Два календарі, три свята та кавові підсумки року | Coffee-Story
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Два календарі, три свята та кавові підсумки року

…То як — до зустрічі Нового року готові? Останні грудневі дні сповнені метушні, хвилювань, деякої остраху щось та не встигнути і цілком передбачуваної втоми. Що ж, добігає кінця непростий 2021 рік. А, власне, коли у нас прості роки були? Українцям не звикати. Традиційно в ці дні підбивають підсумки, радіють здобуткам або поспішають розпрощатися з груднем, щоб «ось я із січня та як почну…». І так рік у рік. Інтернет рясніє вітаннями та побажаннями, в яких непросто розібратися — до Різдва вони чи до Нового року.

Ви вже зрозуміли, чому вітають і 25 грудня, і 1 січня, і 7 січня, і 14 січня — і все це ті самі свята? А ще й абсолютно недоречно називають дату 25 грудня «католицьким Різдвом». Щоб розібратися, напевно, знадобиться добра свіжообсмажена кава, і не одна чашка. Тож наливайте.


Це абсолютно точно: немає жодного католицького чи православного Різдва, свято одне на всіх християн. І 75% православних відзначають його 25 грудня разом із католиками. А українцям «пощастило» свого часу бути частиною Російської імперії, де РПЦ вирішила не переходити на григоріанський календар з усім світом. І незважаючи на те, що держава календар змінила — 1918 року після 31 січня настало одразу 14 лютого, церква продовжила використання юліанського календаря. Ось і вийшло, що Різдво, яке має бути за тиждень до Нового року, спізнюється на 14 днів: Новий рік приходить за так званим новим стилем (григоріанський календар), а Різдво — за старим (застарілий юліанський календар). Отак і живемо за двома календарями одночасно: і Новий рік святкуємо, і Старий, і Різдво двічі.

І все б нічого, та шкода деяких втрачених можливостей. От, наприклад, не можемо з дітьми шлях Санти відслідковувати разом із усіма. Точніше — можемо, але це втрачає сенс, якщо Різдво із запізненням. А таку віртуальну пригоду пропонує сайт NORAD повітряно-космічного флоту США. Традиція народилася в 1955 році, коли через помилку в телефонному номері дзвінки Санті від американських дітей стали надходити не в торговельну мережу Sears, що організувала цей зв'язок, а в континентальне управління повітряно-космічної оборони США. Ось тоді військові вирішили показувати маршрут улюбленого дітьми персонажа. Показ починається о шостій годині ранку (по Києву це 13.00) напередодні Різдва (за григоріанським календарем, звісно що), 24 грудня. Та й з Google цей шлях відстежувати можна, але знову ж таки — 24-25 грудня. Якщо вірити NORAD Tracks Santa, над Україною Санта пролітав цього року 24 грудня о 21:45.


Але як би там не було — новорічно-різдвяні свята завжди на радість. І справа не у вихідні навіть. Найдоросліші з нас чекають від новорічної ночі, якщо вже не чарівних перетворень та чудес, то хоча б приємних сюрпризів. І продовжують загадувати бажання, планувати досягнення та сподіватися на виконання мрії…

Українські кавові традиції та сучасні реалії

Якщо досі вам здавалося, що українська кавова культура лише формується чи ледве почала розвиватися, поспішаю вас розчарувати — їй багато років. Українці дізналися смак кави набагато раніше, ніж ті ж французи. Так, не всі, але все ж таки. Існує щонайменше три версії появи кави в Україні ще до XVII століття, коли в більшості європейських країн про неї не знали.

  • Засновниками кавових традицій стали запорізькі козаки. Недовірливо усміхнетесь? А даремно. Хто найчастіше зустрічався з турками в бою, бував у полоні, в облозі, а додому повертався з трофеями, серед яких була кава в зернах? Козаки робили набіги на турецькі фортеці, захоплювали кораблі з припасами, але перш за все вивчали звички ворогів. Тому й дізналися раніше за інших про стимулюючі та підбадьорюючі властивості чудового напою.
  • Першу в Україні чашку кави приготували у Хотині. Тому є ряд передумов: місто-фортеця перебувало на кордоні Європи та Османської імперії, з успіхом відбивало напади турків, а в 1476 протистояло двохсоттисячному османському війську. Після розгрому турки тікали і залишили на полі битви мішки із зеленими зернами. Солдати, що захищали фортецю, знали рецепт приготування завдяки спілкуванню з полоненими. І стали обсмажувати зерна, молоти та заварювати перед нічними вахтами.
  • Кам'янець-Подільський — місто, де пити каву мешканців вчили самі турки. Ще одна українська фортеця, взяти яку туркам вдалося лише одного разу — 1672 року. І вони протрималися там довгі 27 років. За цей час відкрили у місті кілька кав'ярень.

