Алкоголь у каві: користь чи шкода?
Ви стовідсотково читали в Інтернеті купу статей про користь і шкоду алкоголю, кави, як й їх змішування у різних рецептах. Але мало де написано зрозумілою і доступною мовою про те, які дійсно реальні і науково підтверджені ефекти дають кава і алкоголь на організм людини. У статті перед вами ми виправили це упущення.
У нашому блозі вже була раніше розміщена стаття, яка досить поверхово й швидко пробігалася по тому, як правильно вживати (і не вживати) алкоголь з кавою в зернах і, якщо ви вже зважилися таки вжити, то які рецепти й види міцних напоїв вам мають допомогти в цьому.
У цій же статті ми розглядаємо питання поєднання алкоголю з арабікою/робустою куди глибше. Ми взяли за основу серйозні й реальні наукові дослідження, а не якісь «бабусині казки», якими заполонений Інтернет. І відповідаємо на питання, чи варто їх поєднувати чи ні — з точки зору науково дослідженої людської біології. Тому заздалегідь просимо вас пробачити нас за кілька наукових термінів, які присутні в тексті нижче.
Фармакологічні ефекти впливу
Якщо просто порівнювати фармакологічні ефекти дії кофеїну й алкоголю (тобто такі, які, власне, визначають якісний вплив цих речовин на організм людини) на загальному рівні, виявляється, що згідно з низкою сучасних досліджень (зокрема, цього, цього, цього і цього, серед тисяч інших), поєднання алкоголю і кофеїну виявляється цілком прийнятною комбінацією (і навіть бажаною для багатьох людей)!
Коли ви споживаєте каву й алкоголь разом (зокрема, змішавши їх в одному напої, відкривши для себе якусь нову каву) чи п’єте поперемінно з малесенькими проміжками (секунди чи хвилини, але не години чи довше), ці речовини мають взаємну протидію на більшість своїх же небажаних ефектів, які вони мають на організм людини. Так, збуджуючі властивості кофеїну частково компенсуватимуть дію алкоголю, який присипляє. А алкоголь протидіє своїм заспокійливим і розслаблюючим ефектом збуджуючому ефектові кави (по-науковому, перший називається анксіолітичним, а другий — анксіогенним). Тому що обидва ці напої одночасно діють, проте з різними векторами спрямованості, на такий процес у системі життєдіяльності людини як нейротрансмісія аденозину. Пояснюємо нижче.
Що таке нейротрансмісія аденозину?
Аденозин — це молекула, що допомагає мозку людини контролювати такі речі як сон і біль. Коли клітини мозку стають надто активними, вони починають виробляти аденозин, який повідомляє мозкові, що настав час сповільнитися й відпочити. Повідомлення такої інформації відбувається через зв’язування аденозину зі спеціальними місцями на клітинах мозку, які називаються рецепторами. Це робить мозок менш активним. Таким чином, аденозин допомагає заспокоїти мозок і сприяє розслабленню.
Описаний процес взаємодії називається «нейротрансмісією» або ж «передачею інформації між нейронами». І ось якраз будь-яка кава, яка випивається вами, чи то фермерська кава або елітні сорти чи то прості купажі арабіки з робустою, підвищує цю саму мозкову активність, а алкоголь — знижує. І, згідно з науковими дослідженнями, в якийсь момент у людини після прийому алкоголю й кави, після того як вони засвояться шлунком, кишечником й потраплять у кров і мозок, настає момент оптимального впливу цих речовин на психічний і фізичний стан або, як ми його називаємо, «вікно» оптимального впливу.
Виведення кави і алкоголю з організму і оптимальність «вікна»
99% споживаної людиною кави, прийнятої натщесерце, всмоктується в організм з напою максимум протягом 45 хвилин після випивання чашечки звичайної, органічної кави чи кави з бочки. Максимальна дія кофеїну на організм людини спостерігається через 60-120 хвилин після спустошення чашечки. А 50% виведення продуктів розпаду кави з організму відбувається через 5-6 годин (повне виведення — протягом 1 доби).
Алкоголь, прийнятий також натщесерце, надає пікову дію через 30 хвилин. Швидкість переробки печінкою алкоголю — 15-20 мг (чистого алкоголю) на годину. Випивши 100 мл горілки (40% міцності), ваша печінка повністю її переробить за 2-2,5 години (при цьому весь алкоголь повністю виведеться лише через 1-2 доби).
