безкоштовна доставка
при замовленні від 1200 грн.

Африканська кава: історія виникнення, особливості сортів

Вживання кави, міцно закріпилося в культурі більшості африканських країн. Пояснюється це просто - саме тут і був відкритий цей дивовижний напій, який настільки полюбився в усьому світі. Легенда його виникнення незвичайна і цікава, як, втім, і смакові якості африканських сортів кави.

Історія відкриття кави

Батьківщиною африканської кави, згідно з переказами, є Ефіопія. Одного разу молодий ефіопський пастух Колді, спостерігаючи за своїми козами, з подивом помітив їх незвичайну поведінку після поїдання незнайомих йому червоних плодів - тварини ставали більш активними і зберігали високу рухливість довгий час. Це наштовхнуло пастуха на думку про можливі підбадьорливі властивості цих плодів і нагадало про скарги місцевих ченців, які намагалися не заснути під час довгих нічних молитв.

Колді зібрав плоди і приніс їх ченцям. Однак, вважаючи розповіді пастуха проявом бісівських сил, ті просто вирішили спалити «диявольські насіння» на багатті. Занедбані в багаття, зерна стрімко обсмажилися - і по окрузі рознісся дивовижний солодкий аромат. Зацікавлені, монахи почали діставати обгорілі ягоди і стукати по ним, намагаючись збити вогонь. Додавши отриманий порошок в воду, вони відкрили смак тонізуючого напою, який і справді допомагав їм вистоювати довгі цілонічні служби без стомлюючої сонливості.

Колді та його кози

Сталося це відкриття в провінції Каффа, що і послужило сучасній міжнародній назві кави. На батьківщині ж напою його називають буна, але незмінно вважають національним надбанням. На підтвердження цієї красивої легенди, і сьогодні в Ефіопії легко зустріти дикорослі кавові дерева. А в програму відвідування туристами визначних пам'яток цієї країни обов'язково входить традиційна кавова церемонія, якій місцевими жителями надається особливий сакральний сенс.

Про сорти африканської кави

Сьогодні виробниками високоякісної кави є багато країн африканського континенту. Причому сорти напою розрізняються, залежно від розташування держави в так званому кавовому поясі. Так, Ефіопія здавна вважається місцем виникнення арабіки, в той час як робуста була відкрита в Конго.

Всього відомо більше десятка африканських сортів кави. Вони розрізняються країнами походження, особливостями вирощування, але, головне - своїми смаковими відтінками.

Сорти африканської кави

Арабіка з Бурунді

Сорт має міжнародну назву «Арабіка Бурунді» і має славу репутацією як «кава з характером». Він відомий своїми відмінними показниками міцності, кислотності і шоколадним смаковим відтінком.

Світу цей чудовий сорт з високогірних плантацій був відкритий порівняно недавно - приблизно з 30-х років минулого століття. Але якісні характеристики ароматного напою знайшли визнання в багатьох країнах світу, що зробило каву одним з головних експортних товарів в економіці маленької держави.

Проводиться Бурундійська кава за допомогою мокрої обробки, за якістю ділиться на сім ступенів. Найвищою з них ААА має сорт, що відрізняється глибоким настоєм. Низькоякісний сорт ВВВ застосовується в змішуванні.

Арабіка з Замбії

Сорт Лупили з східної африканської держави відомий своїм багатим розмаїттям - тут і прянощі, і тонка пікантність, і карамельні нотки. Залишає тривалий мандариноий післясмак. Арабіка Замбія Лупили несе в собі характер дикої природи, чим може похвалитися тільки напій із зерен, вирощених саме в цій частині африканського континенту. Цінителі даного сорту із задоволенням відзначають його цілющі властивості.

Загальний внесок Замбії в світові поставки кави невеликий - це пояснюється невеликими розмірами держави і складним кліматом країни з черговістю затяжних дощів і тривалої посухи. Але навіть малі обсяги даного сорту не відлякують знавців високоякісного напою.