Не знаю, як вам, а мені здається неправильним не згадати про роль Львова у розвитку української кавової культури. Недарма його вважають кавовою столицею: вулички Старого міста просякнуті ароматом кави та шоколаду, тут п'ють каву вранці, в обід та перед сном, у кожній кав'ярні створюють свої рецепти, проводять конкурси баріста та кавові фестивалі. Думаю, що Юрій Кульчицький, пам'ятник якому стоїть на одній із львівських вулиць, сидячи на мішках із кавовими зернами, із задоволенням спостерігає за тим, як елітні сорти кави стають все популярнішими, а напої різноманітнішими.


Щодо сучасних етапів розвитку, то популяризацію кави прийнято ділити на три хвилі:

  • перша на початку ХХ століття розповсюдила моду на каву;
  • друга представила світові кав'ярні Starbucks, їхня кава з молоком, вершками, сиропами стала новим словом у розвитку кавової культури;
  • третя хвиля змусила всіх глянути на каву по-новому — як на делікатес, звернувши увагу на якість зерен та застосовуючи альтернативні процеси приготування.

Так от, в Україні зараз модно ходити в кав'ярні саме третьої хвилі, де і фермерська кава надзвичайно хороша, і обслуговування бездоганне, і варіантів приготування можуть запропонувати безліч. Ось тут ми справді конкурентоспроможні: таких кав'ярень, як у столиці, Львові чи Одесі за кордоном ще пошукати.

9 підбадьорливих фактів про каву в Україні


  1. Хоча ми все ще відстаємо від Європи за кількістю випитої, але любов до кави в Україні зростає стрімко: у 2020 році українці випили на 23% кави більше, ніж у 2019 році.
  2. Згідно зі статистикою, середньому українцеві потрібно 3 кг кави на рік, що в 4 рази менше, ніж треба фіну або шведу, але… Дивимося пункт перший — цифри збільшуються рік у рік.
  3. Поки 45% вживаної кави — розчинний напій, втішає лише те, що іще 3 роки тому було 65%. Прогрес очевидний. Натуральній каві віддають перевагу на заході країни і в Києві, на сході та в центрі частка розчинного напою поки що більша.
  4. На українському ринку немає кавових монополістів, він відкритий до пропозицій виробників з усіх куточків планети. Наразі найпопулярнішими торговими марками вважають Lavazza та Jacobs.
  5. За даними консалтингової компанії Pro-Consulting, імпорт зернової кави в країну за останні 3 роки зріс удвічі.
  6. Поступово збільшується кількість співвітчизників, які віддають перевагу каві поза домом, у кав’ярні. Найпопулярнішим напоєм є американо — з молоком і без, а також лате. Уподобання до кави з молоком підкреслює і статистика WOG CAFE: більше 60% замовлень складають молочні рецепти та обсмажування під молоко.
  7. В Україні поступово зростає кількість кавових гурманів, яким мало отримати традиційний напій, вони хочуть скуштувати щось оригінальне, готові до експериментів, нових сортів та рецептів. Це цілком зрозуміло: українці стали багато подорожувати та дізнаватися про тонкощі кавових ритуалів.
  8. Про розвиток кавової культури говорить і зростаючий попит на каву, приготовану не в кавомашині, а в аеропресі, кемексі або краплинній кавоварці. І хоча такий напій зазвичай коштує дорожче, він приваблює кавоманів більш насиченим та цікавим смаком.
  9. Українці дедалі частіше відмовляються від цукру в каві. Бариста відомих кав'ярень пов'язують це не з ЗОЖ, а з підвищенням якості кавових зерен — більше не потрібно маскувати цукром неприємний присмак.

Так що кавові підсумки року цілком втішні: є куди зростати, але перспективи небезнадійні, погодьтеся.

З новим роком! Усім багато усмішок, цікавих зустрічей, близьких за духом людей та далеких захоплюючих подорожей!


…І хай завжди поруч буде той, хто дивиться на вас так, як ви на своє горнятко з вранішньою кавою!

Читайте також

Зимові історії зі смаком пряної індійської кави

Нотатки кавоманки

Зимові історії зі смаком пряної індійської кави

Напередодні свят усім хочеться різдвяного настрою, атмосфери очікування дива, прогулянок у засніжено...

19/12/2021 · 9 хв. для читання
Передноворічні мрії та  мої кавові секрети

Нотатки кавоманки

Передноворічні мрії та мої кавові секрети

Грудень – найкращий час для прийняття рішень та планів на новий рік. Не січень, з його метушнею і не...

12/12/2021 · 12 хв. для читання