Повторне використання кавових відходів
Останні 2 десятиліття щорічно у світі випивається 6,5-8 млн. тон кави. Враховуючи, що кава розчиняється у воді максимально до 20% (але зазвичай на 10-15%), решта 80%-90% є відходами виробництва, тобто, макухою. А це, на хвилинку, 5,2-7,2 млн. тон щороку! І це є приблизною вагою найбільшої Піраміди Гізи в Єгипті! Чи одразу 3-4 будівель Бурдж Халіфа.
Протягом тривалого часу ентузіасти з усього світу думають, як би зменшити відходи кавової індустрії. І було придумано багато рішень, здебільшого, дуже добрих. Так, із макухи сьогодні роблять наступне.
Вироби з кавової макухи
• Посуд. Стакани, чашки, блюдця, тарілки, ложки, ножі, виделки… Все це і набагато більше робиться з кавової макухи, яку додають у звичайний чи біопластик, так само як й інші добавки (частина з них також може бути відходами виробництва) — папір, дерево, сіно… Оскільки робити таку продукцію відносно нескладно, тисячі компаній у всьому світі сьогодні цим і зайняті. Незважаючи на те, що це дійсно допомагає боротися з частиною відходів кав’ярень, обсмажувачів й торгових мереж, найбільшим недоліком є пластикова добавка до посуду: від 20% до 80%. Значить, це робить ще новий пластик, що в тій чи іншій мірі розкладається після викидання (або зовсім не розкладається). І так як все одно вироби рано чи пізно викидаються, це лише відстрочка попадання макухи в навколишнє середовище, а не її повна утилізація.
• Інші формовані пластикові вироби. Аналогічно попередньому пункту, з макухи з добавками та барвниками можуть робити майже все, що завгодно, якщо вона може бути сформована під пресом чи виливом: прикраси, предмети інтер’єру, будівельні блоки для дешевих будинків, годинники, лампи, меблі, частини машин та механізмів… По суті, переважна більшість компаній, які виробляють вироби із пластику чи композитних матеріалів, можуть додати кавові відходи до свого робочого циклу, й отримати щось більш екологічне, ймовірно, дешевше, й пропіаритися на цій еко-ініціативі.
• Папір і тканини. Для їх отримання, кава, як й інші матеріали, з яких сьогодні роблять папір чи тканину, хімічно руйнується до молекул, вносяться добавки, відбілювачі, барвники, стабілізатори, а потім це пресується у листи, чи плететься у нитки. Так само зараз роблять і з бамбуком. Багато людей думають, що «супер екологічний» бамбук просто розрізається на крихітні за товщиною волокна, з яких робиться одяг чи папір, проте це зовсім не так: він хімічно розщеплюється до молекул, а потім формується за заданими умовами.
• Шкірозамінник. На заміну «еко-шкірі», яка дерматин, яка сама є замінником шкіри з нафтоматеріалів, повільно приходить еко-шкіра з кави. Виробництво з чистої кави чи купажів арабіки та робусти — аналогічне першим двом пунктам у цьому списку з тією різницею, що підбираються такі добавки, щоб на виході був отриманий не твердий пластиковий об’єкт, а гнучкий. Потім з нього формують клапті потрібної величини та пришивають до одягу, взуття, аксесуарів, головних уборів тощо.
• Матеріал для 3D друку на 3D принтерах. По суті, в матеріал для 3D друку (швидко застигаючий пластик) додають відпрацьовану каву в тій чи іншій пропорції, того чи іншого розміру фракцій. Як й в інших випадках додавання кавової макухи до якоїсь формуючої маси, кава тут дає не тільки частину об’єму, але й запах і колір. Втім, навряд чи готовий виріб пахне надто помітно, якщо тільки до нього не додадуть кавову есенцію окремо.
• Біопаливо. До нього відносяться брикети, пелети, етанол, біодизель й інші топкові матеріали. У промисловому масштабі (на заводах) біопаливо роблять як із макухи (відпрацьованої кави), так й зі свіжої арабіки чи робусти низької (технічної) якості, які можуть поставлятися на заводи як у зеленому, так й у обсмаженому вигляді, за специфікацією, потрібною виробнику біопалива.
Рідке паливо переважно виробляється трьох видів: біодизель, олія, етанол. Олія з кави, до того ж, може віджиматися ще й не тільки на пальне, а для використання в їжу та як ароматизатор — але цілком імовірно, що це робиться на інших заводах. Чи, принаймні, на окремих виробничих лініях.
Тверде паливо це брикети та пелети. Для отримання більш високої горючості вони змішуються з різними добавками, у тому числі, тим же рідким паливом. На виході отримують речі, які мають навіть більшу енерговіддачу, ніж дерево та деревні пелети.
А найпростіше паливо, одержуване в домашніх умовах фермерами, які вирощують свою фермерську каву, виходить, коли вони в топку своєї грубки закидають сухе листя, коріння та стебла рослин, яких у них накопичується пристойна кількість у процесі роботи на кавовій плантації.
• Добрива для ґрунту. Кожна людина може це робити (і для цього не обов’язково бути компанією чи реєструвати стартап чи лайфхак). У будь-якому зерні, що в органічній каві, що в елітних сортах, що в найгіршій, містяться в хороших кількостях азот, фосфор, кальцій, магній та калій. Ними можна чудово удобрювати ґрунт рослин, які ростуть на вашому підвіконні, на прибудинковій грядці, чи у вашому полі, яке ви ораєте комбайном. Все залежить від кількості макухи, що є у вашому розпорядженні після випитої кави, купленої вами в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua.
Вироби із субпродуктів та відходів виробництва кави
Під час фермерського етапу життя та обробки кави, з неї отримують:
• М’якоть (каскару);
• Квіти;
• Пачмент;
• Срібну шкіру;
Пачмент додають у сигаретний тютюн для аромату. Срібну шкіру (найкраще проявляється після обсмажування зерен) можуть додавати в ті ж пластикові основи, що й макуху. З квітів та каскари (сушеної м’якоті) роблять фруктові чаї, схожі на компот, з низьким вмістом кофеїну. З не висушеної, але чистої чи ферментованої м’якоті роблять корм для худоби, добрива для землі (і навіть для самих же дерев кави, які чудово споживають поживні елементи з депульпованої м’якоті кави в зернах).
Вироби із зеленої чи обсмаженої кави
• Борошно;
• Натуральні харчові барвники;
• Кавова олія;
• Чаї;
• Кавові напої, окрім кави;
• Натуральні замінники цукру.