безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Кавова індустрія в Танзанії

Сьогодні Танзанія знаходиться на 14-му місці в рейтингу країн, що займаються виробництвом кави в світі; серед африканських держав вона розташовується на 4-му місці. Танзанія лідирує в сфері вирощування та експорту в порівнянні з сусідньою Кенією. Однак при цьому кава з Танзанії не настільки знаменитий в галузі спешелті. Сьогодні поговоримо про те, з чого почався розвиток кавової індустрії в Танзанії, чому місцеві вожді перешкоджали його поширенню і якими були наслідки насильницького формування кавових кооперативів.

Розвиток кавової індустрії

Кава вперше з'явилася в Танзанії ще в 16 столітті. Її привезли з французького Бурбона - острова неподалік від Східноафриканського узбережжя. Але протягом тривалого часу кава не була особливо затребувана. Лише одна народність займалася її вирощуванням - хая. Даний народ заселяв північно-західні території Танзанії. Для хая кавові зерна були засобом для стимуляції, підвищення життєвих сил. Їх змішували з травами для отримання жувальної суміші. Вирощування кави знаходилося під суворим контролем місцевих вождів, так як кава використовувалася в якості валюти.

У 19 столітті Танзанія була колонізована Німеччиною. Кава поступово ставала все більш затребуваною агрономічною культурою. Кавові зерна поширювалися колонізаторами на північні території-в області Танга, а також на території поблизу Кіліманджаро. У період німецької колонізації кава перетворюється в один з основних товарів, що призначаються для експорту.

Коли підійшла до кінця Перша світова війна, країна виявилася захопленою Англією. Нові господарі реформували Сільське господарство, збудували мережу залізниць. Всі ці заходи сприяли прискоренню зростання кавової індустрії. 1925 р. був ознаменований створенням Асоціацією місцевих плантаторів, що знаходилася в Кіліманджаро. Даний кооператив був першим кавовим співтовариством в країні. Потім з'явилося безліч подібних об'єднань. Кавові кооперативи працювали з метою захисту інтересів невеликих кавових господарств. Фермерам допомагали збувати каву за вигіднішою вартістю.

У 1963 р Танзанія стала незалежною державою. Для нового уряду аграрний сектор був вкрай важливим, і тому для його розвитку було докладено чимало зусиль з боку чиновників. На південних територіях країни в цей період з'являються великі фермерські господарства, що належать державі. Виробники мали можливість отримання позик; ці кошти спрямовувалися на підвищення якості вирощуваної кави, поліпшення сільськогосподарських умов. Новим урядом формування кооперативів також підтримувалося. Вони виникали навіть в тих областях, де раніше їх не було і в районах, де в принципі ці об'єднання були не потрібні.

Однак при цьому кавова галузь залишалася на посередньому рівні. Велика частина кооперативів закривалися. Головною причиною виступала Соціалістична програма, що ґрунтується на ідеології «уджамаа». Уряд займався насильницьким переселенням громадян з метою створення кооперативів. Однак при цьому багато важливих для ведення кавового господарства фактори не враховувалися-наприклад, стан грунтів, особливості клімату, кількість опадів. З іншого боку, більш родючі і відповідні території не використовувалися в належній мірі. Підсумком стало зниження врожайності, зменшення обсягу вирощуваних культур. Загальна вартість вирощування кави значно підвищилася, і в 70-х роках минулого століття галузь почала занепадати.


На початку 1990-х років були проведені нові реформи, згідно з якими фермерські господарства приватизувалися, переходячи в приватну власність. Ці заходи вплинули на кавову галузь дуже благотворно. У 2001 році заново була створена Рада з кави Танзанії. Ця державна організація і донині функціонує з метою підтримки кавового виробництва. Рада регулює торгівлю зеленим зерном як в самій Танзанії, так і з іншими країнами.

Типи кави, що вирощується в Танзанії

Два основних типи кави, виробленого в Танзанії - це арабіка і робуста. При цьому близько 70 % зібраного врожаю становить саме сорти арабіки:

  • Ньяса,
  • Кент,
  • Типик,
  • Бурбон,
  • N 39.

Варто відзначити, що стабільне отримання врожаю при роботі з даними сортами ускладнено. Вони досить сприйнятливі до різних кавових шкідників і хвороб. На зорі нового тисячоліття дослідницький інститут (НДІ кави в Танзанії) зайнявся розробкою нових сортів кави, які повинні збільшити виробництво і дати можливість отримання більш якісного зерна. Зараз інститут пропонує місцевим фермерам нові сорти, виведені на основі кента і бурбона. Однак вони відрізняються від традиційних видів більшою стійкістю до захворювань і комах. За допомогою даних сортів у фермерів є більше шансів на отримання хорошого врожаю.

Основні області вирощування кави

Вирощуванням Арабіки займаються в основному ті фермери, які проживають на південному нагір'ї Танзанії. Це такі області, як Аруша, Мбея, Рувума. Ще однією важливою областю виступають гірські схили Меру і Кіліманджаро, розташовані на північних територіях держави. Терруар (сукупність природних і кліматичних факторів) істотно різниться, що відбивається на смакових якостях Арабіки з Танзанії. На південних територіях клімат відрізняється вологістю. Вирощувані в даних областях кавові зерна мають ненав'язливою кислотністю і середнім тілом. Найбільш вираженими в смакових якостях і ароматі є квіткові і фруктові ноти.


Північні області відрізняються вулканічними грунтами. Вирощуваний тут кава володіє більш збалансованим смаком, а також яскраво вираженою кислотністю.

