію, напій завжди смачніший. Так вважають і власники компанії Coffee Story, створеної для і заради кавоманів та поціновувачів кави.
Творимо історію разом…
Тут щиро раді тому, що кожен покупець отримує не просто пакет з ідеально обсмаженими зернами, а історію, п'янкий аромат та букет приємних асоціацій.
- Відкриваєш перший і ніби опиняєшся на вузьких вуличках Львова, де навіть фонтани та бруківка пахнуть кавою.
- Береш другий ― з ароматом пристрасті та бразильської жаги до життя. Кожне зернятко ніби гарячий поцілунок, заварюєш увечері чашку кави і опиняєшся на вулицях Ріо з бурхливим карнавалом: веселим гомоном, усміхненими обличчями та готовністю до чудес.
- Третій… Впевнена ― історію ви придумаєте самі. Адже недаремно каву називають творчою запальничкою – кожен ковток дарує натхнення. Спробуйте.
Таких історій може бути дуже багато, адже в Coffee Story зібрані найкращі сорти кави з усіх континентів:
- тут і крупні зерна Maragogipe з Південної Америки, Нікарагуа та Мексики ― для порівняння;
- і різка Guatemala Lagos з димним ароматом;
- і м'яка арабіка El Salvador Chalatenango, що залишає приємний мигдальний післясмак;
- і чудова Mocha Sidamo з Ефіопії поруч із пряно-шоколадним Burundi.
В асортименті компанії переважає арабіка, що логічно ― саме цьому сорту віддають перевагу кавомани: Guatemala Antigua з легкою чорносливовою гіркуватістю, пряний Brazil Santos, Jamaica Blue Mountain з квітковим ароматом і знаменитий Yellow Bourbon з жовтими, а не червоними ягодами користуються незмінним успіхом. Але й якісній робусті, як India Cherry, знаходиться застосування в сумішах-купажах, що створюються фахівцями.
Компанія має власну торгову марку ― Coffee Story та свого бренд-бариста, який бере участь у роботі з кавовими зернами на всіх етапах обробки. Він точно знає, як поводитися з кожним зернятком, щоб не втратити жодної ноти аромату та зберегти унікальний смак.
5 принципів Coffee Story
- Тільки свіжообсмажена кава. У магазині пропонують зерна, обсмажені за кілька днів до упаковки та відсилання, щоб максимально розкрився аромат та смак був ідеальним для сорту чи купажу.
- Потрібний ступінь обсмажування. Якщо клієнт має переваги, кава буде обсмажена відповідно до них, якщо переваг немає або клієнт не визначився ― консультант обов'язково порекомендує обсмажування, відповідне напою, який любить клієнт. Обсмажування під еспресо підійде любителю моментально приготовленого, по-італійськи бадьорого напою, обсмажування під фільтр - в міру темна, майже шоколадна, оптимальна для кави, що повільно заварюється, обсмажування під молоко ― дуже темна і створює ідеальний тандем з молоком, підійде любій.
- Ідеальне співвідношення сортів. Їх, по суті, два – робусти з вищим рівнем кофеїну та ароматна арабіка, але тільки в умілих руках вони можуть стати гармонійним букетом аромату та смаку.
- Правильне пакування. Вона сконструйована за всіма правилами: з клапаном, що дегазує, з щільного матеріалу, крізь який не просочиться жодна нотка смаку і аромату. Крім того, на упаковці розміщена вся інформація про сорт, його географію та особливості, про дату виробництва та обсмажування.
- Помел ― за бажанням. У магазині Coffee Story можна купити каву в зернах з Америки, Африки та Азії, попередньо переконавшись у якості кожного кавового зерна. Більшість поціновувачів віддає перевагу молотій власноруч каві, але за їх бажанням зерна обраного купажу або моносорту можуть змолоти в магазині. Причому помел буде саме таким, який потрібен для приготування улюбленого клієнтом напою: для заварювання в джезві ― дрібний як пил, для френч-пресу ― грубий, для кавоварки з фільтром ― універсальний середній.
У новачка непростий шлях ― довго шукати, методом спроб і помилок нарешті знайти ідеальну фермерську каву, ніби створену для неї за смаком, ароматом, ступенем обсмажування. Але новачкові знавці можуть і позаздрити ― адже у нього попереду стільки приємних відкриттів. І шлях пізнання кавових секретів не буде надто тернистим, якщо поряд Coffee Story.
… У знаменитій книзі «Старий і море» Ернеста Гемінґвея кубинський рибалка Сантьяго, хоч би як поспішав у своїх справах, кава вранці була процесом повільним, неспішним, маленькими ковтками, щоб розтягнути єдине доступне йому задоволення в часі. Думається, що іноді сенс життя може складатися з чашки кави та усамітнення, яке вона дарує.
Гарних вам сенсів та чудової кави!