Отже, вживши алкогольно-кавовий коктейль, алкоголь почне діяти через 30 хвилин, а кава — через 60 хвилин. І їх спільна оптимальна дія — те саме «вікно» — працюватиме протягом години-півтори після настання їх одночасної пікової дії. Після цього почнеться згасання ефектів у міру метаболізації і виведення з організму всіх речовин розпаду. А за 6-8 годин після прийому цього коктейлю, ви вже не відчуватимете зовсім ніякого ефекту.
Що впливає на вікно?
Потрапляння до цього досить вузького «вікна» обумовлюється багатьма чинниками, серед яких:
• індивідуальна швидкість всмоктування і рівня ензимів (метаболізму);
• стать (жінки п’яніють швидше за чоловіків);
• маса тіла;
• відсотковий вміст води в організмі (алкоголь і кава швидко всмоктуються зі шлунку і кишечнику й розходяться по всьому тілу з кровообігом, активно проникаючи у всі рідини й органи тіла, в яких є вода, метаболізуючись печінкою);
• прийом ліків;
• швидкість споживання алкоголю разом із кавою з обсмажуванням під еспресо чи з обсмажуванням під молоко;
• одночасне споживання їжі (що вище % жиру в їжі, тим довше відбувається всмоктування алкоголю, але на каву це не впливає);
• індивідуальна активність печінки.
До речі, ще й куріння посилює метаболізацію кави приблизно в 2 рази. Ось чому кавомани-курці можуть бігати на перекури в 2 рази частіше за звичайних кавоманів, щоб відчувати «зарядженість кавою» на одному рівні з тими, хто не курить.
Тож кава з алкоголем дає шкоду чи користь?
Кожен із цих напоїв має як шкоду, так і користь у короткостроковій і довгостроковій перспективах. І сила їхнього впливу обумовлюється обсягами, які випиваються людиною, історією і активністю споживання, індивідуальною переносимістю, й іншими факторами, вже описаними вище.
Кава бадьорить, підвищує концентрацію, м’язову активність, покращує настрій і працездатність, знімає ряд видів болю й зменшує ризик виникнення окремих видів раку. При цьому може викликати тахікардію, підвищене потовиділення, головний біль, короткостроковий розлад зору, тривожність, розлад сну і збої в роботі травного тракту. При цьому підвищене, порівняно з нормою, тривале споживання кофеїну збільшує ризики виникнення окремих видів раку й проблеми із серцево-судинною системою.
У алкоголю, з його боку, позитивними ефектами є в основному короткострокові: покращення настрою, зменшення тривожності, зняття стресу, покращене травлення і зменшення ризику виникнення окремих видів раку при помірному прийомі (як і у кави, але види раку інші). Негативними ефектами є переважно довгострокові: ушкодження печінки, поява виразки шлунку, пристрасть (яка веде до руйнації соціальних зв’язків і працездатності), зниження концентрації на роботі і окремих завданнях, проблеми ментального характеру і, знову ж таки, збільшення ризику виникнення окремих видів раку. Крім того, при багаторазово перевищеній рекомендованій дозі споживання протягом короткого часу настає банальна інтоксикація організму, яка може призвести до пошкоджень печінки, мозку і смерті.
Тому — з погляду на їхнє поєднання, є як користь, так і шкода, як видно з викладеного вище.
Оптимальний обсяг щоденного прийому алкоголю вважається 14 мл для жінок і 28 мл для чоловіків. Для кофеїну це значення для обох статей — до 400 мг. Прийом не більше, ніж цих зазначених значень на день, може потенційно мати такий позитивний вплив (в рамках часу оптимального «вікна», описаного вище):
• покращення настрою;
• зняття рядів видів болю;
• зменшення тривожності.
Список негативних впливів в основному формується шляхом накладання один на одного описаних вище негативних ефектів — починаючи від тахікардії і зниження концентрації, закінчуючи отруєнням надмірними кількостями обох інгредієнтів.
Тому після того, як ви купили каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua, наша глобальна рекомендація наступна: використовуйте такі коктейлі з розумом, в основному, як спосіб розслаблення, зняття стресу, і тільки під час відпочинку для соціалізації, щоб ніщо не затьмарювало ваше захоплення кавово-алкогольними коктейлями!