Індустрія кави у Саудівській Аравії
Саудівська Аравія є символом самої кави — адже загальний геном «арабіка» черпає власну назву від арабів, які з давніх-давен населяли Аравійський півострів, який англійською мовою зветься “Arabia”. А яка індустрія і культура споживання кави в цій країні, ми розглядаємо в цій статті.
Географічні і кліматичні характеристики країни
Більшу частину Аравійського півострову займає королівство Саудівська Аравія (СА), одна з найбагатших країн світу у 21 столітті. Цей півострів у якийсь момент заселився людьми, які називали себе саудитами, від назви яких й походить назва країни, яка за сучасним політичним ладом є королівством.
Переважна частина країни є сильно посушливою, де не росте не тільки кава в зернах, а й взагалі будь-які сільськогосподарські рослини, а лише чагарники й перекотиполе, які своїм корінням буквально вгризаються в ґрунт, щоб висмоктувати з нього рідкісні краплі життєдайної вологи. На частині країни опади є взагалі дуже рідкісним явищем, а в середньому в СА випадає не більше як 100 мм дощу на рік. Перепади денних і нічних температур можуть становити до 15 °С, а літня спека в північних (найспекотніших) областях СА сягає 50 °С (загалом коливаючись цілий рік між +27 °С і +43 °С).
З двох сторін СА омивається Червоним Морем і Аравійським морем, й має сухопутні кордони з Єменом, Оманом, ОАЕ, Іраком, Кувейтом і Йорданією. Через море СА межує з Ізраїлем, Єгиптом, Еритреєю, Суданом і Іраном. У цьому списку ви, наш дорогий читач, як любитель фермерської кави і елітних сортів, напевно помітили таку країну, яка виробляє каву, як Ємен, що знаходиться у верхній частині Кавового Поясу світу. Власне, саме завдяки географічній розлогості СА, клімат у тій її частині, яка знаходиться максимально близько до Ємену, й обумовлює можливість вирощування арабіки. Ця територія відносно невелика — ми її наочно визначили зеленою областю на карті нижче:
Саудівська Аравія вирощує дуже мало своєї кави, у якій питома вага арабіки становить 100% (робуста тут не вирощується взагалі). За останніми даними, СА має всього 100 тисяч кущів арабіки, з яких збирають щорічно по 500-600 тонн продукту (кількість кущів хочуть до 2030 року довести до 1,2 млн.). Зосередження кавових ферм у СА — у терасних і гористих місцевостях, якими сповнена зелена область на карті, що межує з Червоним Морем. Тут присутній більш-менш прохолодний клімат, а також є височини до 1200-1800 м над рівнем моря, дмуть прохолодні вітри, а на допомогу рослинам висаджують допоміжні культури, в тіні яких звичайна і органічна кава тут почувається краще: ялівець, зізіфус*, манго і інші.
* Зізіфус — це такий фінік сімейства обліпихових, на смак солодко-кислий, нагадує суміш зеленого яблука, фініка й оливок; помітно волокнистий; вживається свіжим, маринованим і вареним.
Саме органічна кава є хедлайнером місцевого виробництва, тому що фермери в СА надають перевагу органічному землеробству з метою підвищення якості свого продукту і мінімізації негативних аспектів виробництва кави на свої землі. Активно використовуються гній і каскара як натуральні добрива, дозволяючи створювати продукт, чашку якого оцінюють за системою CSA у більш ніж 80 балів. Ось чому продукт із Саудівської Аравії (дуже рідкісний на експортному ринкові) буде чудовою основою для дуже хороших напоїв, включаючи наш бомбезний продукт кава з бочки, яку ми дуже активно рекомендуємо спробувати, якщо ви цього ще не зробили.
Споживання кави в СА
Від місцевої назви кавового напою — Qahwa (читається як «кахва») — походить більшість назв кави у світі (кава, кофе, coffee і співзвучні ним).
Незважаючи на те, що кава тут, так чи інакше, вирощується вже кілька століть, СА ніколи не була видним експортером, тому що все йшло на внутрішнє споживання. Та й що таке їхні 600 тонн на рік, якщо навіть африканська країна Малаві віддає на експорт під 1000 тонн кави щороку? При тому всьому вона сама посідає аж 47-ме місце у топ-50 експортерів кави у світі.
Натомість СА активно закуповує чисте зерно і купажі арабіки і робусти в інших; великі обсяги надходять від сусіда, Ємену (який на рік експортує 7200 тон кави загалом).
У СА каву поважають і дуже люблять пити. Фактично, складно придумати привід, з якого саудити не випивали б чашечку-другу напою. Каву п’ють удома, в гостях, приймаючи гостей, вранці, вдень і ввечері, при зустрічах, релігійних і світських подіях, у кав’ярнях і на вулицях. Навіть на весіллях і похоронах! Отже, попри вкрай мале вирощування, щорічне споживання кави в країні перевищує 33,3 тис. тонн. Мешканці країни на каву на рік витрачають понад 300 млн. доларів. Це включає класичну каву і сорти спешелті, яких у країні з 2010-х стало значно більше завдяки численним новим кав’ярням і тенденціям, які здобули особливу популярність серед молоді.
Крім кави, на південному заході країни жінки люблять пити кавовий напій «гішер», який отримується змішуванням готового до вживання зерна і сушеної каскари чи свіжої пульпи, обсяг якої до зерна може становити до 40%. І роблять вони це не просто через смак, а ще оскільки вважають, що екстракт є потужним засобом, який зменшує жирові відкладення, допомагає підтримувати нормальну вагу і тримати тіло в гарній формі. А ще з розмелених зерен, розпарених гарячою водою, роблять густу масу, яка наноситься в косметичних цілях на шкіру обличчя для очищення і регенерації шкіри.
Часто зерно смажать у присутності гостей, але молоде покоління вже частіше почало віддавати перевагу купівлі кави конкретного обсмажування. У північних (більш спекотних) районах СА віддають перевагу темному обсмажуванню під еспресо, тоді як у південних — обсмажуванню під молоко.
У процесі приготування напою використовують спеції (конкретні рецептури різняться від регіону до регіону і від господаря до господаря). Так що кожна нова кава, яку ви там пробуватимете, буде різною за смаком.
Подачу напою організовують у даллє (про цю посудину з носиком, нібито дзьоб, ми вже писали тут). Зварений напій не відфільтровують (бо вважається, що це краде аромат і смак), і до нього не додають цукор, який би гіркий він не був (а місцева кава часто гірка). Компенсують це тим, що до напою подають солодощі, цукати чи фрукти на тарілці.
До 2022 року місцева кава повсюдно називалася «арабською», але Міністерство Торгівлі для підвищення самосвідомості нації і покращення рівня кавової самоідентичності офіційно змінило це. І тепер вона називається «саудівською».
І нехай у нашому Інтернет-магазині coffeestory.in.ua купити каву з Саудівської Аравії поки що неможливо (бо вона чисто фізично не присутня на міжнародному ринку), ми вам пропонуємо найширший асортимент чудової кави з багатьох інших країн, включаючи дуже вишукані за смаковими якостями лоти з Ємену, Ефіопії, Колумбії, Гондурасу, Бурунді, Руанди і багатьох інших країн.