безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Що таке фанкі кава?

Неминучим наслідком розвитку будь-якої активної галузі є поява термінів, які потребують пояснень. У цій статті ми розглядаємо таке нове поняття, як «фанкі кава». Після чого ви зможете блиснути ерудицією на наступній вечірці у колі ваших знайомих.

Значення слова «фанкі»

Без розуміння основи — значення самого слова «фанкі» — не можна далі заглиблюватися в суть й розуміння цього терміну, який дається окремим різновидам кави в зернах. Його базис — це слово «фанк», яке, перш за все, означає стиль популярної танцювальної музики, яка зародилася серед темношкірого населення США. Ця музика поєднує в собі джаз, блюз, реггі, соул і рясно приправлена ритмічними ударними, які підкреслюють першу частку кожного такту. Так-так, ми розуміємо, що таке пояснення абсолютно нічого не говорить вам, а тому ось вам посилання на приклади гарного фанку (тут зібрані аж 3 години такої музики, так що слухайте на здоров’я!).

Зрозуміло, що такий характерний стиль музики не може бути назвою поганій каві. Арабіка в стилі фанкі теж повинна бути яскравою, специфічною, з пізнаваним смаковим профілем і, безумовно, високої якості. Ну й куди ж без нот розхлябаної розслабленості та гарного настрою, які смак напою повинен давати при кожному ковткові що сонячним днем, що похмурим зимовим ранком зі свинцевими хмарами над головою. Адже основа слова «фанк» — це «фан» (fun), тобто веселощі, насолода, радість, задоволення. Коротше, саме ті риси, які ви отримуєте у чудовій каві з бочки і елітних сортах, купуючи каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua.

 

Визначення фанкі кави

Сьогодні існує ще не так багато сортів різновиду «фанкі». Основними країнами, які виробляють таке зерно у 3 десятилітті 21 століття, є:

• Руанда;

• Мексика;

• Колумбія;

• Ефіопія;

• Ява.

Основа для фанкі — це зерно, здатне давати складний і неординарний смаковий профіль, будучи ферментованим, тому робуста тут не підходить, як і купажі арабіки з робустою. Фанкі кава добре п’ється з обсмажуванням під еспресо і під фільтр. Але з подальшим розвитком технології виробництва продукту у стилі фанкі, нам видається цілком ймовірним, що окремі кавові ноти будуть підкреслюватися і таким несильним обсмажуванням як обсмажування під молоко.

Головними різновидами зерна для фанкі кави є бурбон, рожевий бурбон, пакамара й утанг, які зростають на висотах 1400-1900 метрів над рівнем моря. Хоча обробці може підлягати практично будь-яке зерно, яке має потенціал для отримання незвичайного смаку.

Вся фішка процесу виробництва цієї нової кави полягає в її експериментальній ферментації. У результаті фермери отримують виражені не лише яскраві фруктові ноти, але й ноти йогурту, умамі, алкоголю й інших смаків, які рідко чи ніколи не є домінантними у стандартній фермерській каві.

Але, секундочку, скажете ви, — експерименти з ферментацією вже давно є повсякденною справою, і півсвіту, який виробляє каву, робить експерименти. То що ж робить саме ці експерименти такими вже «фанкі»?



Справа в тому, що ферментація при експериментуванні аж ніяк не є однаковою. Для фанкі, зерно ферментують значно довше звичайної тривалості, у 2-3 рази. В результаті поверхня зерна може навіть трохи підгнивати, утворюючи екстравагантні продукти бродіння і гниття. Якщо до ємності із звичайною чи органічною кавою стилю фанкі додати ще й лактобактерії, то розмаїття одержуваних смаків тільки збільшується. До речі, лактобактерії стають повсюдно все більш поширеною добавкою-закваскою, яка гарно виражає кислі квіткові і фруктові ноти навіть звичайної кави, піднімаючи її в ціні.

Щоб ви краще зрозуміли процес ферментації, опишемо його у загальних рисах.

Для отримання більшості різновидів фанкі кави, зерно проходить напівсуху ферментацію протягом 24-36-48 годин без руху і перемішування. Потім слідують близько 30 годин сушіння під сонцем після змочування водою і викладання тонким шаром в 1 зерно, з частим перемішуванням (не рідше 1 разу на 3 години). Після цього слідує 8-ми денне сушіння під сонцем на патіо, будучи викладеним в один шар. А далі вже фінальна стадія звичайного сушіння під сонцем будь-яким зручним методом до досягання рівню вмісту води у 12% (з перемішуванням 1-2 рази на добу).

Втім, стандартний процес має багато мілких модифікацій, які залежать від фермера. Ось чому ринок фанкі молодий, широко варіативний і має стільки різних смаків.

 

Як з’явилась фанкі кава, й як до неї ставляться

Така динамічна індустрія як кавова сповнена запитами щодо новинок від кавоманів усіх сонмів. Пересичуючись ринковою буденністю, розпещений споживач починає хтіти чогось зовсім нового, незвичайного, химерного. Помпадурного.

Користувачі третьої хвилі щодня прямують на пошуки незвичайних речей. Фанкі — одна з відповідей на запити користувачів. Фанкі виходить, коли у зерна проявляється незвичайний, нехарактерний смак. Крім згаданих вище йогурту чи алкоголю, до спектру фанкі смаків зараховуються сир із пліснявою, місо (приправа) і навіть гній. Інакше кажучи, будь-який рідкісний смак, який для кави зазвичай не є характерним і який може бути навіть огидним для одних людей, але цілком бажаним для інших поціновувачів. Можна провести аналогію: наприклад, оселедець під шубою, який точно є делікатесом для більшості українців, є огидною субстанцією для італійців. А ті ж мариновані яйця з бочонку, що є предметом щоденного вживання американців, у кращому разі викличуть питання у людини з України.

Тому фанкі кава як продукт вже здобула як прихильників, так і хейтерів. Але навіть хейтери згодні з тим, що це не зіпсована кава, а саме незвичайна. Адже її ферментація, хоч й особлива, не пускається на самоплив, а контролюється як візуально, так й інструментально. Інакше можна отримати зерно з дійсно зіпсованим смаком, зрозумілим навіть дилетанту: оцет, пліснява, іржа, видублена шкіра тощо.

Скажіть, а ви б спробували фанкі каву?