безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Як мита обробка кави впливає на екологію

Ягоди кави стикаються з водою на багатьох стадіях їхньої обробки на фермах. Добре це чи погано для екології? Розглянемо у цій статті.

Навіть якщо зелена кава в зернах обробляється максимально натуральним методом (ручною депульпацією, сушінням під сонцем), використовується суха чи напівсуха ферментація, а така операція як сортування за вагою не відбувається, все одно кожна вишенька арабіки чи робусти вимагає води. Багато!

Ось коли на каву витрачають воду:

1) Коли миють після збирання — щоб очистити ягоди від бруду, пилу, комах, гнилі, листя та іншого.

2) У процесі очищення від шкірки — при мокрій обробці, яка є найрозповсюдженішою у світі.

3) Після очищення від шкірки — щоб прибрати залишки м’якоті та пачменту із зерна органічної кави.

4) Після ферментації — щоб припинити процес та змити залишки м’якоті та, власне, сусла.

5) При розділенні зерен по грейдах (важкі зерна опускаються у воді вниз, значить, вони гарні й більше дорожчі, а легші спливають, отже, коштують дешевше і будуть оброблятися менше).

6) При вимочуванні у флоат-танках та/або при додатковій ферментації, якщо вона використовується, наприклад, для елітної кави на додаткових етапах обробки (включаючи миття, якщо це така кава, яка витягується з екскрементів різних тварин — так-так, це, наприклад, такі наші офери каталогу як Таїланд Black Ivory, Бразилія Жаку Бьорд та Індонезія Kopi Luwak).

7) При транспортуванні конвеєром (вода найефективніше рухає зерна лінією).

8) При знаходженні в різних резервуарах, коли зерна фермерської кави чекають на свою чергу на обробку чи на вихід на конвеєрну лінію.

 

Екологічний результат обробки кави водою

На фермах та станціях обробки в середньому кожен кілограм зеленої кави потребує 40 літрів води (від моменту зриву з гілки до моменту потрапляння в упаковку на транспортування). В результаті, вода стає не тільки брудною, але й забирає із зерна олії, ароматичні та дубильні речовини, цукри, мікроорганізми і інше. У процесі подальшого контакту з водою, повітрям, мікроорганізмами у воді та іншими складовими навколишнього середовища у воді формуються органічні кислоти. Вони знижують рівень pH води, роблячи її кислотною.

Потрапляючи до річок, озер та інших водоймищ, така брудна й кисла вода згубно впливає на рослинність самих водойм та навколо них, на тварин, які там мешкають та п’ють воду з таких водойм. Риба починає в них менше водитися, водорості менше ростуть, а потрапляючи у світовий океан, кислоти і бруд взаємодіють із солоною водою, формуючи ще нові хімічні сполуки.

 

Що робиться для мінімізації впливу водної обробки кави на природу?

Майже кожен фермер використовує багато води повторно. 40 л/1 кг — це розрахункова величина, яка з реальністю мало стикається, адже одна і сама вода використовується не для однієї ягоди, а у багатьох десятках циклів. В результаті реальна витрата води навіть на не найбільш економних фермах — це 4-20 літрів на 1 кг зеленого кавового зерна.

Для зменшення витрати води робляться такі технологічні заходи:

• очищення та, по можливості, ультрафіолетове знезараження води;

• збирання твердих відходів процесу для виробництва кавових субпродуктів (ми про них раніше вже писали у цій статті);

• злив стічних вод у відстійники, а не в річки безпосередньо — це можуть бути штучні резервуари, в яких вода природно очищатиметься землею, перш ніж потрапити в ґрунтові води чи наземні водні резервуари. Головне, щоб такі штучні споруди були досить глибокими, щоб у разі повеней через зливу чи виходу річок з берегів вода у відстійнику не змішалася з іншою водою, і не була забруднена. Це можна вирішувати, наприклад, будівництвом досить глибоких відстійників (якщо конструкція просто неба) чи їх організацією в підземних (критих) приміщеннях;

• зменшення використання води у технологічному процесі — наприклад, мінімізація відстоювання у резервуарах між стадіями обробки, транспортування за допомогою не води, а конвеєрних стрічок тощо;

• додавання до стічних вод хімічних речовин, які підвищують лужність — для нейтралізації кислотності на виході. Дешевими та доступними варіантами цього можуть бути тальк та засоби на його основі.

 

Частина згаданих методів просто недоступна звичайним фермерам у більшості «кавових» країн. Хтось проти новацій через відсутність бажання, доступної землі чи фінансування. Хтось взагалі швидше змінить рід діяльності чи культуру, яку вони культивують, ніж вкладатиме гроші в такий недешевий метод заробітку як вирощування кави. І лише ті, хто довгостроково бачить себе у кавовій справі, бажає розвиватися та отримувати екологічні сертифікати на власне виробництво, вкладатиме у те, щоб витрачати менше води та зменшувати негативний вплив на навколишнє середовище.

У будь-якому випадку, прісна вода, яка використовується для кави, стає з кожним роком дедалі дорожчим та більш рідкісним ресурсом — тому навіть багато тих, хто наразі опирається, фінансово підштовхуватимуться до змін.

 

Ми в нашій справі завжди намагаємося вивчати, звідки в нашому каталозі кожна поставка. Який метод землеробства і обробки ягід використовує той чи інший фермер. Наскільки він вкладається у свою справу, її розширення, покращення і викорінення технологічної відсталості. Та розповідаємо нашим шановним покупцям на сторінках продуктів про відомості, які ми маємо, на додаток, звичайно ж, до таких загальних відомостей, як, наприклад, чи краще цей лот кави купувати з обсмажуванням під еспресо чи обсмажуванням під молоко. Або, ось, приміром, чи підходить той чи інший купаж арабіки і робусти до щоденного домашнього споживання чи ця пропозиція для КаБаРе. Ну чи цікаві деталі тієї чи іншої кави з бочки, щоб ви могли краще підібрати напій чи сигару, що найкращим чином поєднуватимуться з цим ароматним продуктом. Ми щиро вважаємо, що саме з багатьох подібних дрібниць і складається бачення і серце нашого бізнесу, що пропонує купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua наче у вітрині, уважній до кожного вашого запиту.