Як готують каву на передовий захисники України
У найважчі дні для нашої країни України, воїнів, учасників ТРО, поліцейських, співробітників ДСНС, волонтерів та усіх, хто наближає нашу неминучу перемогу, на плаву тримають різні речі.
У найважчі дні для нашої країни України, воїнів, учасників ТРО, поліцейських, співробітників ДСНС, волонтерів та усіх, хто наближає нашу неминучу перемогу, на плаву тримають різні речі.
Для когось це думки про рідних, будинок та місто, які вони захищають. Для когось це ненависть до орків, що виливається в бажання зробити більше 200-х та 300-х з рашистів. Для інших – це численні інші вагомі причини, що змушують їх брати до рук зброю, якою б вона не була: вогнепальною, холодною, високоточною, чи зброєю ІТ-технологій і пера, що в умілих руках перетворюється на смертоносну… Що б це не було, нам усім важливо прагнути зараз зберегти хоча б видимість «нормального» життя. Однією з найпотужніших маніфестацій нормальності життя є кава – міцна, ароматна, підбадьорлива… Ми дізналися, як наші воїни та інші захисники п’ють каву на передовій.
Помічники з бізнес-середовища
Багато бізнесменів, які залишилися в зонах бойових дій, прагнуть максимально допомагати цивільним особам та нашим хоробрим воїнам. Іноді це єдина можливість включитися в боротьбу наявними силами.
Навіть невеликі бізнесмени вірять, що, роблячи безкоштовну каву захисникам, вони роблять для фронту значно більше, ніж взяли б до рук зброю – просто тому, що вони професіонали своєї справи. Наприклад, власник однієї з невеликих мереж кав’ярень у Миколаєві залишився в місті, з самого початку війни продовжуючи робити те, що вміє – чудову каву. За березень місяць у його кав’ярнях було подано понад 1000 безкоштовних чашок гарячого та стимулюючого напою, які із задоволенням забігають пити військові, представники ТРО і поліцейські. Багато постачальників кави і молока, дізнавшись про його благородний вчинок, почали передавати йому продукцію безкоштовно чи за собівартістю, щоб знизити витрати на купівлю кави.
У Києві на кінець березня працюють понад 30 кав’ярень, частина з яких заварює каву для наших бійців безкоштовно, решта — пропонують купити робусту та фермерську каву за дуже доступними цінами (щоб компенсувати собівартість). Крім того, багато працюючих приватних закладів віддають частину чи весь прибуток на потреби армії, незважаючи на те, що робота ведеться іноді й у закладах, які були пошкоджені під час бомбардувань Києва у лютому-березні 2022 року. У більшості кафе можна ще й смачно перекусити. У Києві, як у найрозвиненішому місті України, частина кав’ярень передбачили опцію «підвішеної кави» — коли будь-який відвідувач може сплатити «наперед» одну чи більше порцій свіжообсмаженої кави та/або їжі, які безкоштовно дістануться воїнам армії/ТРО/волонтерам, коли вони навідаються до закладу.
У нашому онлайн-магазині Coffee Story, що базується у Дніпрі, ми поділяємо концепцію допомоги нашим воїнам. Тому ми продаємо каву з бочки, даючи можливість також купити органічну каву з обсмажуванням під еспресо чи обсмажуванням під молоко. І істотну частину нашого прибутку ми віддаємо на потреби ЗСУ, працюючи на економічному фронті нашої країни.
До Львова зараз прибувають мільйони: хто залишається тут, хто їде далі, до країн Європи чи за Карпати. ТРО, волонтери, поліція та багато інших тут можуть знайти каву в кафе, ресторанах, на пунктах обігріву, в залах та адміністрації вокзалу, так само як й в багатьох точках у будинках, де працюють люди, які допомагають армії. Звичайні бабусі та дівчата на вулицях безкоштовно розливають каву та чай з термосів, як роблять й волонтери в наметах та машинах, що роздають гуманітарну допомогу. Особливо велика концентрація таких точок у районі вокзалу, де життя вирує, не зупиняючись ні на хвилину.
