Там, на краю землі, де все навпаки, крім любові до кави… | Coffee-Story
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Там, на краю землі, де все навпаки, крім любові до кави…

Люблю цю пору: 19 грудня в більшості міст і селищ святий Миколай запалив вогники на ялинках, повітря пропахло хвоєю і мандаринами, шелест подарункових обгорток чергується з хрускотом снігу під ногами і ледь чутним кришталевим дзвоном скутого кригою гілля. Як тут не бути новорічному настроєві?.. Навіть не віриться, що може бути інакше. Пам'ятаєте дитячі жарти про те, що на тій стороні земної кулі всі ходять на голові? Вони частково небезпідставні — там і справді все інакше, новорічні свята в тому числі.

Санта-серфер, метросидерос замість ялинки та новорічні вогні Сіднея


Країна-континент і батьківщина кенгуру і коал — Австралія, знаходиться не те щоб на краю світу, але в Південній півкулі і трохи нижче екватора, тому Новий рік зустрічають у спекотних умовах: плюс 30 в цей час — це нормальна температура. Тому про сніг та олені для Санти австралійцям довелося забути, як і про посиденьки біля каміна або ялинки, які в таку спеку обсипаються протягом двох годин. І жодної зимової казки. Хоча новорічний настрій все одно творять, просто іншими засобами.

Справа в тому, що в Австралії Новий рік — свято тусовочне, а не сімейне, як у Європі. І зовсім не таке урочисто-традиційне, як в Україні. Австралійці сприймають 1 січня просто як привід повеселитися щиро, тому обходяться без спалених записочок з бажаннями, ігристого та поцілунків під омелою. Напої, звичайно, є, але це може бути і свіжообсмажена кава з льодом у скляному келиху, і легке вино, і коктейлі.

Тусовка біля води, просто неба, жодних вечірніх суконь і перлів з діамантами — тільки купальники. Було б дивно, якби з'явився на пляж Санта у своєму звичайному теплому вбранні і з оленями. Тому він, подібно до Афродіти, з'являється з хвиль — на дошці для серфінгу, і найчастіше в шортах. Від звичного образу залишається шапка-ковпак та червона накидка з білою обробкою, іноді ще борода, але це не обов'язково. Та й спекотно, погодьтеся.


А замість ялинки австралійці використовують метросидерос ― гарне деревце, як і наш улюблений різдвяник, до Нового року розквітає і не потребує жодної мішури та прикрас. Маленьке деревце із пурпуровими квітами цілком годиться і для новорічного подарунка. Звичайно, хтось із переселенців за звичкою може прикрасити штучну ялинку або навіть купити справжню, але в цьому немає сенсу —дорого і ненадовго. Та й милуватися зимовою красунею ніколи: вечір на пляжі, кава вранці та одразу на пікнік ― в Австралії 1 січня вихідний день, і всі намагаються провести його на природі чи спостерігаючи за традиційними змаганнями серферів.

Вночі ж, як тільки дзвони проб'ють опівночі, танці на пляжі змінює свист і крики: існує місцеве повір'я — чим більше галас на честь нового року, тим вдаліше він складеться. Крики змінюються салютами. Наймасштабніший ― у Сіднеї. Його організують у гавані та запускають одночасно з кількох точок: з суден, з мосту Харбор. Помилуватися сіднейським салютом збираються мільйони глядачів, а ще 1,5 -2 мільйони спостерігають це видовище по телевізору. Катери та човни у гавані, оглядовий майданчик Sydney Tower на висоті 250 метрів заповнені натовпом цікавих. Втім, салюти видно з будь-якої точки міста, тому самі сіднейці зустрічають новий рік у ресторанах біля одного з «вітрил» оперного театру або біля Королівського ботанічного саду.


Піротехнічні шоу влаштовують і в інших австралійських містах, але вони не такі масштабні і барвисті. Натомість у Мельбурні та Брісбені проходять фестивалі сучасної музики, по всій країні молодь розважається на танцмайданчиках, а старші люди із задоволенням заварюють елітні сорти кави, щоб додати вершків чи альтернативного молока та ласувати під час перегляду концерту або телевізійної новорічної історії. Так-так, в Австралії дуже люблять каву, навіть більше, ніж ви могли припустити.

Кавовий снобізм та австралійська поразка Starbucks


Незважаючи на вдалу для вирощування кави географію, фермерська кава з маркуванням Made in Australia у нас практично не зустрічається. Та й не лише у нас. Це не означає, що кави там не вирощують, просто врожай не такий великий, та й на експорт австралійці готові віддати не більше третини.

