Фільтри для кави: які бувають та які найкращі?
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Фільтри для кави: які бувають та які найкращі?

Усю каву, що готується у світі, можна умовно розбити на 2 категорії: та, для приготування якої використовується фільтр, й та, для якої фільтр не використовується. Фільтрована кава — це не тільки про метод приготування з метою надання свободи нашій ротовій порожнині від часток меленого кавового зерна; це ще й про якість смаку на виході.

У цій статті ми пройдемося по різновидах існуючих фільтрів для кави та розглянемо їх принципові відмінності.

Різновиди фільтрів для кави

Фільтри для приготування кави в зернах відрізняються за матеріалами виготовлення:

1. Паперові. Використовуються для приготування арабіки чи робусти у:

• краплинній кавоварці;

• кемексі;

• аеропресі;

• Bonavita;

• Hario V60.

 

Паперові фільтри будь-якої конфігурації вважаються найкращим маркетинговим рішенням станом на третє десятиліття 21 століття через низку позитивних характеристик:

• можна легко купити потрібний фільтр саме під вашу кавоварку чи пристрій;

• вони затримують найдрібніші частинки кави та частину олій, за рахунок чого видають чистий та легкий смак напою;

• папір хоч і здатний змінювати смак напою сам по собі (смак целюлози відомий, напевно, кожному з нас), але сучасні виробники постійно експериментують із продуктом так, щоб нівелювати це, плюс існуючі техніки заварювання також мінімізують целюлозні ноти у каві;

• різні моделі можуть насичувати каву киснем і покращувати екстракцію за рахунок особливостей своєї форми.

Єдиним, мабуть, їх недоліком є ​​одноразовість — їх викидають після використання. Однак папір є натуральним матеріалом й навіть з урахуванням різних добавок, які додаються задля поліпшення споживчих якостей, ці фільтри повністю біорозкладаються протягом максимум пари років. А якщо ви переживаєте через забруднення нашої планети хлором у їхньому складі, який додають задля відбілювання, купуйте невибілені моделі. І ще через витратний характер продукту, його доведеться постійно докуповувати. Але ми рекомендуємо вам поставитися до цієї обставини так само філософськи, як й до придбання, власне, кави — її теж потрібно докуповувати по мірі витрачання.

 

2. Нейлонові. Використовуються для приготування моносорту чи купажу арабіки з робустою в краплинних кавоварках.

Раніше нейлон (й більш ранні пластмасові версії фільтрів) був дуже не екологічний, біорозкладаючись протягом сотень років (а пластмаса — понад тисячу). Але сучасний нейлон розкладається повністю за 30-40 років. Це, звичайно ж, веде до певного забруднення планети, але використовувати такий багаторазовий фільтр ви можете для 50-70 чашок напою (промиваючи фільтр після кожного приготування).

Недоліком нейлонового фільтра є пористість, помітно вища, ніж у паперу. За рахунок цього з нейлоновими фільтрами рекомендується заварювати тільки каву крупного помелу, щоб уникнути проникнення маси дрібного пилу кави до чашки. Через це (і відсутність фільтрації масел) напій виходить з повним тілом, а пропущені до чашки частинки кави продовжують екстракцію, внаслідок чого її рекомендується випивати відразу ж, щоб уникнути надмірної гіркоти. За рахунок великого помелу кава виходить менш насиченою (тільки якщо ви не готові гратися з методом і тривалістю заварювання, щоб отримати ідеальний для себе смак із нейлоновими фільтрами).

 

3. Металеві. З їх допомогою ви можете приготувати вашу улюблену каву з бочки, фермерську каву чи органічну каву в:

• аеропресі;

• кемексі;

• воронці.

Металеві фільтри мають той же недолік більшої зернистості своєї сіточки, що й нейлонові, з аналогічними наслідками. При цьому їх великою перевагою є довговічність служби — за регулярного миття та дбайливого відношення задля підтримки їхньої форми, вони прослужать не просто кілька років, а понад десять. І миються вони дуже легко, адже до металу кава майже не пристає.

 

4. Тканинні. Ці фільтри дозволяють готувати звичайні і елітні сорти кави в:

• краплинній кавоварці;

• кемексі;

• воронці.

Такі фільтри є багаторазовими, а роблять їх із бавовни, льону, коноплі чи олійних рослин. У них більші пори, ніж у паперових фільтрів, але менші, ніж у нейлонових та металевих, за рахунок чого вони дають невеликий осад кавового пилу в чашці. Годяться вони на пару десятків заварювань (якщо інше не передбачено виробником), чого може вистачити на 1-2 місяці чи навіть менше (залежно від того, як часто ви готуєте каву). Як правило, фільтри з тканини впливають на смак напою. А ще їм потрібен помітний час, щоб висохнути посли миття, що впливатиме на те, що вам чи буде потрібно більше таких фільтрів, якщо ви готуєте каву кілька разів на день, чи вам доведеться використовувати мокрий фільтр, що вплине на час проливання й якість фільтрації (у негативну сторону).

 

5. Керамічні. Мікропористий керамічний матеріал не вимагає додаткових фільтрів та за його допомогою готується кава у воронці. Вони є найдорожчими фільтрами в категорії, так як мікропориста кераміка почала вироблятися тільки відносно недавно (до цього використовували звичайну кераміку, в якій проробляли маленькі дірочки, а це схоже на металевий фільтр, тільки з більш тривалим часом проливання і з більшою складністю очищення тонких проливних каналів у твердому матеріалі, коли вони забиваються).

Мікропориста кераміка готова прослужити багато років і майже не вимагає очищення (крім звичайного ополіскування). При помітному забрудненні (сильно збільшується час проливання), для очищення їх прожарюють над вогнем, що спалює весь бруд з пір, не пошкоджуючи саму кераміку, стійку до високих температур.

 

6. Вбудовані. Вони можуть виготовлятися з різних матеріалів та бувають незнімні та знімні. Очевидно, що вони відрізняються зручністю миття. Коли незнімні моделі стають непридатними, вони викидаються разом із самим пристроєм для приготування напою, що, загалом, багатьма сучасними споживачами вважається марнотратством. Прикладом вбудованого фільтра є Hario воронка «Кафеор», корпус якої — пластиковий, а сітка — металева чи нейлонова. Заради справедливості варто відзначити, що переважна більшість моделей кавових машин і кавових пристроїв на ринку виготовляються зі знімними фільтрами.

 

А ми нагадуємо вам, що ви можете завжди купити свіжу каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua потрібного вам об’єму, будь-якої якості, для особистого використання та ведення бізнесу, з обсмажуванням під еспресо чи обсмажуванням під молоко, на нашому веб-сайті з доставкою по Україні зручним поштовим оператором. Ми приймаємо замовлення цілодобово через кошик на сайті, так що робіть ваш вибір і насолоджуйтесь чудовим смаком разом із Coffee Story!