Френч-прес: готуємо ідеальну каву
Френч-прес - пристрій для приготування кави, яке робить даний процес простим і тому користується популярністю. Мелені зерна тривалий час контактують з водою, тому напій виходить міцним, а грубий фільтр сприяє його щільності. Розглянемо правила і тонкощі приготування.
Помел і дозування
Для приготування кави у френч-пресі потрібно великий помел, для орієнтиру він повинен бути крупніше морської солі. Оптимальне співвідношення: на 21 г береться 350 мл води. Співвідношення ваги сухого продукту до напою: 60 г зерен на літр рідини. На його основі для кожного конкретного випадку потрібно правильно розрахувати дозування. Для півлітрового френч-преса потрібно взяти 30 г кави.
Відміряти компоненти на око-погана ідея, найменші відхилення негативно позначаться на результатах, і в першу чергу на смакових якостях напою. Для стабільного високої якості рекомендується користуватися чутливими вагами.
Температура води
Оптимальний варіант для френч-преса-95°С. щоб отримати таку температуру, потрібно закип'ятити воду, а потім остуджувати протягом хвилини. Можна також скористатися хорошим градусником.
Процес заварювання
Апарат потрібно обполоснути гарячою водою, щоб він прогрівся до потрібної температури. Потім всипати в нього каву і запустити таймер для відліку часу і залити 350 мл води. Напій розмішується дерев'яною або пластиковою лопаткою і накривається кришкою. З піднятим поршнем потрібно залишити його заварюватися на 8 хвилин.
Після цього потрібно опустити його і відразу розлити каву по чашках. Залишати напій в апараті не можна, інакше він процес заварювання продовжиться і стане дуже міцним.
Тонкощі приготування якісного напою з кави
На смакові якості напою впливає безліч факторів, які варто врахувати, якщо ви хочете отримати приголомшливий букет смаку і божественний аромат. Ось основні з них.
Свіжість зерен
При їх обсмажуванні відбувається реакція між цукрами і білками, які визначають смак і аромат продукту. Процес їх формування триває протягом декількох днів, але через 2 тижні якість кави починає падати, так як він видихається, а через 2 місяці смак його стає рівно стабільним і невиразним. Може виникнути прогірклость, як у старого масла. Тому важливо використовувати тільки свіжообсмажені зерна, які максимально зберегли свій смак і аромат.
Вода
Її хімічний склад-це не тільки кисень і водень, але також мінерали і солі. Для кави потрібно вибрати таку, в якій їх концентрація оптимальна – не висока і не низька, так як ці компоненти впливають на процес заварювання. Краще використовувати очищену воду з правильним значенням pH – від 6,5 до 8, відмінно підійде бутильована.
Спосіб зберігання кави
Свіжі зерна швидко видихаються, тому їх потрібно правильно зберігати – недовго і в герметичній упаковці. Вона не повинна пропускати світло і повітря, краще, щоб був дегазаційний клапан і ЗІП-лок. Перший буде виводити вуглекислий газ, а другий дозволить багаторазово відкривати і закривати пакет.
Виконуйте всі рекомендації щодо вибору, зберігання та приготування кави, щоб отримати божественно смачний і ароматний напій!