безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Вплив стихійних лих на планеті на врожай кави

Стихійні лиха є руйнівною силою, що вирують по всьому світові. Вони непередбачувані та мають важкі наслідки для фермерів, які вирощують усі сільськогосподарські культури, включаючи каву.

У цій статті ми розглянемо 6 різновидів стихійних лих та те, які докладаються зусилля, щоб відновитися після них та мінімізувати їх вплив.

1. Урагани

Ураган Марія 2017 року в Пуерто-Ріко змів з землі до 80% всіх кавових дерев, поставивши під питання існування тисяч дрібних та середніх фермерів. Після урагану на острів обрушилася серія землетрусів, зробивши ситуацію ще більш плачевною, призвівши не тільки до втрати врожаю, але й житла і руйнування інфраструктури.

Ураган Ета 4-ої категорії в листопаді 2020 року накрив Центральну Америку, зачепивши Кубу, Беліз, Панаму, Коста-Ріку, Кайманові Острови, Ель Сальвадор, Гондурас, Нікарагуа, Гватемалу, а також частини Мексики та США. Зливи, потужні вітри та пов’язані з ними повені призвели до загибелі понад 22 тис. га посівних площ. Це поставило під загрозу не тільки кавове виробництво, але й безпеку всіх продовольчих ланцюжків особливо зачеплених країн (навіть незважаючи на деякі приготування, що були здійснені в більшості країн перед ураганом).

Ураган Ета відзначився не тільки своєю потужною руйнівною силою, але й часом пришестя – він збігся з початком збору врожаю кави. В результаті процес збору було зірвано, втрачено багато дерев кави та знищено частину вже зібраних ягід. Ті, що залишилися на деревах, обсипалися через механічну дію урагану та тому, що ґрунт перенаситився водою, що призвело до руйнівного дисбалансу кореневого живлення рослин. Втрати від цього урагану у глобальному масштабі оцінили у 5 млрд. дол. США. 


2. Повені

Надлишок води, що приноситься повенями, не тільки змиває рослини та ягоди, що ростуть на них. Він також змиває із собою родючий шар ґрунту, а шари, що під ним, надмірно насичує вологою. Повені також провокують зсув пластів ґрунту, які обрушуються, руйнуючи все на своєму шляху. Такий ґрунт не підлягає відновленню протягом багатьох років, якщо не десятиліть. Житлова та промислова інфраструктура також помітно страждає: змиваються, ламаються та перестають функціонувати через пошкодження дороги, мережі електропередач, житлові будинки та будівлі, включаючи сховища готової продукції. Відсутність доріг на якийсь час унеможливлює постачання продукції від місць збирання врожаю, переміщення робочої сили та доставку їжі до домогосподарств.

Зокрема, на Сан-Сальвадор, столицю Сальвадору, періодично обрушуються повені. Найбільш руйнівні з останніх спостерігалися у 2009 та 2021 роках. Зважаючи на те, що в цьому місті активно йде будівництво, вулиці та території стають все більш вкриті бетоном та асфальтом, які ускладнюють дренаж надлишкової води та її відхід у ґрунт. Це робить наслідки кожної наступної повені важчими.

3. Посуха

Незважаючи на те, що звичайні посухи – справа звична у багатьох «кавових» регіонах, тривалі посухи є небезпечними для посівів. Останні стають дедалі частішими та менш прогнозованими через підвищення середньорічної температури на планеті.

Рослинам не вистачає води, навіть тієї, яка видобувається з колодязів, оскільки ті перестають належним чином наповнюватися. Недостатність зрошення призводить не тільки до недорозвинених зерен кави чи загибелі великих площ посівів, але й до приходу шкідників. Найбільш відомою є «кавова іржа» (Hemileia Vastatrix) – грибок, що приносить руйнівну загибель кавовим рослинам. Він чудово почувається при сухій та теплій температурі. А ось пошкоджені ним рослини – зовсім не дуже. Іржа може знищити плантацію цілком та перекинутися на ті, що знаходяться поруч. Навала цієї, здається, непереборної, хвороби іноді знищує до 70% усієї кави світу в той чи інший рік, ставлячи під загрозу роботу та благополуччя мільйонів людей у регіонах безпосереднього впливу грибку. Крім того, кава на постійній основі страждає й від інших шкідників, наприклад, кавового жука-бурильника, нематод чи ще одного грибку, відомого як «око півня».

4. Холод

Як відомо вченим сучасного світу, глобальне потепління – це не обов’язково планомірне підвищення температури на всій планеті. Ні, Земля не просто рум’яниться усіма своїми бочками, як булочка в пічці. Через потепління змінюється баланс температур планети, що впливає на морські течії та їх швидкість, як й на обмін повітряними масами (отже, температурою та вологістю). В результаті в окремих точках планети можуть спонтанно виникати заморозки у той час року, коли їх ніколи не було.

Останнім таким прикладом є різке похолодання в окремих частинах Бразилії в липні 2021 р. Протягом 4 днів температура опускалася навіть до позначки -6°С (влітку в Бразилії випадав сніг!) та було втрачено 20-30% всього врожаю кави. Щоправда, 70% збору на той момент було завершено, але вражені холодом дерева кави були знищені, тому їх доведеться висаджувати заново. А, як відомо, кава починає плодоносити далеко не на перший рік. Значить, багато дрібних та середніх фермерів були позбавлені коштів для існування та ведення бізнесу на кілька років вперед! Якась частина з них зовсім не зможе оговтатися від такого удару долі. 