Арабіка з Кенії

Арабіка Кенія по праву стоїть в ряду кращих світових сортів кави. Зерна, що вирощуються на високогір'ях, відрізняються навіть своєю формою. Але, головне - сорти арабіки з Кенії додають напою цілий букет витончених смакових характеристик. Тут і висока кислотність, і яскраві фруктові нотки, і обволікаюча терпкість, і винний післясмак. Шанувальники кенійських сортів кави відзначають і таку його характерну рису, як виразний хлібний аромат. Насичений багатий смак кенійських сортів пояснює його зростаючу популярність - подібний напій вважається престижним в найвищих колах.

Миру відомий ще один кенійський сорт кави, іменований Арабіка Кенія РВ. За смаком сорт нагадує індонезійську - ті ж нотки тютюну і спецій. Однак присутні і яскраві смакові відмінності у вигляді ягідно-цитрусового присмаку, високій кислотності і своєрідного винно-фруктового присмаку. Елітні сорти кенійської кави важко сплутати з іншими - настільки індивідуальними є його смакові характеристики.

Арабіка з Малаві

Сорт іменується Арабіка Малаві Мапанга і славиться яскравим ароматом фруктів. Соковите поєднання кольорів і глибокої терпкості доповнюється істинно африканською «родзинкою» - кислинкою з нотками мандарина. Укупі все це сприяє насиченому аромату і довгому тонкому післясмаку.

Зерна сорту обробляються мокрим методом, який передбачає зняття шкірки з свіжозібраних плодів. Відбувається обробка на спеціальному обладнанні, причому в країні діють централізовані станції, куди звертаються невеликі фермерські господарства, які не мають дорогих технологій.

Арабіка з Танзанії

Ще один яскравий африканський сорт кави, що надходить у продаж з високогірних тропіків гори Кіліманджаро. Арабіка Танзанія кілька схожий з кенійськими сортами, але відрізняється меншою кислотністю і помірністю смаку. У ньому прекрасно поєднуються тонкий аромат, солодкуватий смак і легка кислинка. Витончені смакові якості гідно цінуються кавовими гурманами, любителі ж «кави міцніше» вважають за краще додавати цей сорт в елітні суміші.

Африканська кава з Танзанії вважається органічною, так як в більшості виробляється дрібними фермерами. У своїй роботі вони не вдаються до агрохімічними добрив, віддаючи перевагу традиційним методам вирощування.

Сорти з Уганди

Уганда славиться легким сортом кави Арабіка Уганда Бугішу - врожаї, вирощені на вулканічних схилах Елгон, відрізняються винним ароматом, ледь відчутною кислинкою і приємним горіховим присмаком. Високоякісну арабіку широко застосовують в приготуванні кави без кофеїну.

Разом з тим Уганда є постачальником і іншого, не менш відомого, сорта - робусти. Робуста Уганда, навпаки, володіє відмінною міцністю зважаючи на високий вміст кофеїну. Кава з яскраво вираженими тонізуючими властивостями ідеально підходить для приготування еспрессо.

Кава з Ефіопії

Ефіопію негласно називають колискою африканської кави. Звідси беруть початок кілька відомих світу сортів, причому як дбайливо вирощених на плантаціях, так і тих, що виростає в дикій природі. Але всі вони без винятку славляться яскравою індивідуальністю смаку і аромату, шанованими істинними знавцями кавового напою.

М'який сорт Арабіка Ефіопія Сидамо поєднує в собі фруктово-винні смакові відтінки і довгий післясмак густого настою. Присутня в ньому і солодкість з ледь відчутною солонуватістю, і легка кислинка, і більш помітна гірчинка. Серед багатого аромату напою можна виявити цілий букет фруктів і квітів - тут присутні нотки чорниці та абрикосу, бергамоту, ванілі і какао. Не менш насиченим є і післясмак кави Ефіопія Сидамо, в якому превалюють відгомони свіжих вершків, карамелі, підсмажених скибочок хліба і вгадується аромат троянди.

Дика африканська кава Арабіка Ефіопія Йоргачіф також володіє статусом м'якого сорту і відноситься до кращих представників кавового ряду. Поєднуючи винний аромат, квітковий присмак і майже непомітну кислинку, Йоргачіф ідеальний для будь-якого часу доби, будь то бадьорий ранок або спокійний розмірений вечір.

