Латте, проте не з кави: для тих, хто уникає кофеїну
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Латте, проте не з кави: для тих, хто уникає кофеїну

Багато чайних напоїв «легким рухом руки перетворюються» на замінники кави, якщо в них додати молоко (і іноді спеції). У цій статті ми розглядаємо 4 різновиди латте без кави, на основі інших інгредієнтів.

Всі розглянуті нижче напої чудово вам підійдуть у випадках, коли ви не хочете приймати кофеїн, але є бажання випити пару-трійку чашок якогось напою з молоком. До речі, всі їх можна робити гарячими чи холодними (з льодом).

 

 

 

Латте з куркумою

Куркума є популярною приправою і харчовим барвником жовтогарячого кольору. Вона відмінно застосовується як із солодкою випічкою, так й з м’ясом, салатами та напоями. Куркума може бути самостійною приправою і входити до складу інших (найвідомішою з яких є каррі, де куркуми за обсягом від 20 до 32 відсотків).

Кава, будь то купаж арабіки і робусти, чи ж чиста робуста/арабіка, до якої додано молоко, забарвлюється куркумою в приємний оку золотистий колір. Те саме відбувається й з безкофеїновими напоями, базовою складовою яких є молоко будь-якого різновиду. Без молока фарбування відбувається ледь-ледь і на виході не буде такої ж красивої картинки, як на фото нижче:

 

 

 

Куркума родом з Індії й до сьогодні вона має там великий попит. Її і суміш спецій каррі на її основі додають, як жартують самі індуси, у все, навіть у звичайну питну воду. У кожному жарті, однак, є неабияка частка правди, а тому їжу в Індії дійсно складно знайти без каррі, а солодкі/газовані напої — без куркуми.

У давнину суміш молока, куркуми та чорного перцю використовували як мазь для зовнішнього застосування при різних шкірних захворюваннях. У вигляді порошку, відвару та як БАД, куркума використовується сьогодні для лікування захворювань внутрішніх органів: печінки, нирок, шлунку. Відомо, що куркума має протизапальні, протипухлинні, протиокислювальні та протиартрозні властивості.

Щоб приготувати латте з куркумою, змішують молоко зі спеціями за смаком, потім додаючи кілька міліграмів куркуми і розмішуючи для зафарбовування. Латте-арт може бути виконаний за допомогою класичної кориці і шоколаду, проте для контрастності краще, якщо за допомогою зелених, синіх або червоних барвників.

 


Матча-латте

Матча — це висушене і подрібнене листя зеленого чаю. Воно збирається абсолютно з таких же кущів чайної рослини Camelia sinensis, що й весь інший чорний чай, тільки не ферментується (через це воно не набуває чорного кольору). Крім того, перед періодом збору рослини витримуються в тіні протягом 3-4 тижнів (щоб покращити смак) чи вирощують взагалі повністю в тіні.

Зелений порошок матча відмінно підходить для латте-арту, а для приготування напою його спочатку змішують із водою, щоб вийшла пастоподібна консистенція. Потім збивають спеціальним віночком до утворення піни і вливають молоко для отримання матча-латте. Молоко може бути будь-яким, за бажанням клієнта. На виході виходить приємний трав’янисто-вершковий смак, трохи солодкуватий, тонкий і ніжний. Натуральну солодкість можна регулювати, використовуючи різні типи молока (деякі з них настільки солодкі, що не потрібно додавання цукру чи сиропів). На відміну від чаю (зробленого з водою, а не з молоком), який має гіркий та різкий смак, що не кожному до вподоби, матч-латте дуже приємний й часто порівнюється зі стандартним кавовим латте, виконаним з кавового зерна з обсмажуванням під молоко. До речі, деякі люди додають до цього напою реальний кавовий шот, зварений із зерна з обсмажуванням під еспресо — і виходить абсолютно новий смак, бадьорий і вершковий, щоправда, у ньому вже є кофеїн.

 


Чай-латте

Багато хто з нас з самого дитинства проніс у дорослий період свого життя любов до чаю з молоком (якщо, звичайно ж, у вас з дорослішанням не з’явилася лактозна непереносимість). В англомовному світі та в Азії чай з молоком називають «чай латте» (chai latte), й готують найчастіше не просто з цукром, а з добавкою великої кількості спецій, серед яких імбир, кардамон, гвоздика, кориця та перець горошком. Класичним рецептом вважається такий:

• 2 палички кориці;

• 1 ч.л. імбиру;

• 2 ч.л. чорного чи білого перцю горошком;

• 10 гвоздик;

• 6 стручків кардамону;

• 800 мл води;

• 200-600 мл молока, залежно від смаку споживача.

Після приготування виходить 6-8 порцій напою.

Багато кав’ярень світу експериментують з рецептами чаю-латте, створюючи як суміші із сушених спецій, які потім розмочуються гарячою водою чи молоком безпосередньо при приготуванні, так й методом вимочування у воді, формуючи екстракт, який потім розігрівають і розводять для приготування напою. Так само, як й інші напої у цій статті, чай-латте ідеально прикрашати латте-артом — як й напої, створені на основі кави, купити яку можна в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua. У нас є чудові пропозиції кави з бочки, фермерська кава, елітні сорти (для себе і на подарунок) та чудова органічна кава, яка відповідає бажанню сучасної людини споживати корисніші напої та їжу.



 

Латте з чаги

Чага — це гриб-паразит, який росте на деяких деревах (найчастіше — на березі), поширений в європейській, азіатській частині світу та в Канаді, що оптимально зростає в холодних землях. Зовні він виглядає досить непрезентабельно (а для деяких людей навіть відразливо):

 

 

 

Його внутрішня частина, проте, помаранчева, й виглядає як одна з класичних азіатських спецій чи як якійсь корінець з лавки народної медицини. До речі, чагу почали вживати в Китаї тисячі років тому саме через його позитивні властивості на здоров’я людини — чага містить дуже багато антиоксидантів і:

• помітно зміцнює імунітет активізацією білих кров’яних тілець;

• вбиває віруси і бактерії;

• зміцнює судинну систему та серцевий м’яз;

• бореться із діабетом;

• запобігає раку;

• знижує рівень цукру в крові і рівень холестерину.

Чага не є кулінарним грибом через свій сильний землистий смак та неприємну насиченість. Щоб приготувати з нього напій (який може стати корисною та улюбленою новою кавою для вас), його висушують і подрібнюють на порошок. Потім порошок розбавляють гарячою водою, а після додають спеції, які забивають його натуральний смак і надають приємний, а для солодкості додають мед, сиропи чи цукор. Після цього вливають молоко, щоб сформувати м’якість, вершковість і трансформувати його землистість на горіховість.

До речі, напої-замінники кави в зернах на основі грибів виготовляються не тільки з чаги. Різними виробниками випускаються порошки з грибів Рейші, Левиної Гриви та Кордіцепсу, кожен з яких має свої переваги для здоров’я й рецепти приготування. Але щоб вийшов не грибний чай, а саме кавовий замінник, незмінним інгредієнтом є молоко (тваринне чи рослинне).