Невеликі обсяги пов'язані з непростими умовами: кавові плантації вимагають невсипущої уваги, а робоча сила в країні коштує дорого. Фермерських господарств всього близько півсотні, вони перебувають у східних штатах і вирощують переважно арабіку. Найбільш відомий австралійський бренд — Skybury, він належить іммігрантам із ПАР Ian & Marion MacLaughin. Але на міжнародній арені Австралія продовжує залишатися більше кавовим споживачем, ніж виробником — щорічно імпортується сотня тисяч тон кави в зернах.

А кавовою столицею вважають Мельбурн, де є сотні закладів, які відчиняють двері о шостій ранку — коли перші городяни виходять на пробіжку. А назвіть кав'ярню у своєму місті, яка відкривається в цей час? Отож.

Кавову культуру на континенті почали розвивати італійці років 80 тому, саме вони заснували перші кав'ярні, а зараз тільки в одному Мельбурні працює близько пів тисячі обжарників. Все за бажанням клієнта: обсмажування під еспресо і під фільтр, під молоко або саме того ступеня золотистості, який обжарювачу здається вдалим. Найбільш затребуване світле, але й темне обсмажування під молоко має попит.

Треба сказати, що бариста в країні дуже цінують, їхня робота добре оплачується, тому випадкових людей або, як у нас — студентів, які підробляють за барною стійкою, не зустрінеш. Там працюють майстри, які часто мають власні рецепти та авторські методики приготування кави. І якість зерен завжди бездоганна: на континент поставляють лише дорогий продукт. Ось тому і не має успіху в Австралії Starbucks: американська мережа кав'ярень буквально через пару років була змушена закрити ¾ закладів. За що американці прозвали австралійців кавовими снобами. Тут і справді не люблять стандартних рішень, віддаючи перевагу персоніфікованому підходу до клієнтів, так що кавовий mass market це не про Австралію.


Натомість унікальних пропозицій тут скільки завгодно. 15 років тому з'явився KeepCup із багаторазовими кавовими кружками, які за прогнозами незабаром витіснять звичні стаканчики – до 2023 року. Екологічний посуд пропонує і Frank Green, але не простий — в кухоль вмонтований чіп оплати Visa, щоб розрахуватися з баріста. Оце сервіс!

Кава по-австралійськи і не тільки


Навіть з урахуванням того, що кожен бариста готує каву по-своєму, основне правило єдине: використовується тільки свіжообсмажена кава. Кав'ярні обсмажують зерна самі і перемелюють невеличкими порціями, щоб зберегти аромат.

Ще одна особливість — австралійці не люблять суміші кави з сиропами, алкоголем або карамеллю, віддаючи перевагу чистому кавовому смаку. Але кава з молоком — поза конкуренцією. До того ж, використовують і звичайне, і альтернативне молоко — рисове, соєве, мигдальне, кокосове.

Щодо австралійських рецептів, то найбільш популярна придумана в Новій Зеландії Flat White — кава для тих, кому лате здається занадто слабкою, а капучино маленькою. Для приготування знадобляться 60 мл еспресо або міцної кави та близько 200 мл гарячого молока (співвідношення 1:3). Також популярні:

  • Full cream milk: подвійна порція ристрето із збитим гарячим молоком;
  • Gold Latte: безкофеїнове еспресо зі збитим альтернативним (рослинним) молоком та спеціями — куркумою, імбиром, корицею;
  • Ice Latte: подвійне еспресо, 100 мл молока та 4 кубики льоду.

… Тільки уявіть: висока океанська хвиля з мереживами піни, гарячий пісок і ви з крижаною кавою в тіні вкритої пурпуровими бутонами метросидерос. Заманливо, правда? А від Києва до Мельбурна всього 14796 кілометрів, 18 годин льоту, зате р-раз — і в літній новорічній казці. Загадуйте бажання…

Читайте також

Два календарі, три свята та кавові підсумки року

Нотатки кавоманки

Два календарі, три свята та кавові підсумки року

…То як — до зустрічі Нового року готові? Останні грудневі дні сповнені метушні, хвилювань, деякої ос...

26/12/2021 · 10 хв. для читання
Зимові історії зі смаком пряної індійської кави

Нотатки кавоманки

Зимові історії зі смаком пряної індійської кави

Напередодні свят усім хочеться різдвяного настрою, атмосфери очікування дива, прогулянок у засніжено...

19/12/2021 · 9 хв. для читання