безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Яким є один з основних відходів кавової індустрії? Одноразові стаканчики!

Скільки стаканчиків викидають щороку? І як кожен із нас може вплинути на покращення ситуації? Розповідаємо у цій статті.

Щорічно випиваються від 500 до 800 мільярдів порцій кави у всьому світі, будь то кава в зернах, розчинна чи ще якась. З них близько половина п’ється в одноразовій тарі. За оцінками вчених, щороку викидаються близько 500 мільярдів самих лише пластикових стаканчиків (більшість — відразу після вживання) — й це вже не кажучи про те, що каву також розливають в іншу тару: бляшанки й тару з інших металів, скла та екзотичних матеріалів.

Кожен шматочок звичайного пластику, який викидається людиною, потребує близько 500 років, щоб розкластися. Все це закінчує свій шлях далеко не на сміттєзвалищах чи на сміттєпереробних заводах, як хтів би припустити добросердечний читач. А в океані, де пластик разом із іншими відходами вже сформував цілі плавучі континенти! Ви, напевно, чули про іще один «рекорд» людини: шматки пластику виявлені навіть на дні Маріанського Жолобу! Ось, до куди ми дісталися, і які «рекорди» ставимо сьогодні у якості «найвищої ланки еволюції»!

Проблема стосується також паперових стаканчиків, на які нанесений шар з полімерів: їх неможливо розділити, щоб переробити, а тому полімерний шар розкладеться за ті ж 500 років, нехай паперова частина за той час вже і згниє.

Другим значним за масою відходом кавової промисловості є використана макуха. Помітну частку також складають побічні продукти індустрії: ягідне лушпиння, пачмент, олії та інші. Про них ми вже писали в блозі, зокрема, розповідаючи про те, що з цими продуктами робиться задля переробки й повторного використання. Проте оце все, навіть будучи просто викинутим на смітник, є органічними речовинами, так що будь-які відходи чи відбраковані ягоди арабіки чи робусти розкладуться за пару-трійку років. Й зважаючи на це, основним головним болем все ж таки залишається одноразовий посуд.

І ось, які ідеї у нас і у світі існують щодо того, як можна зменшувати кількість стаканчикових відходів.

 

1. Покращені чашки для кави

Сучасні інновації часто торкаються нових чашок для чаю та кави. Різними стартапами й вже усталеними компаніями виробляються не просто зручні чашки-кружки, але й створені під статуси різних людей, з прицілом на те, що вони стануть такими ж проявами людського достатку, як й інші статусні речі. Наприклад, вважається, що люди, які воліють купувати дорогі елітні сорти, досить цінну органічну каву чи недешеву фермерську каву, купуватимуть й дорожчу чашкову продукцію. Їм та іншим людям, які віддають перевагу більш дешевим купажам арабіки і робусти, вже наразі є, що отримати на ринку:

• чашки, які самостійно розмішують напої;

• чашки, які можуть підтримувати температуру (навіть у заданому діапазоні, а не просто гарячу);

• чашки зі спінювачем;

• складані чашки, зручні для походів і відряджень;

• їстівні чашки/блюдця/ложки (якими можна закусити каву);

• біорозкладні чашки/стаканчики. Після 1 чи декількох використань, така посудина може бути просто викинута, а розкладеться вона за тижні/місяці/роки, що набагато швидше пластику;

• із незвичайних матеріалів. До найчастіших незвичайних матеріалів відноситься, власне, сама перероблена кава. Заможним людям припадуть до душі дорогоцінні метали як статусні речі, такі ж, як й, наприклад, чашки з інкрустацією та інші хитромудрості.

 

2. Податок на одноразові стаканчики

Такі законодавчі ініціативи обговорюються у окремих країнах. Наприклад, достовірно відомо, що запровадження податку обговорюється у Британії та Ірландії. Проте багато людей, від споживачів до законодавців, мають сумніви щодо ефективності застосування такого податку. В основному, тому що гроші, яки додатково сплачуватимуться, не вплинуть на те, що кількість стаканчиків, які викидаються, зменшиться разюче.

 

3. Прихід у кафе зі своєю чашкою

Необов’язково вигадувати велосипед, коли можна вигадати зміну споживчої поведінки. Якою б незвичайною не була кава, наприклад, як наш прикольний продукт кави з бочки, її можна пити у закладі у своїй чашці. Ви її потім заберете додому, де помиєте. Тим самим не викинете. Приблизно з тих же міркувань окремі супермаркети в Україні сьогодні почали відпускати ваговий продукт (зокрема, готову їжу) у тару покупців замість пластикової.

Якщо заклад може собі це дозволити, то подачу кави й чаю можна зробити у багаторазових чашках. Щоправда, не кожному споживачеві це може бути зручно, якщо той планував випити напій на ходу.

 

4. Не надягати кришки на стакани за замовчуванням

Незважаючи на зручність кришок під час пиття продукту на ходу (не обляпаєшся), зовсім необов’язково надягати кришки на стакани всім без розбору, за замовчуванням. Тим відвідувачам кафе і ресторанів, хто питиме чергову порцію нової кави в залі, за столом/стійкою, кришка реально не потрібна. Щоб наголосити на її опціональності, можна подавати її тільки тим, хто спеціально її попросить. І навіть просити за неї додаткових грошей, щоб стимулювати зменшення бездумного споживання.

 

5. Біорозкладні стаканчики та аксесуари

Звісно, така пропозиція дорожча і вимагає серйозних інвестицій на багатьох кроках процесу споживання, що може призвести до подорожчання по всій індустрії загалом. Однак давайте замислимося, в якому стані ми залишимо цю планету не лише нашим онукам, а вже дітям — адже сучасне забруднення досягло катастрофічних масштабів за період всього одного життя людини!

Тому стаканчики, кришки, мішалки, упаковки цукру і вершків, як й все те, що потрібно тільки один раз, щоб приготувати і вжити напій — потенційно може бути біорозкладаним. Як ті ж біорозкладні кульки, які тепер у супермаркетах України продаються за пару гривень. Так, вони коштують грошей. Так, це у 8-10 разів більше, ніж коштують звичайні пакетики, які також штучно подорожчали — але який неоціненно позитивний внесок у здоров’я планети можуть зробити такі, здавалося б, дрібниці! Головне — бажання та трохи політичної волі кожної конкретної держави.

Ми вносимо свій внесок: кожен може купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua у паперовій упаковці, тобто біорозкладаній. Тому наступного разу, коли ви купите каву з обсмажуванням під еспресо чи з обсмажуванням під молоко у нас, ви знатимете, що ви також приклалися до того, щоб не забруднювати нашу планету пластиком.