безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Готуємо каву імерсійним способом

Імерсійна воронка є альтернативним методом приготування кави. Вони мають різні форми та розміри, але найпопулярніші в Україні та у всьому іншому прогресивному світі — металеві та керамічні.

Імерсійна воронка є альтернативним методом приготування кави. Вони мають різні форми та розміри, але найпопулярніші в Україні та у всьому іншому прогресивному світі — металеві та керамічні. Розглянемо приготування напою на прикладі керамічної воронки.

Імерсійна воронка має на дні клапан, який закривається — в цьому її відмінність від класичного пуроверу. Клапан захищає напій від протоки у потрібний час. А ось у відкритому вигляді можна готувати тут й пуровер.

Цей метод заварювання схожий на приготування кави у френч-пресі, проте напій виходить тут більш чистим та прозорим, щільним за консистенцією. Ще однією перевагою можна вважати простоту заварювання, тому з воронкою упораються навіть новачки. Швидкість та спосіб вливання води особливо не впливатимуть на екстракцію. Якщо для використання пуроверу потрібен спеціальний чайник з тонким носиком, то імерсійну воронку можна використовувати зі звичайним чи використовувати пітчер.

 

Від чого залежить смак кави?

Розглянемо фактори, які визначають смакові якості майбутнього напою.

 

Ступінь помелу

Він повинен бути середнім, але можна експериментувати, щоб знайти оптимальний для отримання найкращого смаку кави.

 

Дозування

Співвідношення кави до напою залишається незмінним: 60 г мелених зерен на 1 літр води. Для правильної дози слід розрахувати пропорції. Наприклад, для стандартної чашки кави у 250 мл знадобиться 15 г продукту. Відміряти «на око» не рекомендується, тому що навіть незначне відхилення у вазі негативно вплине на результат. Краще зважувати каву на чутливих (кухонних) вагах.

 

Температура води

Для приготування купленої арабіки натуральної обробки температура води має бути +93 °С, для митої це +95 °С. Щоб отримати гарний результат, потрібно закип’ятити її та остуджувати протягом однієї хвилини. Існують чайники зі спеціальними датчиками температурних показників: можна скористатися таким чи гарним кулінарним градусником.

Температура води вплине на смак кави, але її вибір залежить від сорту зерен. Універсальних рекомендацій немає, тому можна експериментувати. Навіть різниця в один градус може позначитися на результатах: кава може вийти яскравою, солодкою та збалансованою чи з не дуже приємним післясмаком.

 

Розподіляємо каву у паперовому фільтрі

Перед тим як засипати мелену каву з обсмажуванням під молоко у фільтр, потрібно закрити клапан та залити гарячу воду на 2/3 об’єму воронки на кілька секунд. Далі її треба злити, щоб не допустити присмаку паперу. Тепер можна додати саму каву, закривши клапан, та струсити пристрій для рівномірного розподілу порошку по всій поверхні воронки.

 

Процес приготування

Щоб правильно провести всі розрахунки, потрібно воронку поставити на ваги та обнулити їх — так можна порахувати чисту вагу кави. Запустивши таймер, акуратно влийте усю воду у воронку на 30 секунд та закрийте кришкою. Через кілька хвилин відкрийте клапан, щоб вода почала потрапляти в чашку через фільтр. Процес триватиме 2,5 хвилини. Після цього потрібно закрити клапан та дозволити екстракції завершитися.

Час заварювання зазвичай становить близько 4,5 хвилини. Він може змінюватись в залежності від кількості кави. Відкриття та закриття клапану можна вибирати в залежності від результату. Можна керуватися наступним принципом: якщо кава виходить занадто рідкою, то варто продовжити процес заварювання; якщо вона швидко екстрагується та починає гірчити, краще скоротити час заварювання чи збільшити розмір помелу.

В кінці знімаємо пристосування з чашки, виймаємо фільтр з кавою, збовтуємо напій для насичення його киснем та насолоджуємося смаком та ароматом!

 

Імерсійна воронка від компанії Bonavita

Вона виконана з кераміки, теплоємна, має два положення клапану — закритий та відкритий. Комплектується пластиковою кришкою, яка допомагає підтримувати температуру та зберігати аромат напою. За її допомогою можна приготувати феноменально смачний напій!

Бренд виробляє кавові аксесуари й обладнання. В основі виробництва — приладдя для приготування кави з бочки, фермерскої кави та елітних сортів методом pour-over. Це ваги, спеціалізовані чайники, воронки-пуровери тощо. Компанія отримала високу оцінку від світової асоціації SCA (Specialty Coffee Association) та сертифікована за стандартом Certified Brewing Equipment.

Серед плюсів імерсійної воронки Bonavita можна відзначити:

• легке приготування кави;

• її зручно та просто мити;

• дає стабільний результат;

• вирізняється термічною стабільністю.

З мінусів можна відзначити її крихкість та вагу, проте вона дозволяє розкрити приголомшливий та багатий букет смаку кави у кожній чашці. Рекомендується використовувати паперові фільтри від брендів Melita та Filtropa.

Базовий рецепт для приготування кавового напою з використанням приладдя від Bonavita:

• 25 г кави помелу розміром 700-800 мікрон (чиста чи купаж арабіки і робусти);

• 450 мл води.

Готується кава так: на 25 секунд заливається вся вода. На 4 хвилині клапан воронки відкривається, а на 5 хвилинах 20 секундах закривається. Отже, напій готується протягом 5 хвилин 20 секунд.

Приготування якісної кави з арабіки чи робусти — процес, який потребує точності, але навіть тут є місце для гнучкості! Кожна секунда часу, розмір помелу, температура води та її кількість, обсяг кави, момент додавання рідини, процес настоювання та його тривалість — все це позначиться на смакових якостях отриманого напою.

Знаючи всі тонкощі приготування, можна отримати з одних й тих же інгредієнтів різні букети смаку. Тому експериментуйте та шукайте варіант кави в зернах, ідеальний для вас! Ну а щоб отримати чудовий результат, ми рекомендуємо вам купити каву в Інтернет-магазині coffeestory.in.ua.