Індустрія кави у В’єтнамі
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Індустрія кави у В’єтнамі

А ви чули про каву по-в’єтнамські? Та про те, скільки кави тут вирощується і експортується? З цієї статті ви дізнаєтеся про виробництво кави у В’єтнамі, популярні методи приготування тамтешньої кави та трохи історії.

Основні відомості про каву у В’єтнамі

У країну кавові рослини були завезені у 1857 році французькими місіонерами, а їх вирощування на плантаціях було розпочато у 1888 р.

Незважаючи на те, що перші рослини були різновиду арабіка, кліматичні особливості В’єтнаму скоригували виробництво відносно швидко, змістив їх на робусту, якої сьогодні тут вирощується близько 97% усього обсягу. До решти 3%, крім арабіки, входить ще й ексельса, яка тут називається «чарі». Основним різновидом арабіки є катімор та виведені на його основі місцеві різновиди (стійкі до місцевого клімату, ґрунтів, високих температур та малого об’єму опадів).



Місцевими науковими фахівцями і фермерами було виведені десятки місцевих варіацій робусти та арабіки. До речі, більшість із них має відмінні показники смаку за шкалою SCA. Так, робуста коливається в межах 72,5-81,75 балів, а арабіка — між 77,5 та 82.

В’єтнам є дуже протяжною з півночі на південь країною, з великою кількістю високогір’їв, річок, звивистих ущелин та скель. Завдяки протяжності, у В’єтнамі є 7 кліматичних зон (за класифікацією Кеппена-Гейгера). Так, більшість арабіки вирощується у верхній, більш північній його частині, де нижчі температури, сухі зими та теплі/гарячі літа (за політичним поділом країни, це регіони Північно-західний, Північно-східний та частина регіону Дельти Червоної Ріки). Основна маса робусти зростає в нижній частині країни (за політичним поділом країни, це регіони Північно-центрального Узбережжя, Центрального Нагір’я, Південно-східний, Південно-центрального Узбережжя, Дельти Меконгу та Муніципалітету Хошиміну). Там тропічний клімат зонований на тропічний ліс, мусони і савани. У незначних регіонах В’єтнаму із посушливим степовим кліматом кава не зростає.

Усього кава вирощується на 662 тис. га, але в планах уряду скоротити цю кількість до 600 тис., маючи на меті поліпшення культиваційних практик заради сталого землеробства, стандартизації промисловості фермерської кави в країні та поліпшення рівнів технологічності і прибутковості виробництва.

Кава вирощується тут найчастіше затіненим методом, посеред дерев, які дають фермерам ще й диверсифікацію доходів: макадамія, дуріан, авокадо. Втім, є й ферми, де вирощують тільки каву, підвищуючи щільність дерев на гектар (для робусти вона тут становить близько 1330 шт., а для арабіки сильно різниться: від 2660 до 6660 шт./1 га).

 

Характеристики сортів кави у В’єтнамі

Майже весь урожай кави у зернах з В’єтнаму, традиційно сільськогосподарської країни, продають на експорт. В індустрії зайняті мільйони людей (при загальній кількості населення у 104 млн. станом на 2022 р.). Основними статтями с/г експорту В’єтнаму є рис (другий у світі після Таїланду у цьому показнику), кава (другий у світі після Бразилії), чай, гума та морепродукти. Втім, ця економіка, яка розвивається, істотно скорочує частку с/г індустрії у загальному ВВП. Так, у 1989 р. с/г сектори давали 42% ВВП країни, а у 2006 вже 20%. У 2021 році їхня частка у ВВП знизилася до 12,56%.

Виробництво кави сильно коливається в залежності від року. На цифри помітно впливає погода (опади найбільш впливові), удобрюваність ґрунтів, рослинні хвороби і соціо-економічні фактори (що мають коріння у розшаруванні населення за етнічними групами), включаючи сезонну міграцію робочої сили. Різниця у випуску кави може становити навіть понад десять мільйонів мішків на рік! Показовим є випадок врожаю 2013-2014, коли по країні було зібрано 29,5 млн. мішків, проти 17 млн. мішків роком раніше (дякувати сприятливій погоді). Через відсутність менеджменту на державному рівні весь врожай пішов на експорт, створивши перенасичення ринку пропозицією, стрімке падіння цін та банкрутство десятків фірм у ланцюжку постачальників, що вилилося в економічне потрясіння місцевого та глобального ринків. Багато місцевих фермерів тоді відмовилися від виробництва своєї органічної кави та перейшли на культивацію інших с/г культур чи шукали роботу по найму, щоб прогодувати свої сім’ї.

 

Кавові напої у В’єтнамі

За часів французької колонізації цієї країни (водночас поряд з парочкою інших азіатських країн) французи привнесли до місцевої культури пиття кави. Проте любили вони її з молоком, а в спекотному місцевому кліматі доставляти молоко довгою країною було складно, бо воно скисало. Коров’ячих ферм тут було, як можна припустити, замало. Виходом було згущене молоко, яке чудово транспортувалося та замінювало не тільки молоко, але й цукор.

Саме тому хітом номер 1 у місцевому споживанні і по сьогоднішній день є кава зі згущеним молоком. Ця кава з обсмажуванням під еспресо чи частіше з обсмажуванням під молоко може бути гарячою (Cà Phê Sữa Nóng) чи з льодом, холодною (Cà Phê Sữa đá).

Аналогією є кава, де коров’яче молоко замінено на кокосове (Cà Phê dừa). З кокосу може бути зроблено:

• молоко;

• вершки;

• морозиво;

• заморожений йогурт.

Цей напій менш солодкий (правда, не у разі додавання солодких кокосових вершків) та має чудовий насичений смак цього тропічного горіха.

 

Cà Phê Trứng, вона же «Яєчна кава» — це третій за популярністю напій. Готуватися, як й попередні різновиди, може з купажу арабіки з робустою чи чистого зерна. Згущене молоко чи кокосова основа збивається з сирим яєчним жовтком. Потім суміш заливається кавою аналогічно тому, як готують два попередні напої:

• на чашку ставлять металевий фільтр, в якому міститься середнього чи темного обсмажування кава грубого чи середнього помелу;

• фільтр заливають гарячою водою, і в чашку проникає кава з усіма ароматами та оліями, адже традиційний паперовий фільтр, що затримує їх, не використовується (а значить, у напої буде присутня завись);

• після просочування напою до чашки, його розмішують з тим, що туди вже додано раніше: коров’яче/кокосове молоко, згущене молоко, вершки чи суміш з яйцем.

 

Іноді традиційну каву по-в’єтнамськи плутають з кавою з цикорієм (популярна в окремих частинах США та в ряді інших країн) через схожу структуру обсмажування, помелу та заварювання. Однак класична кава з цієї країни робиться без цикорію чи спецій.



До речі, через особливості додавання згущеного молока/кокосового молока, ми вам не рекомендуємо витрачати на приготування кави по-в’єтнамськи цінні пропозиції кави з бочки чи елітні сорти. І нагадуємо, що завжди можна купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua з В’єтнаму та інших країн, з різним вмістом робусти і арабіки, щоб радувати себе міцною чорною чашкою щодня!