Індустрія кави у Непалі
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Індустрія кави у Непалі

Непал не є такою країною, каву з якої ви часто п’єте. Швидше за все, взагалі ніколи. Та й до топ-50 найбільших експортерів Непал не входить. Тим не менш, кава в ньому потроху вирощується. Бажаєте дізнатися більше про індустрію кави в Непалі? Тоді читайте цю статтю.

Трохи історії

Арабіка до країни була завезена у 1938 р. ченцем-самітником з М’янми (тоді — Бірма). У саму М’янму кава прийшла від британських місіонерів (робуста у 1880-х роках, а арабіка у 1930-х), тоді як у той час М’янма була під Британським колонізаторством.

Чернець посадив на своєму городику деревце арабіки, й пара сусідів у нього запозичили ягоди, щоб посадити у себе на городах. Це було радше захопленням новинкою, спробою подивитися, що з цього вийде. Особливо нічого не виходило до 1980-х років, і навіть є відомості, що всі ці кавові дерева були знищені кавовою іржею — недугом, з яким і сьогодні переважна більшість фермерів по всьому світові не знає, як боротися.



З 1980-х років починається історія комерційного виробництва арабіки в Непалі, коли уряд, трохи відійшовши від громадянських воєн, що йшли в країні увесь час після набуття незалежності від Британії, вирішив взятися за розвиток цього сектору, щоб додати до своєї сільськогосподарської скарбнички ще щось, окрім чаю, кукурудзи і проса, що зростають в країні. Щоправда, назвати таке кавове виробництво суттєвим неможна — навіть сьогодні на рік збирається до 1600 тон свіжих ягід, що у перерахунку на вихідний продукт — зелену каву в зернах — виходить усього між 450 та 600 тоннами. Більшість з цієї цифри споживається всередині країни, де сумарний річний попит на каву становить не менше 7000 тон. До того ж, невелика частина (всього сотні тон на рік) експортується до США, Британії й інших країн, а тому Непал активно закуповує каву в інших постачальників, не в змозі задовольнити внутрішній попит домашнім виробництвом.

 

Клімат Непалу і вирощування кави

Непал — вузька країна, затиснута між Індією і Тибетом (який Китай вважає своїм регіоном), розташована на широкому розкиді висот, від плато до високих хребтів, будучи домом для 8 із 14 найвищих гір на планеті (які височують більш ніж на 8000 метрів). Серед них — дуже відомий Еверест, вона ж Джомолунгма, а також Лхоцзе, Аннапурна I і II та Жану. Всього тут височіє 81 гора вище 5000 метрів.

Через таку сильну гористість, у країні лімітована земля, придатна для культивації сільськогосподарських культур. Й майже вся вона нерівна, з ухилом різних кутів, що робить механізацію праці загалом від проблематичної до неможливої. За дослідженнями вчених, у Непалі для зростання кави придатні приблизно 1 млн. гектар. Проте станом на 2023 рік використовується фактично всього до 2646 гектарів (за іншими даними, від 920 до 1800), тобто, у кращому разі, 0,26% від загального потенціалу. Але справа не в тому, що є більш прибуткові для культивування культури — навпаки, кава вважається найприбутковішою тут. Але фактично єдина усталена культура — це чай, яку тут вирощували понад тисячу років і яку кожна дитина знає, як вирощувати, тоді як кава з місцевим населенням лише 40 років, якщо рахувати обсяги вирощування понад 1000 тон сировини на рік. Крім того, непальські фермери часто займаються вирощуванням худоби, працюють на текстильних фабриках, а також все більше переорієнтуються на туристичну галузь, наприклад, як носії вантажів для сотень людей, які щорічно видираються на Еверест. Тому активно розвивати кавову галузь тут фактично нема кому, незважаючи на зусилля уряду й міжнародних програм, наприклад, від ЄС.



Крім арабіки, яка має комерційний інтерес, тут росте також робуста. Однак тільки у вигляді дикорослої рослини, переважно в місцевостях, які межують з Індією. Офіційно її не культивують, проте не можна виключати, що місцеве населення користується її ягодами для створення кави кустарним способом.

Непал політично розбитий на 75 районів. З них лише 42 (за іншими даними — 39) використовуються для вирощування кави. Всі вони відносяться до регіонів, які мають відповідні умови для зростання кави — найнижчі райони Непалу, з тропічним мусонним, субтропічним та континентальним кліматом.

Вирощування ягід відбувається на великому розкиді висот, між 800 та 2000 метрами, хоча основний пояс знаходиться між 1000 та 1600 метрами над рівнем моря. У цій країні досить швидко холодає з підйомом у висоту, а тому вже навіть таку каву, яка росте на висотах від 1500 метрів, можна вважати високогірною, тому що клімат досить вітряний і холодний. Наприклад, у кавовому регіоні Катманду взимку температура близько +10 °С, влітку до +26 °С, а опади становлять 1800-1900 мм на рік, більшість з яких випадає лише за 3-4 місяці на рік.

Так як через бідність штучні добрива не використовуються фермерами (а тільки натуральні, наприклад, гній), то фактично, непальська фермерська кава вважається органічною кавою, хоча офіційно такої сертифікації у неї немає.

Незважаючи на значну фактичну кількість фермерських господарств, які беруть участь у вирощуванні кави — 32 000 — майже кожен фермер має всього кілька десятків кавових кущів на фермі, що результує на виході всього у пару чи з десяток кілограмів продукту на рік. Не дивно, що за таких малих обсягів, особливо ні в кого немає ані глибоких знань про правильне вирощування кави, ані бажання розвиватися й робити фінансові інвестиції. Уся вирощена кава здається на станції обробки, де процес здебільшого мокрий, але рідкісні винятки припускають і суху обробку ягід. Очищення відбувається переважно механічними депульпаторами, а сушіння — під сонцем чи у барабанах.

 

Особливості місцевої кави

Арабіка, яка культивується тут, складається з трьох різновидів: пакамари, тіпіки і бурбону. Співвідношення у об’ємах між ними приблизно 1/3/6.

Базовий профіль місцевого зерна — це фруктовий плюс квітковий плюс цитрусовий. Назвати його унікальним чи багатим не можна, тому місцева кава вважається просто гарною, враховуючи її вершковий округлий смак. Отже, найкраще смакове вираження вона набуває з обсмажуванням під молоко. Однак оскільки щорічні погодні зміни в Непалі сильні і помітно впливають на смак ягід, то навіть одна й та сама ферма може давати різні смакові характеристики зерна з року на рік. Тому не помилитеся, якщо зробите обсмажування під еспресо.

Експерименти з ферментацією місцевої кави ставляться досить мало: на сьогодні найвідоміша з них — це «Аюрведична непальська кава». Вона вирізняється ферментацією з місцевими дріжджами й солодкою патокою, що на виході дає винні ноти, підкреслену вершковість й аромати аюрведичних трав.

І нехай купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua з Непалу проблематично через її фактичну відсутність у пропозиції бо її неможливо дістати на світовому ринку, наші постійні читачі чудово знають, що у нас завжди можна придбати елітну каву, відмінну новинку, яка подобається багатьом, каву з бочки, а також купажі арабіки і робусти на будь-який смак і гаманець.