Кава на передовій
Автор статті зміг отримати інформацію про те, як роблять каву та чай на передовій, з перших вуст від офіцера ЗСУ з Києва Олександра. Той зі своїми бійцями займається завданнями на місцевості: виїжджає на рекогносцировку, розвідку, будує окопи та бліндажі, готує вогневі позиції для подальшого заняття їх озброєними до зубів бійцями, та виконує інші важливі завдання командування.
Так, каву на передовий можна умовно поділити на кілька напрямків.
1. У межах коротких завдань із розвідки.
Бійці, які вирушають на такі завдання, беруть із собою мінімум потрібних речей, серед яких сухий пайок (сухпай) на 1-2 дні. До нього входять кілька грам кави та чаю, цукор і мед. Коли випадає вільна хвилинка, а вони знаходяться на місцевості протягом декількох годин чи днів – каву роблять в чому доведеться на вогнищі. У хід можуть йти не тільки чашки, але й навіть ополоснуті бляшанки з-під з’їдених консервів із сухпайка, які просто ставлять на багаття і доводять до кипіння. Якщо боєць взяв казанок із спорядження, то використовує його, заливаючи воду, принесену з собою чи набрану навіть у річці. Також при дислокації поряд з населенням, яке може допомогти з водою, кавою-чаєм, посудом й т. ін., бійці можуть попросити про таку допомогу, якщо це не становить загрози для цивільних та виключно за їх згодою (ми ж не орки якісь!). Костер виривається у низині, щоб не привертати увагу. А як це виглядає на практиці, ви можете побачити на заглавній фотографії, люб’язно наданій Олександром (саме він надав усі три фото для цієї статті).
2. Коли будується бліндажне укріплення.
Це відбувається під час триваліших за часом завдань, у які береться більше провіанту. Бліндаж викопують саперними лопатками, які є у кожного бійця, та використовують лісоматеріали та інші предмети, що знаходяться на місцевості, для створення тимчасового укріплення (окопів та командного пункту). Виходить тимчасове місце виконання бойових завдань, яке займається особовим складом протягом днів-тижнів-місяців. До бліндажу потім машини армійського забезпечення підвозять продовольство, бутильовану воду та пічку-буржуйку для приготування їжі та гарячих чаю та кави, щоб готувати не лише на багатті в казанках. На фото нижче ви бачите саме таку буржуйку на дровах, на гарячій поверхні якої можна навіть підсмажити хліб, розігріти консерву, й нею ж обігрівається і сире приміщення, викопане в землі. Готових кави та чаю тут немає, але питну воду бійці використовують на власний розсуд. Якщо є, що вкинути у воду для чаю/кави заради аромату (наприклад, корінь імбиру, який залежався в кишені чи був подарований небайдужою людиною), все йде до напою. За уподобаннями до води можуть додавати цукор чи мед (або вкидають обидва разом). Сухпай може гризтися просто так чи розмочуватися у гарячій воді – це вже за бажанням. Зрозуміло, що у цьому й попередньому випадку відкритий вогонь розводиться лише у світлий час доби, а світло від буржуйки у темний час доби ретельно маскується бліндажними огородженнями.
3. Організовані місця дислокації великих груп військових.
Контрольні та командні пункти, штабні та інші укріплення мають систему забезпечення, яка називається польовою кухнею. По можливості щодня (або як вийде), до них підвозять готове харчування та воду. Велике місце може бути обладнане стаціонарною кухнею з генераторами, де їжу готують армійські кухарі. За наявності повноцінної польової кухні бійці можуть поїсти гарячої їжі (перша та/або друга страва) та запити тією ж кавою, чаєм, наповнити власний термос чи — де поставляються — випити газований напій, тому сухпай зберігається до виконання коротких завдань на місцевості.
Якщо ви бажаєте приєднатися до нашої фантастичної Української Армії та при цьому насолоджуватися вашою щоденною чашкою ароматного напою, ми пропонуємо вам купити арабіку у нас, зробивши свій вибір в українському магазині Coffee Story. Слава Україні! Слава Украине! Glory to Ukraine!