Шанувальники густого смаку і насиченого аромату не залишать без уваги сорт Арабіка Ефіопія Йоргачіф РВ - ще один різновид ефіопської кави, що відрізняється ручним складанням. На відміну від традиційних плодів кавового дерева, що містять два зерна, сорт Peaberry отримують з зрощених воєдино горошин, що ростуть на самих кінчиках гілок. Їх врожайність досить мала, вона становить близько п'яти відсотків від загального збору зерен. Однак тим цінніше смак даного сорту - поєднання подвійної міцності, винної кислинки і фруктового букета по достоїнству цінують справжні гурмани бадьорливого напою.

Не менш відомий в колі поціновувачів кави і сорт Арабіка Ефіопія Джима, який отримав назву міста, в околицях якого він виростає. Ця африканська кава відрізняється особливою гостротою смаку - при заварюванні вона виливає потужний винний аромат, присмак якого вкупі з помірною кислинкою створюють тонізуючий ефект насиченого настою.

М'який і глибокий смак ще одного ефіопського сорту Арабіка Ефіопія Ліма припадає до душі великій кількості шанувальників кави з усього світу. Унікальному насиченому смаку зі збереженням фруктових ноток сприяє сам процес вирощування та обробки зерен - тут традиційно застосовується ручна праця і віддається перевага максимально «натуральному» виробництва без будь-яких добрив. Результатом врожаю, вирощуваного по віковим африканським технологіям, стає м'який сорт Ліма, що відрізняється густотою настою і багатством аромату.

Кава з Камеруну

Серед шанувальників робусти особливою повагою користується сорт Робуста Камерун - надзвичайно міцна кава, яка нерідко використовується в сумішах м'якших видів. У його завдання входить надання настою бадьорливої глибини смаку, а насичений аромат і карамельні тони лише вдало доповнюють загальне враження від напою. На цей сорт доводиться дві третини всієї кількості виробленого в країні врожаю. Шанувальники напою цінують його незвично світлий колір і дивовижне поєднання м'яких фруктових комбінацією в смаку.

Традиції африканської кавової церемонії

Сьогодні африканська кава користується величезною популярністю у жителів усього світу. Не дивно, що на батьківщині цього напою, він нерозривно пов'язаний з місцевою культурою. Жители африканських держав п'ють каву в будь-який час доби, вживаючи його у величезних кількостях і найдивніших, на погляд європейця, поєднаннях.

Тут можна зустріти густий напій, щіро присмачений цукром, який нагадує більше сироп, ніж каву. Або спробувати чашку пікантного настою з приправами. Уродженці Африки нерідко надають перевагу солоній каві, а також напою з додаванням олії і трави руту. У містах Ефіопії гостям подають і звичні латте, макиато і капучино, проте місцеві жителі звикли вживати звичайну каву, трохи розбавлену молоком.

Африканська кавова церемонія

Кожній людині, яка відвідала батьківщину виробництва кави, обов'язково варто побувати на традиційній кавової церемонії. Її проводять гостинні сім'ї, дотримуючись строгих правил приготування та частування. Отримання такого роду запрошення вважається знаком прояву особливих почуттів - глибокої поваги і щирої дружби.

Прийом високого гостя супроводжується місцевими традиціями - підлоги хатини встеляли місцевими травами, неодмінно запалюється ладан. На очах відвідувача відбувається обжарка зеленого зерна, що супроводжується неповторним чудовим ароматом. Після досягнення зерен темного кольору їх подрібнюють місцевими пристосуваннями, після чого поміщають для заварювання в джеб - значних розмірів ємність.

Ароматний напій подається гостям в крихітних чашках з порцеляни. Покладається випити три чашки - і смак кави при цьому буде абсолютно різним. Секрет полягає в поступовому додаванні води в джебу і часу витримки настою. Тому перша чашка відрізняється особливою міцністю і яскравістю смаку, остання ж стане найслабшою. Але саме в ній, за місцевими традиціями, криється особливе благословення.

Читайте також

Краща фермерська кава з усього світу

Класифікація

Краща фермерська кава з усього світу

Фермерська кава: в чому унікальність рідкісних сортів?Що ми уявляємо, коли думаємо про процес вирощу...

22/07/2021 · 7 хв. для читання