Час готувати подарунки! або Що ви знаєте про кавові адвенткалендарі? | Coffee-Story
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Час готувати подарунки! або Що ви знаєте про кавові адвенткалендарі?

…Я дуже люблю купувати подарунки. Не менше, ніж варити свіжобсмажену каву. І радувати, звісно, ​​теж люблю. Набагато більше, ніж приймати вітання. Весь грудень проходить у пошуках потрібного, красивого, приємного, чарівного — чогось такого, чого іще не дарував, від чого загоряться очі, тремтітимуть куточки вуст і зарум'яниться личко. Знайомо, правда? І коли нарешті подарунок уже в тебе, потрібні надлюдські зусилля, щоб не вручити його завчасно. А Різдва ще чекати і чекати. Щоб полегшити очікування святкових чудес і вигадали адвенткалендар.

Коротка історія дивовижного подарунку

Все почалося у Німеччині, у XVII столітті. Часи були похмурі, неспокійні, а рідкісні свята дозволяли відволіктися від щоденних турбот. До Різдва готувалися заздалегідь. Адвент, від латинського adventus — прихід, у лютеран, протестантів та католиків починається за чотири тижні до Різдва, це період передріздвяного посту. Щоб діти могли вести підрахунок днів, що залишилися до свята, на стіні або дверях будинку малювали крейдою 24 палички, а потім по черзі їх стирали. Що менше паличок залишалося на стіні, то ближче свято. Таким був перший Adventskalender.

У сім'ях багатіїв стали вивішувати на стіни картинки з біблійним змістом — щодня нову, щонеділі запалювали свічки. І ось ця традиція збереглася досі, тільки адвенткалендарі видозмінилися. Але і сьогодні, як і раніше, у неділю на традиційному ялиновому вінку запалюють одну з чотирьох свічок.

А перший календар Адвента, схожий на сучасний постер, побачив світ у 1851 році: за віконцем з картинкою, що зображує святих, були приховані цитати з Біблії. І доступний він був лише багатим.


А потім почалася казка…

Жив-був хлопчик Герхард. Він дуже любив різдвяні свята і чекав на них з нетерпінням, як і всі діти. Рахувати він іще не вмів і щодня питав у мами: коли ж настане Різдво? А мама, фрау Ленг, була рукодільницею і запропонувала йому гру: змайструвала календар із щільного паперу, а в кожному з 24 віконечок за картинкою ховався маленький кексик. Хлопчик з'їдав по одному кексику на день, запивав його какао і наближав Різдво. Так очікування ставало солодшим.

Хлопчик виріс, какао змінила міцна кава вранці, але чудової гри, придуманої мамою, не забув. І якось, а це був 1908 рік, друкарня, власником якої він був, випустила серію календарів: 24 кольорові картки, прикріплені до дошки з картону. Малюнки на картках були різними — і біблійними, і світськими — із зимовими пейзажами та іграшками. На радість дітям та їхнім батькам. Їх випускали щорічно до 30-х років, різдвяна традиція прижилася у близьких до Німеччини Австрії та Швейцарії. А згодом і в інших країнах Європи.

Після Другої світової війни традиція з адвенткалендарями перетнула океан, миттєво стала популярною в США. З 1958 року в наборі вже були солодощі, які допомагали прикрасити напружене очікування свята. Справжнім хітом «солодкі» календарі стали після публікації у Newsweek фотографії онука президента Ейзенхауера з календарем у руках.

А до чого тут кава, запитаєте ви? А при тому…

Кавові календарі від Тілля та Тамера


Так, і знову - жили-були. Till Achinger і Tamer El-Hawari — два кавові гурмани з Німеччини, вирішили відновити колишню славу німецької кавової традиції. І у 2007 році відкрили онлайн-магазин, у якому продавали елітні сорти кави. Назвали магазин Sonntag morgen — «Недільний ранок». А й справді, коли як не недільного ранку ароматна кава з молоком або вершками, з шоколадом або корицею найбільш смакує.

Невеликий спочатку магазинчик дуже швидко набув популярності, тут була фермерська кава з усього світу — з Африки, Америки та Азії. Тілль і Тамер освоїли обсмажування, самі створювали бленди та головне — надавали покупцям можливість не тільки вибрати сорт кави, а й самостійно скласти купаж та придумати йому назву. В результаті покупець отримував посилку з кавою в зернах, упаковану у сріблястий пакет та з наклеєною на нього етикеткою з назвою. Хіба ж не різдвяний подарунок?

Що спричинило унікальний маркетинговий хід — передріздвяний настрій, любов до кави чи вивчення ринкових тенденцій, сказати складно. Але в грудні 2010 року Тілль і Тамер запропонували покупцям  каву, упаковану у відому всім з дитинства форму адвенткалендаря. Традиційна щорічна розвага — відчиняти одне віконце на день і з'їдати шоколадку або кекс в очікуванні Різдва, трансформувалося в бізнес-ідею.

Це була барвиста скринька, в якій знаходилися елітні сорти кави, вірніше — 11 сортів, 24 пакетики по 40 грамів. Одного пакетика цілком достатньо, щоб приготувати 4-5 чашок чудового напою. І щодня можна зустрічати ранок з гарним настроєм та новими відчуттями. Хіба не чудова ідея?

Адвенткалендарі у нас почали з'являтися зовсім недавно і завдяки торгівлі з європейськими країнами. Адвентподарунки пропонують знамениті косметичні та кондитерські б ренди. Це святково оформлені упаковки, в яких по одному невеличкому презенту на день. Презентів може бути 7, 14 та 24. А от із кавою, здається, ніхто так і не експериментує. Та сама думка поєднати дві великі любові — до кави та Різдва, така гарна, що неможливо ж утриматися. Адже не так і складно зібрати подарунок самостійно: вибрати каву за смаком, кольором та географією, не забути різдвяні аромати — корицю, імбир, шоколад та мандарини, і ось вона — різдвяна мрія кавомана у святковій упаковці.

Як вам ідея? Дарую! До Різдва іще є час і тиждень приємного очікування свята ви точно можете забезпечити.

А поки ви думаєте, можна влаштувати кавову дегустацію. Якщо вже сьогодні мова про німецькі традиції, то…

Різдвяні напої з Німеччини

  • Шоколадна кава. Збити 50 мл жирних вершків із цукровою пудрою та ванільним цукром. Змішати 1 чайну ложечку цукру з 1 чайною ложечкою какао, додати 200 мл гарячого молока та довести суміш до кипіння. Зварити міцну каву в джезві або зробити 2 еспресо. Розділити шоколадно-молочну суміш на дві чашки, тоненькою цівочкою влити чорну каву, прикрасити збитими вершками і присипати тертим шоколадом.
  • Шоколадно-кавовий пунш. По 2 чайні ложки цукру і какао змішати, долити 100 мл молока і закип'ятити. Приготувати порцію еспресо або міцної фільтр-кави, додати в какао і довести суміш до кипіння. Потім додати 50мл віскі і стільки ж вершків. Зняти з вогню та збити до утворення піни. Розлити пунш по келихах і посипати меленою корицею.


… В один із найважчих періодів свого життя Антуан де Сент-Екзюпері написав молитву: «Дай мені, боже, фантазії, щоб вчасно, доречно і доцільно подарувати комусь необхідне тепло». Даруйте кохання та каву — тепліше просто не буває.

Читайте також

Передноворічні мрії та  мої кавові секрети

Нотатки кавоманки

Передноворічні мрії та мої кавові секрети

Грудень – найкращий час для прийняття рішень та планів на новий рік. Не січень, з його метушнею і не...

12/12/2021 · 12 хв. для читання
Рецепти щастя та кави від фінів

Нотатки кавоманки

Рецепти щастя та кави від фінів

Ви вже знаєте, що фіни знову визнані найщасливішим народом у світі? Так і написано в щорічному звіті...

28/11/2021 · 9 хв. для читання