5. Пандемія COVID-19

Локдауни та стрибкоподібне зменшення бізнес-активності з подальшою її хаотизацією у 2020-2022 роках внесли серйозне сум’яття в роботу та життя мільйонів фермерів (і мільярдів людей) планети. Зменшилися поставки готового продукту, він затримується на складах, а глобальне споживання кави у 2020 році помітно знизилося. Отже, й її закупівлі. Додатковими факторами нестабільності стали проблеми в глобальній логістиці, вартість фрахту контейнерів (в яких в основному поставляється кава) та напруга, що росте на місцях через обмежувальні заходи (коли частина населення змушена сидіти по домівках, замість того, щоб заробляти на хліб для своєї сім’ї).

Це різною мірою торкнулося всіх виробників кави. Цілком оцінити масштаб пандемії складно, але очевидним є те, що лише невелика частина всього населення планети заявляє, що Ковід-пандемія не вплинула на їх життя.


6. Глобальна зміна клімату

Клімат змінюється, несучи із собою зростаючу силу циклонів, ураганів, повеней, посух та похолодань. Крім того, останніми десятиліттями клімат став непередбачуваним.

Через це фермерам складніше планувати колись рутинні операції: використання добрив, збір врожаю, захист від шкідників. Три чверті опитаних фермерів заявляють, що посухи стали тривалішими та руйнівнішими, довівши наповненість колодязів до рівнів повного висихання чи до 10%, чого раніше ніколи не спостерігалося. Воду на полив стає банально нізвідки брати. Понад 60% заявляють про збільшену ґрунтову ерозію, яка разом з зсувами не дає виходу кавової продукції бути ефективним. Також змінилися цикли цвітіння та плодоношення кави. Захворювання кавових дерев стали посилюватись, приходити частіше, протікати важче. 

Методи боротьби

З огляду на ці причини багато фермерів у співпраці з різними спільнотами, організаціями та урядами почали застосовувати методи збільшення фінансової стабільності ведення бізнесу та життя. До них відносяться:

  • Висаджування дерев на місцях чи навколо кавових плантацій – щоб зміцнити ґрунти;
  • Створення нових плантацій в інших регіонах, менш схильних до змін клімату;
  • Формування фондів для спрямування на безоплатні виплати та кредити під низький відсоток потерпілим;
  • Фінансування іригаційних споруд, які підвищують ефективність дренажу ґрунтів;
  • Освоєння інших сільськогосподарських культур – як доповнення до основного бізнесу чи як повний перехід на них.

Реально допомагаючи міжурядовими та приватними організаціями є:

  • City Adapt
  • ЮНЕП
  • Гондураський інститут кави
  • Lutheran World Relief
  • Food 4 Farmers
  • Sustainable Harvest.

За допомогою них та інших фондів нині відновлюються чи наново розробляються понад 113 000 га посівних площ, повертаються до життя зруйновані ферми, висаджуються фруктові та інші дерева. До місцевих громад фермерів робляться цільові дотації на відновлення бізнесу. Крім того, прокладаються іригаційні канали – зокрема, у Сан-Сальвадорі це вже допомогло 16 тисячам місцевих.


Висновки

Відновлення після кожного серйозного лиха йде важко, а частина фермерів повністю переорієнтуються на виробництво інших культур. На жаль, частина фермерів повністю розоряються, після чого їм доводиться найматися на роботу до тих, хто продовжує бізнес, щоб не померти голодною смертю.

Глобалізація не тільки відповідальна за негативні зміни клімату (як вважають багато вчених). На щастя, вона також грає на руку при організації та розподілі допомоги. Різні організації та фонди створюються урядами країн, які виробляють каву. Фермери також створюють та вступають у спільноти, спрямовані на допомогу самим собі у локальних масштабах. Зростає розуміння сільськогосподарського суспільства, що самотужки з погодними катаклізмами вже не впоратися.

За ситуації з вирощуванням культур, що змінюється щорічно, зростає важливість участі організацій та фондів у діяльності фермерів. Безумовно, світові потрібна велика згуртованість у питанні виробництва їжі, серед яких кава займає значну частину економіки. Для багатьох кава сьогодні є єдиним способом виживання. А людству в глобальному масштабі, як нам здається, просто не можна дозволити цій важливій культурі зникнути з нашого раціону назавжди.

Читайте також

Як вплине глобальна зміна клімату на вирощування арабіки?

Індустрія

Як вплине глобальна зміна клімату на вирощування арабіки?

Більш тісне співробітництво вчених та фермерів допоможе арабіці зростати і в майбутньому – у нових м...

29/10/2021 · 6 хв. для читання
Як позначиться зростання цін на кавовій біржі в 2021 році на вартості кави для кав'ярень?

Класифікація

Як позначиться зростання цін на кавовій біржі в 2021 році на вартості кави для кав'ярень?

Загальна індустрія кави в світі оцінюється в 2021 році на рівні більш ніж 200 млрд. дол. США. В силу...

16/09/2021 · 30 хв. для читання