Одноствольна система вирощування кави
Що таке одноствольна система вирощування кави?
Одноствольна система вирощування кави в зернах — це революційний метод, який включає необхідність обрізання кавових рослин доти, доки не залишиться одне головне стебло. Це призводить до підвищення врожайності й якості кави, але подекуди знижує можливості щодо автоматизації робіт на плантаціях.
Ось вам трохи пізнавальної інформації про одноствольну арабіку і робусту за даними таких організацій як Американська Асоціація Спешелті Кави й Міжнародна Організація Кави:
1. Ця система може збільшити врожайність плантацій на 30%, що чудово не тільки для чистих сортів, але й для купажів арабіки і робусти, проте вимагає більше ручної праці (що не підходить таким традиційно «механізованим кавовим країнам» як В’єтнам чи Індонезія).
2. Кава, вирощена за цією системою, має більш високі оцінки смаку у капінгах, ніж традиційна кава, що відкриває для неї широкі шляхи використання у якості сировини для дорогих сортів і лотів кави, зокрема, для кави з бочки і ряду елітних сортів.
3. Одноствольна система знижує конкуренцію між рослинами за поживні речовини і воду, що призводить до більш ефективного використання ресурсів фермеру на його плантаціях, кращого розвитку плодів і вищої якості фермерської кави.
4. Ця система вирощування вимагає менше трудовитрат у перерахунку на машино-години, ніж традиційні методи вирощування кави, у тому числі, тому, що спрощує обрізання і підтримку гілок рослин, призводячи до скорочення часу й зусиль, необхідних на вирощування, обслуговування і збирання врожаю. Але це вимагає апгрейду машин і механізмів, якщо фермер не має змоги збільшувати людські трудодні, задіяні у виробництві.
5. Така кава може мати вищу ринкову ціну через її кращу якість.
6. Система знижує рівень використання пестицидів і гербіцидів, що робить таку каву більш екологічно чистою, тобто її можна в ряді випадків маркувати як органічну каву.
7. Система має потенціал для допомоги дрібним фермерам, підвищуючи врожайність, позитивно впливаючи на прибутковість їхньої справи, ведучи до економічного зростання цілих регіонів.
Трохи історії системи вирощування одноствольної кави
Система вирощування одноствольної кави існує вже давно, проте широко не використовувалася до 1980-х років, коли стала популярною в окремих частинах Бразилії. З того часу вона була прийнята фермерами в інших країнах, наприклад, у Колумбії, Коста-Ріці і Гондурасі.
Було доведено, що ця система дає загалом вищі врожаї і якіснішу каву, ніж традиційні методи, оскільки дозволяє кожній рослині отримувати більше сонячного світла і поживних речовин. Це призводить до більш сильного росту і здоровіших плодів (проте на практиці врожайність не завжди підвищується, що може залежати від конкретного різновиду кави і польових умов). До речі, купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua можна як вирощену за допомогою одноствольної системи, так і класичним методом.
Трішки про головні переваги системи одноствольної кави
1. Збільшений прибуток від більшого обсягу вирощеного товару
За даними ICO, система вирощування кави з одним стеблом може збільшувати врожайність на 30%. Адже кожна рослина може рости вище, збільшуючи кількість плодів на ній. Однак і збирати врожай стає гірше, і страждає механізація, яка заточена під рослини стандартних розмірів (зазвичай до 5 м заввишки), тому тут сам фермер має приймати рішення про введення системи на його плантацію.
2. Найкраща якість
Найяскравішою перевагою системи є покращена якість виробленої кави, яка збільшується майже автоматично, без додаткових дій чи створення умов. Згідно з Американською Асоціацією Спешелті Кави, така нова кава здатна заробляти більш високі бали у капінгах. Адже система (в ідеалі) дозволяє кожній рослині отримувати більше сонячного світла і поживних речовин, що призводить до кращого розвитку плодів. Однак для цього необхідно, щоб рослини були висаджені одна від одної на оптимальних відстанях, що часто не дотримується на сучасних кавових плантаціях (мінімум 2 метри).
3. Позитивний вплив на сталість землеробства
Така система більш стала, адже ефективніше використовує воду, добрива, сонячне світло. Вона має менший негативний вплив на навколишнє середовище, вимагаючи менше пестицидів і гербіцидів, дозволяючи фермерам взагалі відмовлятися від них. А це важливо задля екологічної сертифікації. І дає покращений контроль захворювань, оскільки рослини значно менше контактують одна з одною через відсутність розгалужених гілок. А здорові рослини, які продукують вашу каву з обсмажуванням під еспресо чи з обсмажуванням під молоко — це натуральний шлях до здешевлення продукції, яка міститься у вашій чашці гарячого напою.
Майбутнє системи
Оскільки сучасна кавова промисловість продовжує стикатися зі зростаючими проблемами, пов’язаними з глобальної зміною клімату і земельним виснаженням через застосування добрив, одноствольна система вирощування кави може стати життєво важливою для майбутнього кавової індустрії.
Вона може допомогти фермерам адаптуватися до проблем мінливого світу, знизивши їх трудові і фінансові витрати. За словами Чарльза Діккенса, «бувають добрі часи, бувають погані часи». Розглянута тут система вирощування кави уособлює добрі часи, які можуть настати по всьому Кавовому Поясові при достатньому бажанні, деяких грошових інвестиціях й навчанні з метою запозичення досвіду успішних ферм, де система вже працює.