Особливості збору та обробки зерен

Сезон збору врожаю на південних і північних територіях триває починаючи з липня і по грудень. У західних областях-з травня по жовтень. Обробкою зерен великі виробники можуть займатися і самостійно. Однак дрібні фермери відвозять урожай на спеціалізовані станції. Близько 90 % всього обсягу кавового врожаю в країні обробляється за допомогою митого способу. У Танзанії розроблена власна система оцінок. Зерно з високою оцінкою і великим розміром продається за більш привабливою для фермера вартості. Найбільш популярним сортом є Танзанійський піберрі. Він користується особливим попитом в Америці і Японії. Дані зерна володіють яскравим смаком, незвичайною формою. Робуста, як правило, обробляється за допомогою натурального способу. По завершенні сушіння її сортують за розміром.

Останнім часом в Танзанії все частіше проводяться різні експерименти з обробкою кави. Робиться це з метою досягнення різноманітності кавового профілю. Наприклад, іноді робусту обробляють за допомогою митого способу. Для Арабіки, навпаки, можуть використовувати натуральну обробку або Хані.

Рівень кавового виробництва

Щороку в Танзанії виробляється близько 1,3 млн.мішків (1 мішок містить 60 кг. кавового зерна). Понад 90 % врожаю вирощується в дрібних господарствах. Згідно з сучасними оцінками, близько 7 % населення Танзанії живе за рахунок доходу від вирощування кавових зерен.

У самій Танзанії кава в якості напою не особливо поширена. Причиною тому виступає його висока вартість. Рівень життя населення в країні низький, і тому велика частина танзанійців воліють пити чай — його просто простіше купити. Показник річного споживання кави на одну людину становить всього 0,1 кг. також відсутність затребуваності кави в Танзанії деякі експерти схильні пояснювати недовірою до місцевої продукції. Багато жителів країни вважають, що кращі сорти кави йдуть на експорт. Якщо ж в Танзанії і залишається зерно задовільної якості, то його збувають туристам. Що стосується внутрішнього ринку, то тут збувається кава посередньої якості.


У Танзанії не розвинена місцева кавова культура. Якби ставлення до кави серед жителів країни змінилося, можна було б очікувати підвищення виробничих показників, а також поліпшення якості кавових зерен. Однак поки що напій залишається незатребуваним, хоча ситуація поступово і трансформується. Показники внутрішнього споживання демонструють повільне зростання, за кілька останніх років склав від 2 до 7% від загального обсягу кавового виробництва.

Так як в самій Танзанії кава непопулярний, левова частка продукції йде на продаж іншим країнам. Експорт становить 90 % всього обсягу зеленого зерна. В якості найбільш великих імпортерів виступають такі країни, як Італія, Америка, Японія. Кава в рейтингу експортних продуктів Танзанії займає другий рядок, поступаючись лише тютюновій індустрії.

Місцеві фермери продають каву або безпосередньо імпортерам, або збувають продукцію на місцевих аукціонах. Перший варіант доступний лише для тих, хто вирощує високоякісне зерно. Прямі продажі дозволяють налагодити зв'язки з міжнародними кавовими компаніями.

Дрібні фермери, як ми вже згадували вище, складають більшу частину кавового сектора. Як правило, вони продають зерно на кавових аукціонах. Заходи проводяться щочетверга протягом усього сезону збору врожаю. Аукціони знаходяться під контролем уряду, так як для державного апарату вони являють собою важливе джерело доходу.

З якими проблемами стикається індустрія

З 1990-х років обсяги кавового виробництва в різних регіонах Танзанії стали знижуватися. Це викликано декількома причинами. В першу чергу, на рівень врожаю вплинула з'явилася в 1997 році хвороба кавового в'янення, яка викликається особливим грибком — трахеомікозом. Хвороби схильна і робуста, і арабіка. Грибок викликає загибель дерев.

Серед інших причин зниження врожайності виділяють наступні:

  • Велика кількість старих кавових зерен.
  • Відсутність стабільності в ціновій політиці на кавову продукцію.
  • Складнощі з організацією поливу, що особливо актуально для дрібних фермерів.
  • Проблеми з навчанням фермерів сучасним методам виробництва.
  • Відсутність кредитів. За відсутності держпідтримки деяким фермерам ледь вистачає коштів на пестициди і добрива.
  • Погана репутація напою в країні.

Всупереч цим проблемам, уряд Танзанії і покупці з усієї планети переконані в тому, що у кавового сектора країни все ж є майбутнє.

Перспективи розвитку кавової індустрії

Зростання виробництва важливий для кожного учасника кавового сектора. Особливо важливими аспектами зараз є якість кавового зерна, зниження витрат і одночасне підвищення обсягів врожаю. Метою програми, якої дотримується Рада з кави Танзанії, є збільшення обсягів виробництва до 300 тис.тонн щорічно. Для реалізації даної мети в 2000 році в країні і був створений НДІ кави. Інститут являє собою некомерційну організацію, яка займається допомогою фермерам, їх навчанням, а також працює над зростанням доходів від кавового експорту.

Читайте також

Кава з Панами: путівник для допитливих

Індустрія

Кава з Панами: путівник для допитливих

Панама - одна з 70 держав світу, що виробляють каву. Станом на 2019 р, вона навіть не входила в топ-...

23/10/2021 · 11 хв. для читання
Бразильска кава

Індустрія

Бразильска кава

Світовим лідером на ринку виробництва кави є Бразилія. Країна знаходиться на 1 місці по експорту зер...

05/08/2021 · 10 хв. для читання