Welcome в Лондон: світло Різдва та кавові відкриття | Coffee-Story
безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Welcome в Лондон: світло Різдва та кавові відкриття

…Ну і як, настрій уже різдвяний? Шоколадку від святого Миколая знайшли під подушкою? Якщо ні, перевірте: віночок на дверях на місці? А кава з молоком та печиво були для Миколая, чи залишали чи хоча б склянку молока? Ну от так і знала. Різдвяні традиції треба вивчати, і не лише вітчизняні. Щоб не помилитись в очікуваннях. Часом трапляються такі відкриття ― дивуєшся, як міг про це не знати раніше. Ось ви знали, що слово Christmas походить від староанглійського Cristesmaesse, «меса (богослужіння) на честь Христа»? А що перша вітальна листівка до Різдва була надрукована у Лондоні? Так-так, і сталося це далекого 1843 року.

«Мені наснилось небо Лондону…»


Слухаючи Земфіру, уявляєш небо над Тауерським мостом сірим та безрадісним. Так воно і є, мабуть, найчастіше, але не в грудні. Лондон на Різдво, а вірніше ―  ще за місяць до і тиждень після, просто казково гарний. Нестача снігу і велика кількість туману зовсім не заважають лондонцям щороку створювати атмосферу очікування дива на вулицях та площах. А ілюмінація в тумані вдвічі яскравіша, згідно із законами фізики.


Перші святкові атрибути тут з'являються ще в листопаді: ялинкова мішура, кулі, гірлянди у вітринах і на прилавках, відкриваються ковзанки, стартують різдвяні спектаклі. Свіжообсмажена кава зі спеціями, глінтвейн і какао продаються на кожному кутку, і немає жодного будинку без ялинки, адвенткалендаря для дітей, вінка з чотирма свічками на двері та гірлянди з яскравих панчох чи шкарпеток, у яких Санта залишить подарунки кожному.


Головна ялинка країни, яку встановлюють у центрі Лондона, має свою чудову та зворушливу історію. Ялинку з 1947 року доставляють з Норвегії ―  так королівська сім'я дякує британцям за допомогу у Другій світовій війні. І ця ялинка завжди дуже висока. Торішня, наприклад, майже сягала 30 метрів. Лісова красуня на Трафальгарській площі багато років у п'ятірці найкрасивіших у світі, а фотографії фантазійної ілюмінації прикрашають сторінки глянцю, блоги мандрівників і… Та вони що завгодно можуть прикрасити, бо краще за лондонські різдвяні декорації ще не придумали.


24 грудня, на Святвечір, дорослі йдуть на вечірню месу, діти відчиняють останнє віконце в адвенткалендарі і про всяк випадок перевіряють цілісність шкарпеток для подарунків. 25 грудня всі збираються за сімейним столом, розкривають пакунки, їдять усілякі смаколики, слухають урочисту промову королеви... А як ви думаєте, що вони п'ють? Ні, ром і джин поза конкуренцією. Але до того ж знаменитого різдвяного пудингу що подають? Правильно!

Спочатку була кава... або Нове — це добре забуте старе

Коли років п'ять чи шість тому я прочитала про всюдисущих британських учених, які з'ясували, що більшості англійців не властиво усміхатися до 11 ранку, тільки уїдливо посміхнулася. «Ну, звичайно, ―  думала я, ―  з якого б то дива їм посміхатися після сірої вівсянки на воді та чаю, нехай навіть з молоком і бріошами. Та ще й у Туманному Альбіоні». Початок дня мене теж деморалізує, якщо за вікном сльота, а банка, в якій зберігається кава в зернах, раптом виявилася порожньою. Я точно знаю, що визначає ранковий настрій і робить світ привітнішим. Але які безглузді і шкідливі часом бувають стереотипи!

Англійській кавовій традиції більше років, ніж чайній, хоч яким би дивним це не здавалося. Хоча і чай, і кава привозили з Індії, яка кілька століть була британською колонією, але скуштували спочатку саме каву.


Був такий лондонський купець Едвардс, він часто їздив до Туреччини у своїх купецьких справах і там призвичаївся до кави. Якось привіз до Лондона турецького юнака, який обсмажував та варив для нього каву у зернах у Стамбулі. Оскільки його захоплення було нововведенням, на каву до Едвардса збиралася компанія, і одного дня народилася спільна ідея відкриття кавового дому. То був 1652 рік. До появи чаю в Англії залишалося ще 5 років.

За кавою говорили про літературу та мистецтво, сперечалися, читали газети та обговорювали новини. Тут збиралися артисти, політики, науковці. Число кавових домів зростало, їх стали називати «пенні-університетами»: за вхід та чашку кави платили пенні, а беручи участь у дискусіях, розширювали світогляд та заповнювали прогалини в освіті. Але на початку XVIII століття атмосфера почала змінюватися. Власники кавових домів почали продавати не лише фермерську каву, а й віскі та ром. Серед відвідувачів ставало все менше інтелектуалів, які віддали перевагу клубам за інтересами. Серед буржуа кава ще залишалася популярною, але поступово витіснялася чаєм.

До кінця XVIII століття від культури кави в Англії залишаються лише спогади, і не завжди приємні. Натомість чай, який і подавати вперше стали саме в кавових домах, завдяки старанням Східно-Індійської компанії, поступово набуває статусу «улюбленого напою нації». А в XIX столітті вже має свій ритуал і правила: вироблено алгоритм процесу, визначено супровідні продукти, сформовано уявлення про посуд.

Другий фактор, що негативно позначився на англійській кавовій культурі ― винахід Джорджем Вашингтоном розчинної кави в 1906 році. Активна популяризація неякісного, тому дешевого, кавового пилу, збагаченого ароматизаторами і навіть штучним кофеїном, витісняє з життя британців елітні сорти кави. У ХХ столітті 80% випитої британцями кави становив розчинний напій.

Повертатися смак до натуральної кави почав завдяки італійцям, які наприкінці минулого століття відкрили у діловій частині Лондона свої бари та ресторанчики. Неабияку роль зіграв і «Старбакс», чиї кав'ярні пропонують хорошу каву і тим самим пробуджують згаслий інтерес до нього британців. Але й самі лондонці не відстають ― відкривають свої кав'ярні, пропонують свіже обсмажування, працюють за сучасними технологіями. Британцям навіть вдалося кілька разів перемогти у конкурсі World Barista Championships. Так що, як знати, може, через років 50 битву за смаки британців і виграє кава в зернах.

6 фактів про англійську каву


  • Згідно зі статистикою, британці щодня випивають понад 70 мільйонів чашок кави.
  • Англійська традиція пити чай з молоком позначилася і на кавовій культурі: британці віддають перевагу підсолодженій каві з молоком. Чорну каву без цукру п'ють лише зрідка. Популярні капучино, лате та інші напої зі збитими вершками та сиропами.
  • Вплинув на кавові смаки і народжений на британських островах віскі ―  його часто додають у напій як ароматизатор.
  • Найпопулярніші добавки до кави в Англії ―  шотландський лікер Drambuie та ірландські Irish Mist та Baileys.
  • 1 частина інжиру та 7 частин кави ― таку суміш для напою в Англії вважають ідеальною. Інжир надає м'якість та додає солодкості. Але якщо кавове обсмажування під молоко не становить труднощів для більшості кав'ярень, то обсмажування інжиру досить складне.
  • У Британії є свої кавові свята і навіть змагання: у квітні ― кавовий фестиваль у Лондоні, у жовтні ― «Caffè Culture Show», у листопаді ― Манчестерський фестиваль кави, а ще по всій країні регулярно проходить «Latte Art Throwdown» — своєрідний чемпіонат серед бариста.


Так що, якщо ви досі думали, що англійці суцільно чаєлюби, мені довелося вас розчарувати. Звичайно, чай з молоком і булочками до сніданку і той же Five o'clock tea незмінні, але у святкові дні до столу подають навіть елітні сорти кави, придбані та обсмажені найчастіше у найближчій кав'ярні. Із задоволенням п'ють каву з молоком, лікером Baileys або ірландським віскі.

Середньостатистичний лондонець погано розуміється на сортах і видах кави, повністю покладаючись на смак і знання бариста. Якщо чай вважається напоєм сімейним, домашнім, то каву британці вважають за краще пити в барах та кав'ярнях.

Отже, якщо немає можливості цього року зустріти Різдво в Лондоні, а відчути себе британцем хочеться, просто вирушайте 25 грудня до напівпорожньої кав'ярні – 75% британців роблять саме так.

Читайте також

Зимові історії зі смаком пряної індійської кави

Нотатки кавоманки

Зимові історії зі смаком пряної індійської кави

Напередодні свят усім хочеться різдвяного настрою, атмосфери очікування дива, прогулянок у засніжено...

19/12/2021 · 9 хв. для читання
Передноворічні мрії та  мої кавові секрети

Нотатки кавоманки

Передноворічні мрії та мої кавові секрети

Грудень – найкращий час для прийняття рішень та планів на новий рік. Не січень, з його метушнею і не...

12/12/2021 · 12 хв. для читання