Порівняння різних методів заварювання кави
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Порівняння різних методів заварювання кави

На нашому сайті дано 11 методів заварювання, які найчастіше використовуються у нашій країні. Існують також ще й кілька інших, не показаних нами — але вони досить рідкісні чи вже вийшли з обігу.

Тому в цій статті ми порівняємо ті способи заварювання арабіки, робусти та купажів арабіки та робусти, які у нас описані, та проведемо між ними відмінності з огляду на метод заварювання, підсумковий смак та інші показники. Для вашої зручності ми звели це все в одну таблицю, яка покриває всі методи, які підходять під всю ту каву, яка продається на нашому сайті, включаючи фермерську каву, елітні сорти та органічну каву.

 

Таблиця показників методів заварювання

 


 

Чашка

Турка

Гейзер

Кемекс

Френч-прес

V-60

Капсульна кавоварка

Ріжкова кавоварка

Аеропрес

Крапельна кавоварка

Автоматична кавова машина

Форма приладу чи посудини

Чашка, термос

Схоже на пісочний годинник або воронку

Невеликий чайник із двох частин, що звужується догори

Схоже на пісочний годинник

Колба з поршнем

Воронка, вставлена в усічений пісочний годинник

Різновид кавомашини

Різновид кавомашини

Як шприц, вставлений у чашку або іншу посудину

Різновид кавомашини

Різновид кавомашини

Принцип заварювання (імерсійний, пуровер, під тиском); відповідно, І, П, Т

І

І

Т

П

І+Т

П

Т

Т

І+Т

П

Т

Швидкість проходження водного потоку (проливу). Застосовується тільки для не-імерсійних способів, інакше не застосовується (н/з)

н/з

н/з

Середня

Велика

Велика

Велика

Велика

Велика

Велика

Велика

Велика

Кількість кави, яка використовується для заварювання, у грамах на 100 мл води

6

8-12

8-15

6

5-7

6

1 капсула

Об’єму холдеру для кави, щоб сформувати цілу «таблетку»

12-15

6-9

6-15 (залежно від рецепту)

Ступінь помелу

Від дрібного до середнього

Як сіль «Екстра» чи пісок на пляжі

Середній чи дрібно-середній

Як пісок на пляжі чи цукровий пісок

Від розміру цукрового піску до великої морської солі

Середній чи дрібно-середній

Мелеться виробником капсул

Дрібний помел

Менше середнього

Дрібний

Як пісок на пляжі, якщо машина не робить помел сама

Об'єм напою на виході, мл

Об’єм чашки

75-400

150-300

до 500

350-1000

100-1000

Визначається виробником капсул, 30-200

30-60 без молока, до 300 з молоком

120-200

500-2000

Визначається виробником, 125-300

Загальна тривалість приготування, хвилин

2-4

4-7

7-10

4-6

10-13

8-11

0,5-0,7

3-5

8-12

4-7

0,4-0,7

Характеристики підсумкового смаку

Насичений, маслянистий, щільний

Дуже насичений, маслянистий, щільний

Добре насичений, щільний

М'який, солодкий, схожий на сироп

Більш тонкий, не сильно виражений, підкреслюються фруктові ноти

Легкий, чистий, не щільний

Середньої щільності та насиченості, не маслянистий

Добре насичений, щільний, підкреслюються основні ноти

Чистий, маслянистий, щільний і насичений

Рівний, середньої насиченості та щільності, індивідуальні ноти підкреслюються слабо

Від середньої до гарної щільності та насиченості, маслянистий


 

Характеристики та особливості заварювання

У таблиці вище ви побачите три глобальні варіанти заварювання кави в зернах: імерсійний, пуровер, під тиском — підходящі під каву, купити яку можна в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua.

• Імерсійний — це коли мелене зерно перебуває у контакті з водою протягом усього процесу заварювання.

• Пуровер — це коли попередньо нагріта вода проливається через гущу кави. Вода просочується через каву та товщу матеріалу фільтру, проводячи екстракцію речовин із зерна, та скапує в підготовлену посудину, яка може бути різною, залежно від свого різновиду. Такий спосіб чудово підходить для різних ексклюзивних сортів і, зокрема, для кави з бочки.

• Під тиском. Нагріта вода подається через масу кави, що знаходиться в окремій ємності, взаємодіючи з нею тільки на даному етапі. Це є основною варіацією при приготуванні в усіх кавових машинах та в гейзерній кавоварці. Єдиним винятком є ​​краплинна кавоварка, виконана у вигляді великої машини, яка встановлюється в кафе чи ресторанах — це хоч й машина, яка робить великі об’єми напою, але в ній кава заварюється як пуровер — нагріта вода та пар скопують через кавову масу під дією гравітації. Хоча і не виключено, що окремі крапельні кавоварки можуть об’єднувати пуровер та тиск.

 

Навіщо пробувати різні методи заварювання

Одна й та сама кава, приготовлена ​​різними способами, дає на виході неоднаковий смак. Втім, ви не зможете взяти вашу звичайну каву, куплену в магазині (і помелену вами чи в точці продажу), щоб заварити її в капсульній кавоварці — для неї підходять тільки капсули, зроблені виробником на заводі. Якщо ви спробуєте в капсулу засипати свою каву, це може призвести до поломки машини. Ще одна важлива особливість відноситься до автоматичної кавової машини, яка сама меле каву, так як вона вимагає цілих зерен. В іншому ж, інші 9 методів заварювання кави в зернах, представлені на нашому сайті, підходять для меленого зерна та для приготування в домашніх умовах.

Однак зважте на рекомендації щодо помелу — він свій для кожного способу. Варіації в помелі (трохи менше/трохи більше) допустимі у пошуку нових смаків вашого напою на виході, але грубе недотримання рекомендацій порушить оптимальність смаку (іншими словами, зіпсує напій).

Кава як рослинний продукт має гігантську кількість відмінностей у смаку, залежно від регіону походження та різновиду, які можна далі збільшувати ступенем обсмажування, помелом, способом приготування, добавками (цукром, спеціями, молоком, топінгами, сиропами), на виході набуваючи різного досвіду. Проте якщо ви особисто як споживач домашньої кави не можете впливати на особливості обробки кави виробником (фермером), то можете впливати на решту, щоб експериментувати з результатом:

• при покупці у більшості постачальників ви можете замовляти обсмажування та помел;

• вибираєте свій спосіб приготування та пробуєте різні підходи до процесу, наприклад, фільтри, час екстракції, якість та температуру води…

• вносите добавки за смаком та поєднуєте напій з різною їжею.

 

Ось чому ми всі так любимо каву — крім відчуття бадьорості та насолоди смаком, це ще й велике поле для експериментів!