безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Аеропресс: проста кавоварка готує космічну каву

Аеропресс - метод приготування кави, при якому вода проходить через помел під впливом тиску. Воно дозволяє отримати більш щільну консистенцію, ніж застосування крапельних способів заварювання. Серед останніх великою популярністю користуються пуровер і кемекс. Паперовий фільтр забезпечує чистоту і прозорість напою.

Розберемося докладніше, як приготувати каву за методом аеропресса, і які тонкощі важливо дотримуватися для отримання якісного напою.

Ступінь помелу


Помел використовується середнього розміру, приблизно такий, як для пуровера. Аеропресс вимагає правильного їх вибору, так як найменші зміни позначаються на смакових якостях напою. Тому варто спробувати варіанти, щоб знайти найоптимальніший. Для різних сортів кави це будуть різні розміри, так як всі вони індивідуально реагують на безліч факторів.

Кількість кави

Зазвичай для аеропресса досить 18 г помелу. Метод має на увазі більшу кількість кави в співвідношенні з водою, ніж при інших способах заварювання. На літр води береться 70 г продукту, проте вибір залишається за вами – пропорції можна регулювати за смаком.

Температурні показники води

Оптимальною температурою для заварювання кави в аеропрессе вважається 90°С. така температура досягається після кип'ятіння води через півтори хвилини. Для цього кришку з чайника потрібно прибрати.

Температурні показники будуть залежати також від ступеня обсмажування зерен: чим вони темніше, тим нижче буде температура води. Час заварювання також впливає на ці параметри: якщо потрібно отримати напій в мінімальні терміни, то вода повинна бути максимально гарячою. Сам винахідник аеропресса вважає, що ідеальною температурою є 80°С, проте цією рекомендацією мало хто користується, зазвичай люди вважають за краще воду з температурними показниками в 90°С.

Як правильно вливати воду

Щоб правильно використовувати паперовий фільтр, потрібно обдати його гарячою водою і злити її. Вона видалить присмак паперу, який може домішатися до напою.


Далі в аеропресс засипається мелена кава. Краще вливати воду в два етапи, щоб домогтися повноцінної екстракції. Спочатку вливається третина від обсягу води – це 50-60 мл Через 30 секунд можна долити решту.

Якщо обсяг води - 180 мл, то залишок – це 120-130 мл. Вливаємо його в каву і встановлюємо поршень на місце. Потрібно зробити зворотний рух, ніби відтягуючи вміст воронки, щоб рідина не протекла вниз крізь фільтр. Далі потрібно залишити каву в такому вигляді на 40 секунд. Цього достатньо, щоб напій заварився.


Потім потрібно зняти поршень і, перемішавши каву, встановити назад. Вдавлюючи рухом потрібно опускати протягом півхвилини. Не варто продавлювати воду до самого кінця, інакше дрібні частинки кави потраплять в напій, а це призведе до подальшого його заварювання в чашці або чайнику.


В кінці фільтр з використаною кавою потрібно викинути. Чиститься аэропрес дуже легко - зніміть чорну кришку, натисніть на поршень до кінця і вийміть спресовану "таблетку з кави".

Кава готова - можна насолоджуватися! І пам'ятайте, завжди є місце для експерименту - пробуйте різне зерно, міняйте крупність помелу або температуру води для отримання ідеального результату.

Читайте також

Як заварювати каву в турці в домашніх умовах

Приготування

Як заварювати каву в турці в домашніх умовах

Заварювання кави в турці, його подання та вживання – своєрідний ритуал. Він полягає в отриманні хара...

18/11/2021 · 7 хв. для читання
Правильна температура для приготування кави

Приготування

Правильна температура для приготування кави

Процес приготування кави в різних країнах має свої відмінності, і іноді вони можуть навіть суперечит...

20/08/2021 · 4 хв. для читання