безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Кава на Сицилії: наскільки це можливо?

Ми вже раніше писали про те, чому майже вся кава у світі вирощується у кавовому поясі. Характеризуючи цей пояс географічно, відзначимо, що він проходить між 25° північної та 25° південної широти вздовж екватору.

Ми вже раніше писали про те, чому майже вся кава у світі вирощується у кавовому поясі. Коротко нагадаємо вам, що так відбувається завдяки сукупності причин:

• відповідний клімат;

• оптимальна кількість сонця та опадів протягом року;

• температура ніколи не знижується нижче критичної позначки (такої, коли кавові дерева побило б заморозками) й не підвищується вище за іншу критичну позначку (коли дерева б згоріли під надміром активним сонцем, й через що на них напала б кавова іржа (яка вбиває кавові рослини), яка себе чудово почуває у спекотному кліматі);

• висоти зростання дають багатство та глибину смаку.

 

Характеристики Кавового Поясу

Характеризуючи цей пояс географічно, відзначимо, що він проходить між 25° північної та 25° південної широти вздовж екватору. Інші широти не те щоб згубні для кави, але просто справа в тому, що на них вже все рідше й рідше з віддаленням від екватору зустрічаються оптимальні для зростання кави умови.

Однак цей Пояс зміщується з роками. Нині його ширина становить приблизно 5100 кілометрів. До настання промислової революції (18-19 ст.), нагрівання Землі не було таким суттєвим, як зараз, а тому зміщення Поясу було незначним. Та й у ті часи про нього не знали, а тому відповідних вимірювань не вели. Проте вчені припускають, що середній зсув Поясу має наразі швидкість приблизно 5-20 кілометрів на рік. До 2100 року він значно відсунеться від екватору, розділившись на 2 пояси, які проходитимуть, відповідно, вище і нижче екватору, а їх загальна ширина може зменшитися на 10-75%. Одночасно впаде продуктивність гектару землі.

Цьому є такі свідчення:

• У Мексиці та Центральній Америці з 1960-х до 2020-х підвищення середньої температури було на 1 °С, кількість опадів зменшилася на 15%;

• У Колумбії до 2050 року прогнозується зниження врожаю кави на 60% із підвищенням середньої температури на 2,5 °С;

• У Танзанії з 1960-х рр. по сьогодні обсяг посівної землі під кавою зменшився на 50%;

• В Ефіопії з 1960-х рр. середня температура підвищилася на 1,3 °С, до 2060 підвищення становитиме 3,1°, а до 2090 — 5,0 °С.

 

У зазначених і багатьох інших країнах (зараз каву виробляють понад 50 країн) падіння врожаю в мішках становитиме до 2050 р. (порівняно з 2020 р.) 40-50%, а до 2100 р. — 80-95%.

 

Що буде у майбутньому

Безумовно, таке падіння — це критично погано для сотень мільйонів людей, задіяних у кавовому бізнесі й навколо нього. Не кажучи вже про ціни на напій для мільярдів споживачів у світі. Водночас у людства відкриваються нові можливості для вирощування кави в тих регіонах, які до цього вважалися непридатними для зростання кавової ягоди. Для цього треба переміщувати кавові виробництва та інтенсифікувати роботу місцевих фермерів над цією культурою, як би це економічно непросто не звучало — інакше світ не матиме кавових напоїв.

Одним із таких місць, де місцеві фермери вже почали експериментально вирощувати каву, є Палермо на Сицилії, що в Італії. Так, одним із таких фермерів є власник місцевої компанії-обсмажувача Morettino Coffee на ім’я Артуро Мореттіно.

 

Характеристики Палермо

Палермо знаходиться на 38° 11широти (+13° до поточної максимальної широти Поясу). Висота міста над рівнем моря — всього 14 метрів, а регіону — максимально 520 м. Середньомісячні температури коливаються між +9° взимку до +31° влітку. У травні-серпні випадає мінімальна протягом року кількість опадів — між 4 та 20 мм; у вересні, квітні та березні — між 39 та 49 мм; в решту місяців — між 51 та 67 мм. Мінімальна кількість сонячних годин на день (9,5-10) — у листопаді, грудні та січні, а максимальна (до 14,5) — у травні-серпні.

Якщо ви розумієтеся на кавовому вирощуванні хоча б теоретично, то можете відразу ж зрозуміти, що висота регіону не підходить для будь-якої гарної арабіки. Як й розкид значень опадів і температур. Тут її, як й робусту, можна посадити й вона, за словами Артуро Мореттіно, пристосується до більш холодного місцевого клімату. Але оскільки він почав цим концептуально займатися лише у 2016, а перший врожай отримав у 2021 році (вага якого становила лише 30 кг), не можна сказати про початок промислового вирощування кави на Сицилії. Регіон є помітним європейським обсмажувачем і експортером, а сама Італія відома гігантом кавового ринку Lavazza. Всі ягоди, які обсмажуються та фасуються, проте, надходять з інших країн, які вирощують їх промислово. На самій Сицилії чи де-небудь ще в Італії клімат в цілому є непридатним для гарного врожаю кави. Однак, за дослідженнями ґрунтів Сицилії, вони практично ідеально підходять для отримання кави у промислових масштабах.

Проте, за словами Артуро, місцевий клімат стає відчутно спекотнішім з року на рік, що спонукало його спробувати зайнятися вирощуванням.

Який же смак у фермерської кави, вирощеної містером Мореттіно? Він каже, що після застосування методу обробки «хані», 48-годинної ферментації та сушіння природним способом, при середньому/світлому обсмажуванні під еспресо, смак напою вийшов кислотний, збалансований, виражено солодкий та вишуканий. У ньому відчуваються ноти винограду та квітів.

Артуро сподівається, що через роки та десятиліття він та його син значно розширять площу посівів кави в зернах, у тому числі, за рахунок використання земель, які наразі пустують у регіоні (на Сицилії зараз багато покинутих будинків і земель через міграцію та старіння населення). Тим більше що Кавовий Пояс сам поступово рухається до його ферми, і охоплюватиме її вже через кілька поколінь. На той час нащадки цього фермера та сусіди зможуть добре підготуватися до культивування кави на постійній основі. Це буде яскравим прикладом з багатьох інших, які показують, як локальний бізнес перебудовується на вирощування кави в нашому світі, який невпинно змінюється. Можливо, навіть і на 40-му градусі широти колись вирощуватимуться елітні сорти кави.

Тим часом, ви завжди можете замовити й купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua.